De la pasiune, la afacere de succes

A renunțat la o carieră de succes într-o multinațională din Cluj-Napoca pentru a-și urma pasiunea, și a construit o afacere de succes în Sibiu, orașul natal. Este povestea lui Robert Hahn, un sibian de 29 de ani care a avut curajul să-și urmeze visul și, cu multă muncă, pasiune și o doză de inventivitate, a ajuns să-și petreacă fiecare zi făcând exact ceea ce îi place. Acum administrează două pensiuni, una situată în municipiul Sibiu și alta în Orlat, și organizează pentru turiști evenimente de neuitat, condimentate cu ture cu bicicletele electrice.

 Margareta LUPU

foto: Robert Hahn

De la calculator, pe bicicletă

Povestea lui Robert Hahn este una foarte interesantă. Sibian fiind, a lucrat mulți ani în Cluj-Napoca, la o corporație. „Am studiat în București, germană, apoi m-am mutat în Cluj, la un master de management internațional, tot pe germană și am continuat să lucrez, practic tot pe finanțe. Am zis să continui în acest domeniu, dar apoi m-am reprofilat spre partea de IT si am ajuns să lucrez la Porsche Engineering în Cluj, pe Product Data, până când a venit pandemia. Atunci mi-am dat seama că că nu mai vreau să lucrez în corporație. Fiind pasionat de biciclete, mi-am zis că pot să fac ceva legat de biciclete, doar că mi-am ales o perioadă mai puțin favorabilă: pandemia. Totuși, lumea fiind orientată tot mai mult către natură în acea perioadă, am început să facem ture cu copiii prin pădure. Singurul impediment a fost teama mămicilor de a lua copiii acest virus, chiar dacă șansele erau foarte mici fiind în natură.

Ușor-ușor, am început o colaborare cu cei de la Bike Show din Sibiu și așa s-a născut Start Aventura, unde am început să ne focusăm pe bicicletele electrice, magazinul fiind de așa natură. Apoi, împreună cu cei de la Bike Show am decis să facem un atelier specializat pe biciclete electrice și astfel am dezvoltat un alt business: ture, vânzări și reparații exclusiv pentru biciclete electrice”, povestește Robert despre începutul afacerii sale.

foto: Robert Hahn

De la biciclete electrice, la turism

De la ture cu bicicletele electrice la turism a fost un pas relativ ușor pentru Robert. „Am avut ocazia să renovăm această casă de pe strada Constantin Noica, de la numărul 25A. Aceasta este casa unui prieten, o are moștenire de la bunicul său. El nu este în țară. A încercat să o închirieze tot pentru acest tip de business, dar potențialul casei nu a fost înțeles, așa că am intervenit noi și împreună am renovat casa după pozele vechi. Am încercat să păstrăm cât de mult s-a putut autenticitatea casei, de la culoarea pereților, la parchet, la bibliotecă, absolut totul să fie cât mai aproape de original.

foto: Robert Hahn

Casa e construită pe la mijlocul anilor 60, dar mobila este mai veche decât casa. Practic, casa a fost făcută în jurul mobilei, deci mobila e piesa de rezistență. În timpul renovării, am avut în cap să o scoatem în evidență prin organizarea diferitelor evenimente private. Un pas în această direcție a fost alegerea simezelor  pentru tablouri, pentru că ne-am dorit să organizăm tot felul de expoziții, degustări de vin, workshop-uri, etc. Pe partea de expoziții de artă cu tablouri nu am început încă, însă am organizat câteva degustări de vin, eu fiind pasionat și de vinuri am îmbinat plăcutul cu utilul. Cele mai multe degustări se fac în tot felul de restaurante, cafenele și alte locații de genul, însă nicăieri nu te simți ca acasă, în living.”, spune Robert.

Locația de pe strada Constantin Noica, de la numărul 25A, Kesletz House, dispune de 14 locuri de cazare, împărțite în 5 camere, de fapt un apartament și 4 camere. „Mai avem posibilitatea de a amenaja încă un apartament, adică încă 4 locuri, la mansardă, dar poate la anul”, adaugă Robert.

foto: Robert Hahn

Aventură în natură

După ce a pus pe picioare pensiunea din municipiul Sibiu, o altă oportunitate i-a ieșit în cale lui Robert la fel de potrivit pentru genul de evenimente pe care își dorește să le organizeze. „Și mai avem o locație la Orlat. Acolo este o pensiune în toată regula, cu 24 de locuri de cazare, piscină exterioară, jacuzzi, terasă, teren de fotbal, bucătărie echipată HoReCa etc. Este locația perfectă pentru genul de evenimente pe care doresc să le organizez, pentru pasionații de hiking și nu numai. La vară o să duc și câteva biciclete electrice acolo. Am studiat puțin zona. Cabana este amplasată printre ultimele cabane din Orlat, și practic, în spatele terenului nostru sunt toate traseele de hiking care duc în munții Cindrel. Amplasamentul este foarte bun pentru astfel de sporturi în natură. Sunt turiști care vin cu bicicletele lor, dar avem posibilitatea de a închiria până la 24 de biciclete. Avem trasee pregătite, ghid sunt eu, însă mai colaborăm cu un ghid”, explică sibianul. Tot el povestește că locația de la Orlat este preferată de oamenii care vin pentru relaxare la piscină, se plimbă puțin cu familia, mănâncă ceva și pleacă. Dar sunt și turiști care închiriază toată locația pentru evenimente precum zilele de naștere, Revelion, Crăciun etc. Sunt oameni care caută liniste, ceva retras, dar vor să beneficieze de toate facilitățile. Pe partea de sport, vin altfel de oameni, cei care caută aventură. „Cei care vin să se relaxeze sunt de obicei foarte receptivi la ideea de a face mișcare, mai ales cu o bicicletă electrică. De cum urcă pe una, deja întreabă cât costă și de unde se pot cumpăra”, spune Robert.

foto: Robert Hahn

Turism, relaxare și aventură

Pentru Robert Hahn, turismul și pasiunea pentru bicicletele electrice se leagă perfect. „Partea cu atelierul și piața de biciclete este un pic mai complicată și mai grea în România. Piața de biciclete e un pic mai diferită față de Germania. Aici nu se vând așa multe. Sau…poate lumea poate încă nu e pregătită financiar pentru costuri așa mari. O bicicletă electrică costă de la 2.000 la 20.000 de euro și piesele sunt iarăși foarte scumpe. Am încercat să facem atelierul acesta special pentru biciclete electrice, dar nu am ajuns unde am vrut eu să ajung. Iar partea de închirieri mi-a plăcut într-un fel mult mai mult decât partea de atelier, așa că am zis de ce să nu vină turiștii să stea la mine, să facem și evenimente și ture? Și partea de rental este avantajoasă pentru toată lumea, fiind totul self check-in check-out”, povestește sibianul.

foto: Robert Hahn

Dificultăți, dar și satisfacții

Robert Hahn, care se ocupă de toate business-urile alături de prietena lui, mărturisește că se confruntă și cu multe dificultăți. În primul rând, sfârșitul acestui an, care ar fi trebuit să fie foarte avantajos pentru turismul sibian, a fost puternic afectat de cele trei tururi de scrutin succesive, care s-au desfășurat în weekend, exact când Sibiul ar fi trebuit să geamă de turiști. Dealtfel, evenimentele care se desfășoară în Sibiu înfluențează în mod direct fluxul de turiști. Apoi mai e și problema cu locurile de cazare apărute peste noapte, unele funcționând la negru. „Apartamentele noi care au apărut afectează închirierea. Pe bookind arată că sunt undeva la 500 – 600 de proprietăți. O proprietate poate însemna 25 de camere sau 10 camere. Oricum, numărul proprietăților a crescut cu 200 față de anul trecut. Plus că s-au mai construit și noi hoteluri.

Ministerul Turismului a făcut o clasificare pentru fiecare apartament în regim hotelier. Asta înseamnă că, dacă ai un astfel de imobil pe care îl închiriezi în regim hotelier, trebuie să ai o aprobare. Dacă sunt mai mulți în bloc sau în curte de la vecini. După aceea depui la Ministerul Turismului niște acte, iar ei îți vin în control. Și asta este ceva nou. Problema e că mulți funcționează acum ilegal pentru că nu îi lasă vecinii și nu vor să facă clasificare. Automat, făcând clasificarea, trebuie să plătești niște taxe. Dar mulți nu parcurg aceste etape, deci funcționază oarecum ilegal. În plus, fără clasificare ai un venit nejustidicat din închirierea imobilului în regim hotelier. Pe scurt, unii sunt declarați, au clasificare și plătesc impozitele la ANAF, alți nu.”, explică, dezamăgit, Robert.

foto: Robert Hahn

Aventura merge mai departe

Pentru viitor, Robert are în plan să continue ceea ce a început, dar și să se dezvolte. „Încercăm să externalizăm ușor-ușor toate serviciile. Acum mai avem în plan să facem o spălătorie industrială, în subsolul imobilului de pe Noica, pentru spălat lenjerii, și o firmă de curățenie specială pentru apartamente în regim hotelier. Având atâtea camere e dificil să facem noi curățenia și câteodată apelăm la o firmă specializată.

Apoi, pe viitor m-aș concentra mai mult pe evenimente private, cum ar fi, de exemplu, cel ce se va întâmpla anul viitor în februarie: degustare de vin. Distribuitorul de vin cu care lucrăm își va aduce niște clienți, va veni, poate, cu un vin nou, pe care vrea să-l promoveze în locația noastră. Ei vin din alte orașe, se cazează la noi, își fac degustarea. Jos se desfășoară evenimentul, iar sus, în cameră, își pot lăsa copiii, ceea ce e foarte convenabil pentru oaspeți, deoarece pot urca oricând să verifice dacă totul este bine”, spune Robert.

Și pentru locația de la Orlat Robert plănuiește noi evenimente. „La Orlat am organizat Oktoberfest, cu butoaie de bere cu covrigei, agățați peste tot etc. L-am organizat pentru că îmi place mult festivalul Oktoberfest. Am cumpărat un draft de bere pentru locația respectivă, fiind și perioada potrivită. L-am promovat puțin, a venit lumea și având și piscina de afară încălzită cu pompă de căldură, mi-am permis să o încălzesc puțin și am făcut și baie în 1 octombrie. La anul, de 1 mai, clar o să mai organizăm ceva asemănător. Sunt mulți care vor să gătească să să-și facă singuri grătarul. Avem bucătărie complet utilată, deci avem posibilitatea aceasta. Pentru cei care nu vor să se complice, colaborăm cu un restaurant din Sibiu care ne livrează trei mese pe zi, dacă e cazul: mic dejun, prânz și cină”, arată sibianul.

După cinci ani în care s-a ocupat de ture cu bicicletele electrice și alți doi ani în care a experimentat partea de închiriere și organizare evenimente în cele două locații pe care le administrează, Robert Hahn se declară mulțumit și implinit. „Este o investiție, dar fiind combinată cu plăcere, chiar nu o simți ca pe o investiție”, conchide acesta.

Această prezentare necesită JavaScript.

Comments are closed.

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura