Depozitele de gaz din UE se golesc într-un ritm record. România a rămas fără o treime din cantitățile înmagazinate.

Statele Uniunii Europene își epuizează gazele înmagazinate în depozite într-un ritm alarmant, iar în România ritmul de epuizare a stocurilor de gaze este peste media europeană.

foto: Arhivă

În noiembrie 2024, România înregistra un grad de umplere a depozitelor de gaze de peste 100%.

Din cauza temperaturilor scăzute și a creșterii consumului, statele blocului comunitar își epuizează gazele din depozite în cel mai rapid ritm de la criza energetică de acum trei ani. În România, ritmul de epuizare a gazelor înmagazinate este chiar mai mare decât media europeană, arată datele Gas Infrastructure Europe, potrivit Hotnews.ro, citat de Monitorul de Cluj.

România, sub 70% gaze înmagazinate în depozite

Potrivit datelor Gas Infrastructure Europe, gradul de umplere a depozitelor din UE este în medie de 74,4%. În UE, nivelurile de stocare erau aproape de 90% la jumătatea lunii decembrie a anului trecut.

În România, ritmul de golire este chiar mai mare decât media UE. Astfel, a ajuns la un grad de umplere de doar 69,5%, în aceste zile, de la 100% la mijlocul lui noiembrie. Practic, în doar o lună și jumătate, depozitele din România au rămas fără aproape o treime din cantitățile de gaze înmagazinate, conform sursei citate.

„Europa a trebuit să se bazeze mult mai mult pe depozitele sale subterane în această iarnă decât în ​​ultimii doi ani pentru a compensa importurile mai scăzute de gaze naturale lichefiate și pentru a satisface o cerere mai puternică”, a declarat Natasha Fielding, analist la Argus Media, potrivit Financial Times.

Europa s-a confruntat, de asemenea, cu o concurență mai mare pentru importurile de gaze lichefiate din partea țărilor asiatice, care au fost atrase de prețurile mai mici decât în ​​ultimii ani. Acest lucru a condus la o încetinire a importurilor și la necesitatea de a recurge mai mult la rezervele stocate.

Comandament Energetic convocat pentru asigurarea continuității fluxului necesar de gaze

Potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja, România a avut în aceste zile o producție mare în centralele eoliene, de peste 2.500MW energie activă.

„Asta ne-a permis să acoperim tot consumul intern și să exportăm cam 1000-2000MW, în funcție de intervalul orar”, potrivit mesajului publicat joi de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.

„Mai mult, am mers cu cărbunele, cu centralele pe gaz și cu hidrocentralele pe o producție mai mică, tocmai pentru a consolida rezervele de lignit, stocurile de gaze și apa din lacurile de acumulare. Vineri avem și un Comandament Energetic, să ne asigurăm că suntem în continuare pregătiți pentru perioada următoare”; a explicat ministrul Sebastian Burduja.

În lunile următoare (ianuarie-februarie), ministrul Energiei anunță că România va crește producția în hidrocentrale, în condițiile în care lacurile de acumulare trebuie să intre în primăvară cu un nivel cât mai scăzut, pentru a permite umplerea lor atunci când plouă mai mult și se topesc zăpezile.

„Energia României de astăzi e pe mâini bune, iar în anii ce vor urma va fi mai multă, mai ieftină și mai curată”, arată ministrul Energiei.

Conform solicitărilor Comisiei Europene, țările UE trebuiau să-și umple depozitele de gaze la 90% din capacitate până la începutul lunii noiembrie.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura