Daniel Natea: ”Nu există performanță fără multă muncă, epuizare, dedicare”

Daniel Natea, supranumit „Colosul din Carpați”, este sibianul care duce numele României pe podiumurile competițiilor internaționale de judo și de sambo. De peste 20 de ani practică judo-ul, având în palmares sute de medalii și de cupe obținute cu „multă muncă, epuizare, dedicare”, elemente pe care Daniel Natea le consideră indispensabile pentru un sportiv de performanță. Multiplul campion național și internațional a acordat un interviu inedit pentru cititorii Mesagerul de Sibiu, la scurt timp după ce a obținut aurul la European Open Sambo și titlul de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu.

Foto: Facebook Daniel Natea

Reporter: Ești foarte iubit la Sibiu și în tară. Cu ce crezi că i-ai cucerit pe prieteni/fani?

Daniel Natea: Încerc, pe cât posibil, să fiu un om sincer și empatic. Nu pozez în altceva decât ceea ce sunt, sunt deschis cu lumea și ăsta este, probabil, unul dintre punctele mele forte. Sigur, pe lângă activitatea mea de sportiv, cea pentru care lumea mă apreciază cu adevărat.

Reporter: Cu ce impresii te-ai întors de la European Open Sambo?

Daniel Natea: A fost o competiție de mare anvergură, cu peste 20 de țări participante, unde am putut pune în practică pregătirea noastră din acest an. Am reușit să cucerim 5 medalii pentru România. A fost o „încălzire” pentru Campionatele Europene din aprilie.

Reporter: Ai un program special de alimentație si antrenament înainte de un asemenea concurs? Cam ce ai voie să faci/mănânci și ce e complet interzis?

Daniel Natea: Da, este normal să ai un program special înainte de fiecare competiție, atât pe plan alimentar, cât și pe plan fizic. Acestea sunt stabilite de către preparatorii fizici și nutriționiștii echipei. Nu avem interidicții stricte, dar rămânem focusați, fără abuzuri alimentare.

Reporter: Câte ore pe zi lucrezi la antrenamente?

Daniel Natea: Când suntem în pregătire la munte, antrenamentele sunt 3 pe zi, între 5 și 7 ore, iar când suntem în pregătire competițională, 2 antrenamente pe zi, respectiv 4-6 ore.

Reporter: Care sunt obiectivele tale la Europeanul din Israel?

Daniel Natea: Pentru mine, ca sportiv, obiectivul este să obțin încă o dată titlul de campion european. Ca antrenor, aștept cel puțin o medalie de la sportivii mei.

Reporter: Ce urmează? Care sunt următoarele competiţii pentru care te pregăteşti?

Daniel Natea: Calendarul e plin pentru anul 2023, tocmai am reușit să câștig titlul de campion național, urmează campionatele europene din Israel și campionatul mondial. În plus, mai sunt turneele de verificare.

Reporter: Ești și antrenor. Vine cineva din spate?

Daniel Natea: Eu fac tot ceea ce stă în puterea mea pentru sportivii pe care îi antrenez și pentru performanța lor. Suntem și prieteni, dar muncă e muncă. Vine cineva din spate, cineva chiar foarte bun. Elevii mei sunt ambițioși, serioși și extrem de muncitori.

Reporter: Ce crezi că îi lipsește Sibiului pentru a avea din nou campioni olimpici sau mondiali?

Daniel Natea: Nu găsesc neaparat Sibiul sau orice alt oraș de vină pentru faptul că sunt tot mai puține rezultate. Vina este a oamenilor, a comodității și a imposibilității ieșirii din zona de comfort. Cred că trebuie înțeleasă o regulă simpă: nu există rezultate/performanță fără multă muncă, epuizare, dedicare.

 

Reporter: Cum te-ai descrie în 3 cuvinte?

Daniel Natea: Empatic, ambițios, muncitor.

Reporter:  În septembrie 2022 ai primit cea importantă ”medalie” – Filip Zen. Cum s-a schimbat viața ta din momentul în care ai devenit tată?

Daniel Natea: Viața mea de sportiv a rămas la fel, doar că acum plec mult mai greu de acasă. Distanța nu-i ușoară, dar mă focusez pe competiții, vreau ca Filip-Zen să fie mândru de tatăl lui.

Reporter: Filip a primit din Olanda primul kimono. Îți dorești să îți calce pe urme în lumea sportului?

Daniel Natea: Sigur că mi-ar plăcea să-mi calce pe urme, dar nu voi insista în niciun fel. Filip va avea de mic contact cu lumea sportului, dar doar el va decide pe viitor dacă îi place sau nu, dacă va vrea să facă sport sau altceva. Alegerea îi va aparține.

Reporter: Care este cea mai frumoasă amintire din copilăria ta?

Daniel Natea: Având în vedere faptul că am început judo de la vârsta de 7 ani, majoritatea amintirilor mele sunt legate de sport. Ceea ce mi-a rămas în minte, e prima mea cupă câștigată în anul 2004.

Reporter: Care este modalitatea preferată de petrecere a timpului liber?

Daniel Natea: Îmi place să fac mișcare și în timpul liber, nu sunt învățat prea mult cu relaxarea. Oricum, timpul meu este dedicat familiei mele, petrecem împreună momente frumoase, facem diverse activități/plimbări.

Reporter: Îţi plac maşinile şi aspectul lor. Care a fost prima ta mașină? Ce amintire deosebită te leagă de ea?

Daniel Natea: Prima mea mașină a fost Chrysler 300c. O amintire deosebită care mă leagă de ea este atunci când am colantat-o aurie, exact înainte de Jocurile Olimpice de la Rio, aveam întipărit în minte să ies campion olimpic.

Reporter: Care este felul de mâncare preferat și cât de des apuci să mănânci ceea ce îți place?

Daniel Natea: Pastele îmi plac cel mai mult. Mănânc cât de des pot, dar nu fac exces.

Reporter: Toți oamenii au fobii, frici. A ta care este?

Daniel Natea: Nu am nicio fobie, cât despre frici, dacă ești aproape de Dumnezeu, frica nu există.

Reporter: Care e motto-ul după care te ghidezi în viață?

Daniel Natea: Nu am un motto. Totul în viață se face prin muncă.

 

A consemnat Ștefana BABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura