Daniela-Paraschiva Danka: ”Faptul că am ocazia să fac ceea ce îmi place este o binecuvântare”

Teach for Romania și-a desemnat, săpătmâna trecută, câștigătorii Galei „Profesorul Anului din mediul rural 2023”. În cadrul premierei, care a avut loc la Ateneul Național din Iași, doi profesori sibieni au urcat pe podium: Bogdan Mira, profesor la Școala Gimnazială Slimnic, care s-a clasat pe locul II la categoria „Implicare în comunitate” și Daniela-Paraschiva Danka, profesor și director adjunct la Școala Gimnazială Roșia, care a obținut locul III la categoria „Dezvoltarea literației”.

”Nominalizarea mea la titlul „Profesorul Anului din Mediul Rural 2023” și obținerea în finală a locului III, la categoria <<Dezvoltarea literației>> este o împlinire profesională, este o confirmare a faptului că fac bine ceea ce fac în munca cu elevii. Le sunt recunoscătoare atât elevilor, cât și părinților și colegilor care au crezut în mine, care au considerat că merit această nominalizare”,  spune Daniela-Paraschiva Danka, una dintre câștigătoarele de la gala ”Profesorul Anului din mediul rural 2023”.

Născută în Oradea, a copilărit în satul Roșia, locul drag sufletului ei, iar școala la care își desfășoară activitatea didactică este chiar școala în care a fost elevă.

”Am 37 de ani, sunt profesor titular al Școlii Gimnaziale Roșia, structura școlară Roșia, pe postul de Limba și literatura română, având gradul didactic I, cu o activitate de 17 ani în învățământ, în prezent și director adjunct al școlii. Mi-am început activitatea didactică în cadrul alternativei educaționale Waldorf din Roșia, încă din primul an de facultate, participând la numeroase cursuri de perfecționare, atât în țară, cât și în străinătate”, se prezintă sibianca.

Tot ea povestește cum, timp de 10 ani, a locuit la Sibiu și a făcut zilnic naveta spre Roșia, pentru a ajunge la școală, însă nu i s-a părut niciodată o povară. A mers zilnic cu plăcere în locul care, pentru ea, este a doua casă, locul ei de muncă fiind locul în care se simt cu adevărat bine, după cum mărturisește chiar ea. Acum, de doi ani de zile locuiește din nou la Roșia, alături de băiețelul ei de 7 ani, elev și el la aceeași școală, în clasa I.

Pasionată de lectură și artă

Daniela-Paraschiva Danka este absolventă a Facultății de Litere și Arte, studii de licență cu specializările Limba și literatura română-Limba și literatura engleză și master cu specializarea Limba și literatura română în cadrul ULBSibiu. Și, pentru că îi place să studieze și să fie la curent cu tot ceea ce este complementar studiilor inițiale, în prezent este studentă la Facultatea de Litere și Arte Sibiu, din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, specializarea Științe ale Informării și Documentării, anul II și la masterul de Studii curatoriale în documentarea instituțional-educațională, anul I. Recunoaște că este pasionată de lectură, de domeniul incluziunii școlare, de artă, drumeții, biserici fortificate și explorarea mediului rural, tot ceea ce ține de tradiții, obiceiuri și patrimoniu cultural.

Vocația

Pentru Daniela-Paraschiva Danka a fi dascăl este mai mult decât o meserie, este o vocație. ”Pentru mine, meseria de dascăl a fost și este cea mai frumoasă, iar faptul că am ocazia să fac ceea ce îmi place este o binecuvântare, chiar dacă fiecare zi este o nouă provocare. Am ales această meserie pentru că îmi plac foarte mult copiii, pentru că îmi place să fiu mereu în preajma lor, pentru că bucuria oricărei reușite obținute în rândul elevilor, oricât de mică ar fi ea, este o împlinire sufletească greu de descris în cuvinte. Implicarea mea în activitatea didactică este ceva firesc, dragostea, respectul, apropierea și dorința elevilor de a evolua sunt motivația continuă de a nu renunța la a face ceea ce mă împlinește. Cu siguranță, dascălii model, pornind de la doamna învățătoare și până la cei din cadrul facultății, și-au pus amprenta asupra mea, a ceea ce sunt astăzi ca dascăl, prin dăruirea cu care mi-au transmis nu doar cunoștințe, ci și valori morale”, spune Daniela.

Aproape de elevi

Fiindcă iubește foarte mult copiii, Daniela-Paraschiva Danka a încercat mereu să interacționeze cu elevii ei, să le fie aproape și să-i încurajeze, exact așa cum face și cu propriul copil. ”În cadrul ciclului primar și a celui gimnazial, la structura școlară Roșia sunt 150 de elevi. Elevii noștri provin din toate mediile sociale, și sunt, înainte de toate copii. Sunt implicați, dornici să învețe, fiecare după propriile puteri, dornici să participe la activitățile școlare și extrașcolare propuse. De altfel, cred că în stârnirea și menținerea interesulului pentru școală contează foarte mult activitățile instructiv-educative propuse, dar și implicarea pe care o simt din partea cadrului didactic față de ei”, spun profesoara.

Și tocmai pentru că a încercat să se apropie cât mai mult de elevii săi, Daniela-Paraschiva Danka a desfășurat nenumărate activități extrașcolare, în care a încercat să-i implice pe cei tineri.

”Pe tot parcursul activității mele didactice am organizat activități extrașcolare cu ei, având parteneriate și colaborări cu diverse instituții, asociații, fundații etc.: Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Biblioteca Județeană Astra, Agenția Națională Antidrog/Centru de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sibiu, Fundația Noi Orizonturi, Asociația eLiberare, Asociația „Hai din pantofi în bocanci”, A.L.E.G. – Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen, Asociația HoltIS, FICE România, Asociația ECOTIC, JA România, Asociația „Mâini Unite – din dragoste pentru copii”, Asociația Curtea Veche, UNICEF, Salvați Copiii, Crucea Roșie etc.

Deși îmi sunt dragi toate activitățile extrașcolare desfășurate, cele mai aproape de sufletul meu și cele care au avut un impact major în rândul elevilor au fost: Laboratorul de literație și Școala de vară cu scLipici – proiecte în care s-a urmărit dezvoltarea literației în rândul elevilor și reducerea decalajelor în învățare; Noaptea Cercetătorilor, vizitele și activitățile desfășurate la Biblioteca Universității și la Biblioteca Județeană Astra, atragerea de fond de carte pentru elevi de la diverse edituri și asociații și multe altele”, conchide profesoara.

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*