”De la fier la lemn, până la lut și fir de lână!” – este denumirea unui eveniment care reunește șapte tipuri de ateliere meșteșugărești organizate în opt locații din Muzeul în aer din Dumbrava Sibiului. Acestea fac parte din proiectul ”Animă ASTRA!” și vor fi organizate de și la Muzeul ASTRA în perioada 24 – 27 august, între orele 11.00 și 17.00. Printre atelierele organizate aici regăsim pe cele de olărit, ardere ceramică, confecționat unelte agricole din lemn, arhelogie, animații culturale (Jandarmul și Invățătorul Rural) și croitorie.
Foto: Muzeul ASTRA
”Animă ASTRA este un proiect cultural care apropie meșteșugul de lumea contemporană și viața de la oraș, aduce în fața publicului vizitator practicile arhaice și instrumentarul tradițional specific fiecărui tip de atelier. Prin aceste practici tradiționale evidențiem latura ecologică a obiectelor, materialele folosite fiind din natură, vizitatorii muzeului putând descoperi aceste resurse și utilitatea lor: lutul pentru obiecte din ceramică arderea pentru rezistență și decorarea acestora cu pigmenți naturali; tipurile de lemn folosit pentru instrumentarul casnic și de grădină; țesăturile obținute din fibre vegetale și animale (colorate cu substanțe naturale) croite, croșetate sau împâslite; etc. Vizitatorii Muzeului ASTRA din Dumbrava Sibiului vor putea participa la atelierele meșteșugărești organizate în cadrul proiectului Animă ASTRA! , excepție făcând atelierele de arheologie care se vor desfășura în perioada 25-31 august”, explică Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA.
”Proiectul Animă ASTRA! transmite un mesaj constructiv în contextul Anului European al Competențelor 2023 (The European Year of Skills 2023). În acest mod sunt promovați meșteri cu abilități practice și teoretice indiscutabile. Meșterii și meșteșugurile tradiționale specifice fiecărei zone constituie direcții de dezvoltare a unui turism cultural sustenabil”, a declarat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Astfel, în perioada 24-27, se vor desfășura următoarele ateliere:
-olăritul și confecționarea obiectelor utilitare din ceramică la gospodăriile de olari Oboga (jud. Olt), Găleșoaia (jud. Gorj), între 24 – 27 august, de joi până duminică, iar la Gospodăria din Horezu (jud. Vâlcea), între 25-26 august, vineri și sâmbătă.
-ateliere de ardere a ceramicii care vor ilustra metode de ardere într-un cuptor tradițional la gospodăria Găleșoaia Nouă (jud. Gorj), vineri 25 august 2023-ateliere de croitorie, croșetat, confecționat obiecte din pâslă care vor îndemna publicul în a-și confecționa diferite obiecte tradiționale de utilitate casnică la gospodăria din Săpânța (Maramureș), 24 – 25 august 2023, joi și vineri.
-confecționarea instrumentarului casnic și agricol folosit în grădina urbană la gospodăria din Poiana Perișani (jud. Vâlcea), 25 – 27 august, de vineri până duminică.
-animații/scenarii culturale care ilustrează personaje importante din lumea rurală în perioada secolelor XIX -XX, joi 24 august și sâmbătă 26 august, în zona gospodăriei de olar Oboga (jud. Olt); vineri 25 august și duminică 27 august la școala din Ticera.
-arheologie experimentală, 25-31 august , la fierăria funcțională din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Demonstrațiile organizate la fierăria funcțională în cadrul atelierelor de arheologie, între 25 și 31 august, vor ilustra o incursiune în istoria meșteșugului, prin prezentarea și folosirea instalațiilor, uneltelor și tehnicilor de prelucrare uitilizate de fierarii antici și tradiționali. Vor fi confecționate unelte meșteșugărești și obiecte cotidiene de uz gospodăresc arătându-se utilitatea fiecărui obiect etnografic în perioada antică și în prezent.
În zilele de joi și sâmbătă, 24 și 26 august 2023, între orele 11-17, în zona gospodăriei de olar din Oboga, județul Olt (sectorul olărit), jandarmul rural șef de post de la începutul secolului al XX-lea va reapărea în patrulare, într-o replică de uniformă de epocă și va interacționa cu publicul vizitator. Considerat, alături de primar, preot și învățător, unul din stâlpii satului din prima jumătatea a secolului trecut, șeful de post trebuia sa fie un bun cunoscător al satului, al locuitorilor și am putea spune, al etnografiei. Trebuia să cunoască meșteșugurile, pentru a ști care sunt obiectele cele mai tentante pentru hoți și cum se numeau ele în graiul locuitorilor.
În zilele de vineri și duminică, 25 și 27 august 2023, între orele 11-17, în sala de clasă a școlii din Ticera (zona Etno Tehno Parc), învățătorul din perioada interbelică așteaptă vizitatorii, pentru a le prezenta școala, sistemul de învățare din trecut și colecțiile Muzeului ASTRA legate de învățământ (manual). Pentru iubitorii de matematică, două abace restaurate îi vor aștepta vizitatorii. În Legea Învățământului primar al statului din 1924 erau prevăzute 7 clase primare obligatorii, însă în mediul rural, până în anii `50, au existat de regulă doar școli primare pentru primele 4 clase. Predominau învățătorii bărbați. Legea din perioada respectivă prevedea următorul lucru: dacă o școală avea până în 60 de elevi, să fi doar un post de învățător, pentru 61-120 elevi 2 învățători, pentru 121-160 elevi 3 învățători, pentru 161-220 elevi 4 învățători, iar la peste 220 elevi se înființa o școală nouă. Așadar, mulți elevi reveneau unui singur învățător.
Proiectul cultural Animă ASTRA este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2023. Astfel, Primăria Sibiu susține programele dedicate valorificării patrimoniului comunităților și a valorilor meșteșugărești.