Dan Barna propune facilități fiscale pentru românii care vor să se întoarcă și să lucreze în țară

Candidatul USR PLUS la Președinția României, Dan Barna, alături de senatorii USR George Marussi și Radu Mihail, au depus în Parlament un proiect de lege prin care se instituie un pachet de stimulente financiare cetățenilor români care se întorc să lucreze în țară.

Facilitățile oferite prin acest proiect de lege sunt scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obțin pe teritoriul României și reducerea cu 50% a cotei de contribuție la asigurări sociale, facilitățile urmând să se aplice pentru jumătate din perioada în care foștii rezidenți au realizat venituri și au achitat contribuțiile obligatorii într-un alt stat.

„În ultimii 30 de ani, cifrele neoficiale arată că peste 4 milioane de români au plecat din țară. Iar astăzi, în România lui 2019, jumătate dintre tineri spun că vor să plece din țară. Migrația este un fenomen îngrijorător care trebuie stopat și, concomitent, găsite soluții pentru a-i aduce acasă pe cei plecați. Românii din diaspora vor să se întoarcă acasă dacă ar simți că statul român le este partener în reintegrarea lor acasă. Obiectivul meu ca Președinte este să fac din România o țară din care tinerii să nu mai plece, iar românii din diaspora să se întoarcă acasă. Acest proiect de lege este un prim pas în împlinirea obiectivului”, a declarat Barna.

Dan Barna va prezenta proiectul în aceste zile la întâlnirile cu comunitățile de români din Statele Unite ale Americii.

Beneficiarii legii vor fi cetățenii români care au locuit și au muncit legal într-un alt stat timp de minimum 36 de luni. Programul de stimulare a repatrierii românilor propus de USR ar urma să se întindă pe 10 ani, între 2020 și 2030, perioada minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni.

”Inițiativa reprezintă o componentă complementară a setului de măsuri promovate de Uniunea Salvați România pentru stoparea plecării masive a românilor în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite, în țări din UE. Reîntregirea familiilor, aducerea în țară a forței de muncă, a expertizei și experienței acumulate de lucrătorii români în alte țări și creștere economică pentru România sunt doar câteva din efectele benefice pe care le urmărim”, spune senatorul USR George Marussi, coautor al inițiativei legislative.

Pentru a evita o stimularea a migrației, prezentele facilități nu se aplică în cazul în care un cetățean român, rezident la data de 1 ianuarie 2020, părăsește teritoriul devenind rezidenți pe teritoriul unui alt stat pe care obțin venituri după această dată. În acest caz, perioada ulterioară datei de 1 ianuarie 2020 nu reprezintă perioadă de eligibilitate pentru sprijin.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*