Polițiștii Secției de Poliție Rurală Șelimbăr au reținut ieri o femeie în vârstă de 53 de ani, din Rășinari, cercetată penal pentru săvârșirea a trei infracțiuni de conducere având acest drept anulat.
FOTO: arhivă Mesagerul de Sibiu
În fapt, în perioada 25 septembrie – 3 octombrie a.c., femeia a fost depistată în trei rânduri conducând un tractor agricol pe raza localității de domiciliu, deși dreptul său de a conduce autovehicule pe drumurile publice este anulat.
Polițiștii au luat măsura reținerii femeii pentru 24 de ore, urmând a fi prezentată unității de parchet competente în vederea aplicării unei măsuri preventive.
Cercetările sunt continuate la nivelul Secției de Poliție Rurală Șelimbăr, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.
În acest context, poliția reamintește noile prevederi legale intrate în vigoare la începutul lunii iulie a acestui an, publicate în Monitorul Oficial nr. 616 din data de 6 iulie 2023, prin care articolul 335 din Codul penal suferă modificări privind circulația tractoarelor pe drumurile publice. Astfel, pentru cei care conduc tractoare agricole sau forestiere pe drumurile publice se instituie obligativitatea deținerii permisului de conducere.
Articolul 335 Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.