Dan Barna [USR], vicepreședinte Camera Deputaților: O victorie importantă în menținerea Republicii Moldova pe agenda politică internațională (CP)

La sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa a fost adoptată, și inclusă în Declarația OSCE de la Vancouver, rezoluția suplimentară cu tema „Republica Moldova”, inițiată de Dan Barna, vicepreședinte USR și președintele delegației Parlamentului României la AP OSCE, și Veronica Roșca, președinta delegației Parlamentului Republicii Moldova la AP OSCE.

Foto: Dan Barna

„Adoptarea acestei rezoluţii este o victorie importantă de susținere concreta a demersului activ al României de a sprijini Republica Moldova. Scopul rezoluției este menţinerea priorităților privind integritatea teritorială a Moldovei şi situaţia transnistreană pe agenda politică internaţională. Rezoluția solicită înlocuirea forțelor rusești de menținere a păcii din Transnistria cu o forță civilă internațională. Menținerea trupelor rusești pe teritoriul Moldovei nu este de natură să contribuie la un climat de pace. De aceea ele ar trebui retrase cât mai repede. În textul adoptat ieri am pus accentul pe respectarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană și am făcut un apel politic prin vocea OSCE la toți actorii relevanți să contribuie la menținerea păcii și securității în regiunea transnistreană și nu numai”, a declarat vicepreședintele USR Dan Barna.

Dan Barna a mai precizat că în cadrul rezoluției sunt recunoscute progresele realizate de Republica Moldova până în prezent și este susținută continuarea reformelor necesare îndeplinirii parcursului european al Moldovei. De asemenea, rezoluția include și un amendament al delegației SUA prin care sunt apreciate solidaritatea Republicii Moldova cu Ucraina și eforturile în sprijinirea migranților ucraineni.

Rezoluția poate fi consultată în cadrul Declarației de la Vancouver aici: https://www.oscepa.org/en/documents/annual-sessions/2023-vancouver/declaration-29 (V ENG pag. 41, V FRE pag. 45).

La demersul comun al delegațiile celor două țări, România și Moldova, au contribuit cu semnături de susținere parlamentari, membri ai delegațiilor la AP OSCE, din 16 țări. Din delegația Parlamentul României la AP OSCE condusă de Dan Barna, vicepreședinte Camera Deputaților, au făcut parte: doamna deputat Christine Thellmann, deputații Andrei Miftode, Costel Dunava, Gábor Hajdu şi senatorul Daniel Fenechiu.

Dezbaterile sesiunii anuale a Adunării Parlamentare a OSCE, aflată la a 30-a ediție și desfășurată în Canada, Vancouver, au avut în prim plan tema generală a sesiunii: „Consolidarea securității regionale prin promovarea societăților democratice și inclusive: rolul AP OSCE”. În discursului său din deschiderea sesiunii plenare, Dan Barna a declarat că invazia Federației Ruse în Ucraina reprezintă o încălcare flagrantă a Cartei Națiunilor Unite și a dreptului internațional și a evidențiat rolul unic și capacitatea OSCE de a contribui la soluționarea acestui conflict și la asigurarea securității europene.

În iunie 2024, Parlamentul României va găzdui la București a 31-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a OSCE și în acest sens au început în cadrul delegației României demersurile de pregătire a acestui eveniment istoric.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura