De astăzi s-a extins sistemul de monitorizare electronică. Polițiștii sibieni au prezentat cum funcționează acest sistem.

Începând cu data de azi, 1 octombrie,  sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, dar și în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal. La Sibiu, în  46 de situații, a fost pusă în aplicare măsura de „obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, reprezentând aproximativ 14% din totalul ordinelor de protecție provizorii emise și ordinelor de protecție emise de instanțele judecătorești.

foto: Mesagerul de Sibiu

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate marți la sediul IPJ Sibiu, Comisarul șef de poliție Bogdan Malea, șeful Serviciului de Ordine Publică Sibiu, și comisarul șef de poliție Angelin Ciobanu, șeful Serviciului de Investigații Criminale Sibiu, au prezentat modul în care  funcționează sistemul de monitorizare electronică.

La nivelul I.P.J. Sibiu, în prezent sunt în lucru aproximativ 100 de cazuri de măsuri preventive în care instanța sau unitățile de parchet au stabilit limite teritoriale.

După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiții stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate.

Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

foto: Mesagerul de Sibiu

În județul Sibiu, sistemul informatic de monitorizare electronică a devenit operațional începând cu data de 1 ianuarie 2024.

În primele 8 luni ale acestui an, polițiștii sibieni au emis 185 de ordine de protecție provizorii, 75 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 2.205 cazuri de violență domestică, dintre care 882 în mediul urban și 1.323 în mediul rural.

La nivel județean, în primele 8 luni ale anului 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 9,12%, față de primele 8 luni ale anului 2023, de la 537 la 586 de fapte.

Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru loviri sau alte violențe (de la 296 la 297 de fapte), amenințare (de la 47 la 72 de fapte) și nerespectarea ordinelor de protecție (de la 64 la 75 de fapte).

Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au „lovirea sau alte violențe” –  51%  (297 de fapte) și ,,amenințarea” – 12% (72 de fapte), acestea împreună reprezentând peste 63% din total.

După locul comiterii, 352 de infracțiuni au fost comise în mediul urban, 234 în mediul rural, 428 la domiciliu și 158 în spațiul public.

În primele 8 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o creștere atât a numărului autorilor (595) care comit astfel de fapte, cât și a victimelor acestora (625).

În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 148 de ordine de protecție, 75 fiind provenite din ordine de protecție provizorii.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 58 de infracțiuni.

Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 177 au fost confirmate de unitățile de parchet (96%).

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, au fost sesizate 17 infracțiuni, dintre care 11 în mediul urban și 6 în mediul în rural.

În primele 8 luni ale anului 2024, la nivelul Sibiu, au fost emise 333 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice, dintre care 185 de ordine de protecție provizorii și 148 de ordine de protecție (emise de instanțele judecătorești).

foto: Mesagerul de Sibiu

În 46 de situații, a fost pusă în aplicare măsura de „obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, reprezentând aproximativ 14% din totalul ordinelor de protecție provizorii emise și ordinelor de protecție emise de instanțele judecătorești.

În ceea ce privește infracțiunile constatate, au fost înregistrate în total 8 infracțiuni, dintre care 2 de distrugere, 5 pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție și 1 pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu.

Pentru 8 dintre persoanele cercetate pentru aceste infracțiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 8 rețineri, 3 arestări preventive și 5 măsuri de control judiciar.

Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*