După o dietă, senzația de foame va fi mare, senzația de sațietate apare mai greu. Aceasta deoarece organismul se adaptează la noua greutate. În plus, celulele grase au memorie.
Sursa foto: captură Știrile PRO TV
Așa că reducerea ponderală este un proces care se face cu ajutorul medicului. Explicațiile au sosit la ”Doctor de Bine”.
Cum mă îngraș? Nu privim spre farfurie, ci spre creier. Aici vin rețele de informații, prin nervi și prin hormoni, de la țesutul gras, de la pancreas, din tractul digestiv. Creierul reglează apoi balanța între energia intrată prin hrană – caloriile – și consumul energetic.
Dezechilibrăm rețelele de informații dacă stăm, prin sedentarism. Prin fumat. Sau prin stres. Prin mese bogate – luate seara. Prin ronțăială toată ziua.
Cum? Apetitul e reglat de sistemul nervos central. De trei locuri diferite.
Mi-e foame, mănânc. Aceasta e foamea normală, fiziologică. O conduce hipotalamusul. Ne explică prorectorul Universității de Medicină din Bucuresti, Cătălina Poiană.
De ce trebuie să merg la doctor ca să slăbesc?
Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog: ”Acolo sunt hormoni, care îți crează foame și hormoni care îți cresc sațietatea. Din jocul acestora se reglează această particică a comportamentului alimentar”.
„Mi-e poftă de ceva bun!„. „Ce-aș mânca pizza!„. Plăcerea de a mânca. E reglată de o altă parte a creierului – sistemul mezolimbic.
Al treilea loc – lobul prefrontral. Funcția executivă. Decid să mănânc! Decizia de a mânca este ultima în complicatul comportament alimentar.
Decizia stă la dumneavoastră. Aveți ultimul cuvânt în privina farfuriei. Dar de ce trebuie să merg la medic să slăbesc?
Medicul vă stabilește regimul alimentar. Astfel încât să scăpați de 10-15% din greutatea corporală. Abia acum scăderea în greutate are efect pozitiv pe toate sistemele de informație din organism. Urmează încă un proces complicat. Adaptarea.
Continuă AICI: