De la Agnita la Hollywood în 90 de minute

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu revine la Agnita, pe 22 septembrie, cu un concert simfonic de muzică de film.

Foto: Filarmonica de Stat Sibiu

Muzica filmelor preferate din toate timpurilor prinde viață în Pădurea Steinburg din Agnita. Timp de o oră și jumătate, împreună ne vom lăsa fascinați de magia poveștilor Disney pentru copii, ne vom amuza amintindu-ne comedii clasice așa cum sunt „Pantera Roz” ori „Marele blond”, vom simți pasiunea nemuritoarelor idile din „Dirty Dancing”, „Titanic”, „Tânăr și neliniștit”, cu ochii minții vom revedea soarele mediteranean evocat de „Zorba Grecul” și tarantela din celebra trilogie „Nașul”, dar vom porni și în noi aventuri cu titluri precum „Slumdog Millionaire”, „Game of Thrones”, „Pirații din Caraibe”.

Concertul este programat vineri, 22 septembrie, de la ora 18:00, în Pădurea Steinburg. Conducerea muzicală îi aparține tânărului dirijor Eduard Dąbrowski. Alături de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu se va afla solista Gina Sandu – nai. Evenimentul este organizat de Filarmonica de Stat Sibiu și Primăria orașului Agnita, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

„Propunerea pe care artiștii Filarmonicii de Stat Sibiu o face publicului este o dublă provocare: să asculți un film pe care deja l-ai văzut sau să ți-l imaginezi ascultându-i, în premieră, coloana muzicală. În mod cert, experiența va fi una de neuitat, mai ales că Pădurea Steinburg asigură un decor excepțional pentru o seară ca-n filme, de neuitat!”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

„O scenă în mijlocul naturii și un public sincer și cald, de a cărui primire entuziastă sunt convins că vom avea parte și de această dată, ne-au convins să continuăm colaborarea noastră cu Primăria orașului Agnita. Vara trecută, am oferit acestei inimoase comunități primul concert al unei orchestre simfonice din istoria orașului, tot în Pădurea Steinburg. A fost o experiență inspirată și inspirantă pentru muzicienii Filarmonicii Sibiu, iar pe 22 septembrie îmi doresc să ne bucurăm de revedere și, de aceea, pregătim un program muzical dedicat tuturor generațiilor. Publicul din Agnita merită să (re)cunoască frumusețea nemuritoare a unor compoziții consacrate, fie că vorbim de filme de aventuri, romantice, drame sau chiar desene animate a căror valoare a trecut testul timpului. Mulțumim pentru invitație domnului primar Alin Ciprian Schiau Gull și suntem recunoscători Consiliului Județean Sibiu, care susține promovarea culturii în județul Sibiu prin astfel de manifestări”, a declarat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Foto: Filarmonica de Stat Sibiu

Eduard Dąbrowski este un tânăr compozitor transilvănean, în portofoliul căruia se regăsesc deja numeroase coloane sonore de film. Stilul său compozițional reunește într-un mod original cultura răsăriteană și pe cea occidentală, generând un sunet cinematic pentru a accentua concepția regizorală și a dezvolta experiența marelui ecran.

Compozitorul a colaborat cu numeroși regizori și case de producție importante, fiind recunoscut pentru abilitatea sa de a reda esența poveștilor vizuale prin muzică. Are o experiență remarcabilă în diverse genuri muzicale, ceea ce îi permite să abordeze proiecte variate întotdeauna cu rezultate excepționale.

Este o deosebită plăcere și onoare pentru Eduard Dąbrowski să dirijeze pe scene prestigioase lucrările pe care le-a scris sau le-a orchestrat. Până în prezent, el a fost invitat la pupitrul orchestrelor simfonice din București, Sibiu, Craiova, Arad și Ploiești, precum și al orchestrei Teatrului Național de Operă și Balet din Constanța.

Cu o vastă experiență și o educație muzicală impresionantă, Gina Sandu a cucerit scena festivalului Classics for Pleasure din Piața Mare, în luna iulie, iar pe 22 septembrie își va demonstra talentul și pasiunea în fața publicului din Agnita.

Gina Sandu este absolventă a Facultății de Interpretare Muzicală, specializarea Nai, din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, în anul 2006, și doctor în muzică din 2013, cu o lucrare deosebită despre transcripții pentru nai din muzica barocă, sub îndrumarea distinsei profesoare Liliana Rădulescu.

Studiile de nai le-a început în 1992, la Liceul de Arte „Tudor Ciortea” din Brașov, sub îndrumarea maestrului Victor Ionescu, iar ulterior și-a dezvoltat talentul și creativitatea în cadrul facultății, avându-i ca mentori pe profesorii Gheorghe Zamfir și Dalila Cernătescu.

Din anul 2004, predă naiul la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești, unde ocupă în prezent funcția de director adjunct.

De-a lungul carierei sale, a lucrat cu numeroase orchestre și ansambluri, atât în țară, cât și în străinătate, concertând în locații prestigioase precum Carnegie Hall din SUA, Spania, Germania sau Austria. În 2010, a început o frumoasă colaborare cu Filarmonica Pitești, sub bagheta unor dirijori precum Mădălin Sandu, Constantin Grigore sau Tiberiu Dragoș Oprea.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura