Consiliul Județean Sibiu a organizat, miercuri, 16 februarie 2022, o întâlnire cu toți avizatorii din județ în cadrul căreia a fost prezentată viziunea Consiliului Județean Sibiu în ceea ce privește colaborarea interinstituțională în domeniul digitalizării în cadrul proiectului „Inovare prin informatizare la nivelul Consiliului Județean Sibiu”, finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA).
Prin acest proiect, Consiliul Județean Sibiu urmărește să gestioneze eficient datele de la nivel județean, prin implementarea soluției GIS – Sistem Informațional Geografic, pentru a obține o viziune clară și de ansamblu despre resursele existente pe un teritoriu stabilit: tipurile de relief, infrastructura de drumuri și construcții, rețele de utilități existente, precum și obiective turistice și de patrimoniu. Pe baza acestor date, vor putea fi oferite servicii administrative de calitate cetățenilor, firmelor și utilizatorilor din administrația locală.
Întâlnirea s-a desfășurat în sistem hibrid, atât la sediul instituției, cât și în mediul online, prin intermediul platformei Teams.
Alături de președinta Daniela Cîmpean, la eveniment au participat administratorul public al județului, Adrian Bibu, arhitecta-șefă a județului, Argentina Lapoși, Maria Vișan și Marius Ianculescu Popovici, din partea societății Intergraph Computers SRL care realizează platforma GIS, echipa de proiect din cadrul CJ Sibiu, precum și numeroși directori sau reprezentanți ai instituțiilor avizatoare: Transgaz, Romgaz, DELGAZ GRID, Transelectrica, Electrica Distribuție, Hidroelectrica, SC Apă-Canal, Apa Târnavei Mari Mediaș, Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu și cel din Mureș, CNAIR, Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Silvică, Direcția pentru Agricultură Județeană Sibiu, ANIF filiala Sibiu, Direcția Județeană pentru Cultură, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Poliție al județului Sibiu, STS, RCS-RDS, Orange, SOMA.
Președinta Daniela Cîmpean și-a exprimat încrederea că va găsi în toți reprezentanții instituțiilor avizatoare niște parteneri deschiși pentru acest proiect la care echipa din Consiliul Județean Sibiu ține foarte mult.
„Vrem să vă chemăm parteneri cu noi pentru a face din județul Sibiu cel mai smart județ din România. Dacă avem susținere din partea dumneavoastră, putem aduce serviciile pentru cetățeni la un nivel occidental, pe care sibienii chiar merită să le aibă din partea noastră. Prin această finanțare europeană pe care am obținut-o pentru proiectul menționat, ne propunem ca toate datele necesare pentru prestarea serviciilor de urbanism să fie strânse pe o hartă digitală, astfel încât serviciile în domeniu să fie eficiente, cu date corecte, oferite cu rapiditate. Împreună putem să facem lucruri care pot părea greu de realizat, din cauza unor mentalități și a unor obișnuințe. Sunt convinsă că în Sibiu se poate ca autoritățile să își dea mâna, să fie deschizătoare de drumuri pe niște proiecte solicitante și provocatoare care ne aduc în realitatea vremurilor noastre, în ceea ce înseamnă normalitatea relației cu cetățenii”, a fost mesajul adresat de președinta Daniela Cîmpean celor prezenți sau conectați la întâlnire.
Totodată, președinta Daniela Cîmpean le-a propus invitaților semnarea într-un viitor apropiat a unui acord de parteneriat în vederea implementării acestui proiect. În plus, conducerea CJ Sibiu le-a lansat avizatorilor propunerea de a transmite fundamentări pentru modificarea legislației în domeniu, cu referire expresă la Comisia de Acord Unic, astfel încât această comisie să funcționeze așa cum ar trebui, digitalizarea fiind o prioritate, în sensul în care toate solicitările pe urbanism să fie înregistrate online, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiți să meargă la fiecare avizator în parte, iar comisia de acord unic să fie una virtuală. Platforma GIS va fi un instrument de lucru extrem de util pentru Comisia de Acord Unic. De asemenea, la această platformă vor putea să aibă acces și UAT-urile din județul Sibiu care desfășoară servicii de urbanism.
În decurs de maximum 30 de zile, perioadă în care instituțiile avizatoare vor putea analiza ce anume implică pentru fiecare sprijinul pe care îl vor acorda în acest proiect, va urma o nouă întâlnire la Consiliul Județean Sibiu pentru a avansa în atingerea obiectivului propus, prin semnarea acordului de parteneriat.