De Bobotează, mitropolitul Ardealului le-a vorbit sibienilor despre „apa purtătoare de har”

Praznicul Botezului Domnului a fost sărbătorit și în acest an de mii de credincioși din Sibiu la Catedrala mitropolitană și în Piața Mare.

Programul liturgic a început cu Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala mitropolitană de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și slujitorii locașului de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

În continuarea Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba mare de sfințire a apei. Slujba religioasă a fost oficiată pe o scenă amenajată în Piața Mare din oraș, unde soborul slujitor și credincioșii au venit în procesiune. De asemenea, preoții de la bisericile din oraș au venit împreună cu enoriașii la miezul zilei pentru a participa la această slujbă unică din rânduiala ortodoxă. În sobor s-a aflat și Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Peste 15.000 de sticle cu apă sfințită au fost pregătite pentru această zi și împărțite la final credincioșilor, iar în Piața Mare au fost așezate 10 butoaie de 500 de litri cu apă care a fost sfințită.

La final, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre praznicul din 6 ianuarie și despre folosul duhovnicesc al gustării din aghiasma mare. „Fiul lui Dumnezeu a intrat în apele Iordanului și, ieșind din apă, Duhul Sfânt în chip de porumbel S-a pogorât peste El și glasul Tatălui a confirmat mesianitatea Fiului Său: «Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru Care am binevoit, pe Acesta să-L ascultați!». Pentru ca minunea aceasta să fie pentru noi cât mai apropiată de modul de a ne împărtăși de ea, iată că a rânduit Biserica printr-o slujbă de sfințire a celei mai importante materii a existenței noastre, și anume apa, pentru ca harul lui Dumnezeu să coboare peste această materie și să-i schimbe finalitatea, adică să o schimbe din materia necesară vieții noastre de toate zilele, în purtătoare de har”, a spus ierarhul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura