De la sfârâieli în jar, vitamine „serioase” la specialități turcești, „până jucăm barajul cu Turcia”, la Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA invită publicul la un festival gastronomic multietnic pe parcursul a trei zile, 29 noiembrie – 1 decembrie, cu „vitamine serioase”, sfârâieli frumos mirositoare de cartofi copți în jar și preparate turcești, în cadrul evenimentului Tradiții din iarnă, desfășurat la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Foto: Muzeul ASTRA

„Până să jucăm cu ei barajul pentru Cupa Mondială la Fotbal din 2026, vom pregăti și vom consuma după bunul nostru plac fel de fel de preparate turcești”, anunță organizatorii evenimentului.

Directorul ASTRA vă așteaptă cu cozonaci după rețeta mamei sale

Foto: Muzeul ASTRA

Sâmbătă, în prima zi de dezlegare la pește, Ciprian Ștefan, directorul general al Muzeului ASTRA, așteaptă publicul la Târgul de țară preparate din pește, dar și cozonaci după rețeta învățată de la mama sa.

Pe parcursul weekendului, vizitatorii vor putea participa la ateliere culinare dedicate cozonacilor tradiționali, cu rețete din Dobrogea, Mărginimea Sibiului, Șura Mare și Munții Apuseni.

Duminică se lasă cu „vitamine serioase”

Duminică, 30 noiembrie, fasolea boabe va fi ingredientul principal în două preparate tradiționale: Babgulyás, o mâncare maghiară din fasole, carne de vită și cartofi, numită și „mâncarea soldatului”, și iahnie de fasole cu afumătură de porc, așa cum se prepara la Rășinari. Ambele preparate vor fi disponibile și luni, 1 decembrie. Gătitul începe pe la ora 11:00, iar servirea continuă până la ultima porție disponibilă.

Foto: Muzeul ASTRA

Specialități turcești și cartofi copți în jar

În toate cele trei zile ale evenimentului, vizitatorii vor putea degusta preparate turcești precum İmam bayıldı (vinete umplute), Güveç (tocăniță de carne și legume), Alinazik (carne de miel cu piure de vinete), Humus, Beyti sarma și Saç kavurma, însoțite de ceai turcesc și cafea la nisip.

Foto: Muzeul ASTRA

„Se lasă cu sfârâieli frumos mirositoare”, promit organizatorii pentru atelierul de coacere a cartofilor în jar. Vizitatorii sunt invitați să se bucure de o experiență în familie, cu așteptarea povestind în jurul focului, fără smartphone-uri, până când cartofii cultivați chiar în lunca muzeului vor fi pătrunși de căldura jăraticului.

Ateliere de Crăciun pentru copii

Luni, 1 decembrie, între orele 11:00-16:00, la Gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică se va desfășura un atelier de biscuiți decorativi pentru bradul de Crăciun, cu arome de mere coapte. Participanții vor putea modela și decora ornamente unice pe care le vor lua acasă.

Foto: Muzeul ASTRA

De asemenea, în 29-30 noiembrie, la Etno Tehno Parc va avea loc un atelier de scris scrisori și felicitări pentru Moș Crăciun.

Dansuri și tradiții de iarnă

Sâmbătă, 29 noiembrie, între orele 11:00-16:00, la Pavilionul Muzeal Multicultural se va desfășura un atelier dedicat Cetei de feciori din Rucăr, Țara Făgărașului, cu prezentarea fotografiilor etnografice din colecția Muzeului ASTRA.

Foto: Muzeul ASTRA

Evenimentul Tradiții din iarnă se desfășoară zilnic între orele 11:00-16:00 la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.