În lumea medicală, o culoare atrage atenția astăzi: portocaliul. Dar ce se ascunde în spatele acestui fenomen aparent bizar? Răspunsul este surprinzător și profund important pentru fiecare pacient din România și din întreaga lume.
În cadrul celei de-a 72-a Adunări Generale a OMS, în vederea recunoașterii siguranței pacienților că o prioritate globală a sănătății, s-a stabilit că, începând din anul 2019, ziua de 17 septembrie să fie declarată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, informează Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
În fiecare an, o nouă temă este selectată pentru a evidenția un domeniu prioritar al siguranței pacienților care necesită acțiuni urgente și concertate. Recunoscând importanța fundamentală a diagnosticelor corecte și în timp util în asigurarea siguranței pacienților, „Îmbunătățirea diagnosticului pentru siguranța pacienților” a fost selectată că temă pentru Ziua Mondială a Siguranței Pacienților 2024. Planul Global de Acțiune pentru Siguranța Pacienților 2021– 2030 evidențiază necesitatea de a asigura siguranța proceselor de diagnosticare și încurajează țările să adopte strategii care reduc erorile de diagnostic, care apar adesea dintr-o combinație de factori cognitivi și de sistem care influențează recunoașterea semnelor și simptomelor cheie ale pacienților, precum și interpretarea și comunicarea rezultatelor testelor.
Amploarea erorilor de diagnosticare este profundă, reprezentând aproape 16% din vătămările care pot fi prevenite în sistemele de sănătate. Prin sloganul „Un diagnostic corect înseamnă siguranță!”, OMS solicită eforturi concertate pentru a reduce semnificativ erorile de diagnostic prin intervenții asupra modului de abordare a temei la nivelul sistemelor de sănătate, asupra factorului uman și prin implicarea activă a pacienților, a familiilor acestora, a lucrătorilor și a liderilor din domeniul sănătății. Aceste intervenții includ, dar nu se limitează la stabilirea istoricului complet al pacientului, efectuarea unei examinări clinice amănunțite, îmbunătățirea accesului la testele de diagnosticare, implementarea metodelor de identificare și de învățare din erorile de diagnostic precum și adoptarea de soluții bazate pe tehnologie.
Portocaliu este culoarea desemnată de OMS că fiind culoarea simbol a Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului. Prin urmare, la îndemnul Echipei Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, personalul spitalului marchează această zi, purtând un obiect vestimentar sau accesoriu de culoare portocalie (cravată, panglică, eșarfă, broșă, banderolă) .