De două ori China. La Sibiu

Ambasadorul interimar al R.P. Chineze la Sibiu, E.S. Xu Feihong, şi mai multe oficialităţi locale, au luat parte, la sfârşitul săptămânii trecute, la vernisajul a două expoziţii care au în centru cultura şi civilizaţia chineză. Expoziţiile pot fi vizitate la Casa Artelor, până în data de 8 mai.

VERNISAJ CHINEZIPrezent la Sibiu pentru a lua parte la vernisajul celor două expoziţii, înaltul oaspete a remarcat frumuseţea oraşului şi ospitalitatea oamenilor de aici. „După cum ştiţi şi dvs., între China şi România există o prietenie şi a colaborare de lungă durată. Avem colaborări pe linie de învăţământ, cultură, economie, infrastructură etc. Remarc cu bucurie faptul că tot mai multe persoane din România sunt interesate de cultura şi civilizaţia noastră. Iar acest lucru apropie şi mai mult cele două popoare. Prin intermediul acestor două expoziţii, reuşim să vă arătăm şi mai mult din istoria, cultura şi civilizaţia noastră. Aceste expoziţii sunt, practic, o fereastră deschisă spre cunoaştere”, a declarat E.S. Xu Feihong. La rândul său, Ciprian Anghel Ștefan, directorul general al CNM ASTRA, a fost de părere că trebuie să continue colaborare cu partea chineză, pentru ca Muzeul Astra să găzduiască în fiecare an cel puțin o astfel de expoziție.

Cultură și civilizație

Expoziţiile „Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani” şi „Beautiful China” sunt organizate de Muzeul Astra în colaborare cu Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti şi cu sprijinul Institutului Confucius Sibiu. Cele două expoziții prezintă publicului, prin intermediul fotografiilor, monedelor şi artefactelor, aspecte importante din cultura şi civilizaţia chineză. Moneda ocupă rolul principal în „Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani”. Istoricii o văd ca pe o oglindă a transformărilor de ordin politic, economic, social, cultural și artistic suferite de societatea chineză de-a lungul timpului. Putem identifica trei mari etape în evoluţia monedelor chinezeşti, prezentate în ordine cronologică în cadrul expoziţiei, respectiv monede antice  de la apariţia acestora până în perioada dinastiei Qing, monede chinezeşti de la sfârșitul dinastiei Qing în Republica China până  în timpurile moderne şi monede chineze din perioada modernă. 

Simboluri în imagini

Pe de altă parte, expoziţia „Beautiful China” evidenţiază simbolurile binecunoscute ale Chinei: Marele Zid, Oraşul Interzis, armata de teracotă, ursul panda, ceaiul verde, mătasea, trenul de mare viteză etc., dar şi aspecte din viaţa cotidiană a chinezilor. Pe parcursul expoziţiei, muzeografii vor desfăşura şi un program de educaţie muzeală orientat către elevi, de unde nu vor lipsi atelierele interactive de decupaje de hârtie şi caligrafie chineză. „Beautiful China” şi „Monede chinezeşti – o istorie de 3.000 de ani” sunt dedicate deschiderii noului an chinezesc – Anul Maimuţei de Foc – sărbătorită pe 8 februarie.

Colaborare veche

Colaborarea dintre Institutul Confucius şi Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, unitate a CNM ASTRA, s-a concretizat de-a lungul timpului în organizarea mai multor expoziţii dintre care amintim: „Artă şi măiestrie în China. Evantaie, umbrele şi broderii”- 2012, „China. Impresii de călătorie”- 2013, „Oameni şi locuri. Fotografii din colecţiile Muzeului de Etnografie Universală «Franz Binder»” – 2014.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*