Artistul Dan Perjovschi şi-a prezentat duminică, la Timişoara, expoziţia ”pe roţi” – un tramvai decorat cu desene şi mesaje puternic ancorate în viaţa socială, politică şi culturală contemporană.
Foto: Agerpres
Evenimentul a avut loc cu ocazia lansării oficiale a Capitalei Europene a Culturii – Timişoara 2023, coform Agerpres.
”Este o expoziţie pe roţi care nu mai aşteaptă ca lumea să vină să intre în muzeu, ci iese el la oameni. Eu fac parte dintr-o mare expoziţie care se cheamă ‘Sete cronică’ şi care are câteva extensii în spaţiul public, asta însemnând lucrări pentru care nu trebuie să plăteşti bilet ca să intri să le vezi. Una dintre aceste extensii este un tramvai pe care l-am desenat şi care va rămâne, sperăm, tot anul în Timişoara, pe toată perioada Capitalei Culturale. Acesta va fi un tramvai normal în oraşul Timişoara”, a declarat Perjovschi, pentru AGERPRES.
”Eu execut foarte repede, execuţia nu este foarte grea, dar adunatul desenelor care s-ar potrivi a durat câteva luni”, a explicat artistul.
Potrivit acestuia, ideea a venit din dorinţa de a prezenta lucrări şi publicului care nu intră foarte des în muzee.
”Acest tramvai se înscrie în cadrul lucrărilor din spaţiul public ataşate de ‘Sete cronică’. Ideea de la care a pornit a fost cum să facem să avem piese în spaţiul public, adică pentru oamenii care nu vor intra în muzee, oameni care nu-şi cumpără bilet, oamenii pe care nu-i interesează că este un muzeu, cărora Victor Brauner nu le spune nimic”, a afirmat artistul.
Iniţial, Perjovschi urma să execute o serie de lucrări pe bannere, dar, în final, s-a ajuns la ideea cu tramvaiul.
”Eu am mai făcut un tramvai la Iaşi. La Iaşi există un colectiv de designeri care au un program special cu astfel de lucrări. Au până acum cred că vreo 20 de tramvaie pictate – Tramvaiul literaturii, al Crăciunului, al Iei, etc. Pe mine m-au chemat în 2018, când celebrau 30 de ani de la Revoluţie. (…) Pe acest tramvai sunt şi referinţe la Capitala Culturală Timişoara, în general. Pentru mine Timişoara este oraşul din care începe libertatea mea ca artist. De altfel, prima mare expoziţie liberă, în stare de libertate a generaţiei mele, a fost aici, în 1991, şi s-a chemat ‘Stare fără titlu’”, a menţionat Dan Perjovschi.