Dan Barna: ”Românii și-au câștigat dreptul să fie în Schengen” (CP)

Dan Barna, vicepreședinte USR și președintele delegației Parlamentului României la AP OSCE, a cerut președintei AP OSCE, Pia Kauma, să susțină aderarea la Schengen, această prioritate de securitate pentru România, la Consiliul Ministerial al OSCE.

Foto: Dan Barna facebook
Românii și-au câștigat dreptul să fie în Schengen. Am avut o discuție cu președinta AP OSCE, Pia Kauma, cerându-i să susțină această prioritate de securitate pentru România la Consiliul Ministerial al OSCE.
Consiliul Ministerial al OSCE va avea loc la Skopje, Macedonia de Nord, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, și avem nevoie de toate vocile relevante în susținerea aderării României și Bulgariei la Schengen, pentru că ultima șansă din acest an pentru aderare primește verdictul la Consiliul JAI de pe 4-5 decembrie. Aderarea României este pe ordinea de zi, pe agenda provizorie.
Doamna Pia Kauma m-a asigurat că va susține în cadrul dezbaterilor poziția justă și legitimă a României și Bulgariei de a fi acceptate în spațiul Schengen.
„OSCE în vremuri de criză” a fost tema celei de a 21-a reuniuni de toamnă a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE), la care am participat în aceste zile în Erevan, conducând delegația Parlamentului României, alături de peste 300 de participanți, din care 200 de parlamentari ai țărilor membre.
Am susținut în cadrul reuniunii AP OSCE, la sesiunea privind securitatea și rolul OSCE în era conflictelor, că este necesară o adaptare la noul context politic și la actualele conflicte atât în OSCE, cât și la nivelul țărilor membre. Sunt în joc mai mult ca niciodată după 1945, siguranța cetățenilor, valorile democratice și europene. Trebuie să contribuim la asta fiind alături de cei care înfruntă în această perioadă noua formă a răului, așa cum a spus și președinta AP OSCE, Pia Kauma: „pacea durabilă și securitatea necesită încredere și reconciliere, iar liderii politici au responsabilitatea de a găsi drumul”.
Ca de fiecare dată, în ultimul an și jumătate, am cerut tuturor celor prezenți să sprijinim Moldova în consolidarea instituțiilor de bază, în construirea rezilienței și drumului european durabil și ireversibil. Pentru că aderarea la Uniunea Europeană este un obiectiv ce poate fi realizat de Republica Moldova în noul context geostrategic.
România sprijină ferm această cale europeană a Moldovei și Ucrainei. România a fost alături de Ucraina în eforturile de a descalada agresiunea ilegală și nejustificată a Rusiei. Știm că Ucraina nu luptă doar pentru integritatea sa teritorială, independență și suveranitate, ci apără valorile și principiile care reprezintă pilonii acestui ordin: democrația, respectul pentru demnitatea umană și libertatea.
Dezbaterile din primele două zile în cadrul celor trei sesiuni ale Conferinței Parlamentare a reuniunii de toamnă a AP OSCE, găzduită de capitala Armeniei, au fost despre rolul Adunării Parlamentare în răspunsurile la provocările interne și externe. În a treia zi am participat la întâlnirea Forumului Mediteraneean în care am discutat situația curentă din Orientul Mijlociu, în contextul regional tragic generat de atacul terorist al Hamas din 7 octombrie 2023 asupra Israelului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*