Debutul Ediției a VIII-a a Zilelor Șaguniene, anul 2024, și conferinţa preoţilor din judeţul Sibiu

Manifestările culturale şi duhovniceşti dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Andrei Şaguna în Arhiepiscopia Sibiului au început, în 18 noiembrie 2024, în Aula Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, scrie mitropolia-ardealului.ro.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

Evenimentele culturale și duhovnicești din acest an, prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului Catedralei mitropolitane din Sibiu, precum și de proclamarea în Patriarhia Română a anului 2024 ca „Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor” şi „Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi”, marchează cea de a VIII-a ediție a Zilelor Șaguniene. Preoţii din cele cinci protopopiate ale judeţului Sibiu (Sibiu, Mediaş, Avrig, Agnita şi Sălişte) au avut posibilitatea să se întâlnească în această primă zi de sărbătoare cu Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, precum şi cu invitatul conferinţei intitulate „Sfinții Tămăduitori Doctori fără de arginți și legătura dintre rugăciune și știința medicală”, Prof. Univ. Dr. Sebastian Moldovan.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

În debutul conferinţei, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu a prezentat programul,precum și tema conferinței susținută de Prof. Univ. Dr. Sebastian Moldovan, de la Facultatea „Andrei Șaguna” din Sibiu, profesor la disciplinele morală, etică socială și bioetică.

„Subiectul acesta vizează în mod deosebit cea de a doua temă de reflecție pe care Patriarhia Română o propune pentru anul acesta. Trebuie să spunem că avem prea puține instituții care să completeze într-un anume fel instituțiile de stat. Însă există preoți, misionari, preoți de vocație, care stau alături de cei în suferință și care iau exemplul Sfinților doctori fără de arginți. Modelul acestora trebuie să îl urmăm și noi și de aceea, în aceste zile de sărbătoare pentru Arhiepiscopia noastră, accentuăm prin conferințe, dar și printr-un program duhovnicesc intens, înțelesul temei atât de profunde și cu o semnificație deosebită pentru istoria Bisericii creștine – tema slujirii totale, slujire exemplificată de Sfinții tămăduitori doctori fără de arginți.”, a spus ierarhul.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

 

Prima parte a conferinţei a fost dedicată Sfinților Doctori fără de arginți și incidența bolilor oncologice, într-o viziune și înțelegere mai largă a consecințelor păcatului originar.

„«De ce îngăduie Dumnezeu stricăciunea, moartea, suferința noastră?», întreabăSfântul Maxim Mărturisitorul. Un prim sens este cel al unui prilej de pocăință. […] Prin această suferință este înțeleasă pedeapsa pentru păcatele făcute mai înainte. Nu insist asupra acestor chestiuni pentru că sunt prea bine cunoscute și din teorie, și din experiența cotidiană. Un al doilea sens este corectiv–preventiv: suferința ne împiedică acum, în momentul de față, să facem relele pe care am fi în stare să le facem. Când sunt bolnav la pat, evident că fac mai puține rele, cel puțin dintr-un anumit punct de vedere, pentru că boala nu îmi mai permite să le duc la capăt. E un lucru banal, dar uneori are rostul său. Experiența suferinței – în general –ne înțelepțește, ne ajută să ne dăm seama ce este bine, ce este rău în viața noastră și cum să ne corectăm. De asemenea, mai există un sens pilduitor: suferința altora poate juca un rol pozitiv în viața noastră, în măsura în care aceia reușesc să-i facă față. Cu ajutorul lui Dumnezeu, reușesc să străbată cu bărbăție, cu curaj, cu nădejde prin aceste necazuri și avem nenumărate exemple de oameni care ne învață o anumită atitudine în fața acestor greutăți. […] Ultimul sens pe care îl scoate în evidență Sfântul Maxim Mărturisitorul în legătură cu acest subiect este unul cu un înțeles deosebit și pe care vi-l supun atenției, anume un sens comunitar.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

Iată ce spune Sfântul Maxim: avem suferința, pe care o resimțim fiecare într-un anumit fel, însă acest lucru reprezintă o extraordinară ocazie de a ne dovedi solidaritatea unii față de alții, de a ne atașa unii de alții, de a practica poruncile lui Dumnezeu și în special de a practica porunca iubirii aproapelui!”, a detaliat Prof. Univ. Dr. Sebastian Moldovan, profesor la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu.

A urmat prezentarea a trei referate: Pr. Gheorghe Șamu, (Parohia Chirpăr, Protopopiatul Agnita) a prezentat tema intitulată „Sfinții doctori fără de arginți în perioada persecuției Bisericii sub Imperiul Roman păgân”; Pr. Petru Voicu (Parohia Nou Român, Protopopiatul Avrig) a susținut referatul „Sfinții vindecători și taumaturgi cinstiți în mod special pe teritoriul României”; în încheiere, Pr. Nicolae Lațchescu (Parohia Sibiu-Spitale I, Protopopiatul Sibiu) a prezentat referatul „Vindecarea trupească și sufletească a oamenilor bolnavi ca efect al întâlnirii acestora cu Mântuitorul Hristos prin Taina Euharistiei”.

Ediția a VIII-a a Zilelor Șaguniene cuprinde mai multe manifestări religioase, culturale şi artistice în vederea marcării sărbătorii Sfântului ocrotitor al Mitropoliei Ardealului. Toate aceste evenimente doresc să evalueze și să evidențieze tezaurul cultural și spiritual creștin din spațiul românesc.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura