„Dama cu camelii” deschide anul 2022 la Teatrul de Balet Sibiu

Teatrul de Balet Sibiu prezintă joi, 11 noiembrie 2021 și vineri, 12 noiembrie 2021, de la ora 19:00, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu”, premiera de balet neoclasic „Dama cu camelii”, coregrafia Mehmet Balkan, pe muzică de Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni și Aram Khachaturian.

Spectacolul are la bază un libret scris de Olaf Zombeck, adaptare după romanul omonim scris de Alexandre Dumas fiul. Costumele sunt create de designerul de origine turcă Gülay Korkut, iar decorurile sunt creația scenografului turc Çebi Tayfun.

Reprezentațiile din 11 și 12 noiembrie vor avea loc în prezența unui număr limitat de spectatori, 30% din capacitatea sălii de spectacol, de aceea, pentru că cele trei sute de bilete puse în vânzare s-au epuizat, la cererea publicului, alte două reprezentații vor fi programate la începutul anului 2022.

Spectacolul „Dama cu camelii”, va deschide anul 2022 la Teatrul de Balet Sibiu, cu două reprezentații programate pentru miercuri, 26 ianuarie și joi, 27 ianuarie 2022. Biletele pot fi cumpărate de pe site-ul Teatrului de Balet Sibiu (www.sibiuballet.ro), de pe site-ul partenerului de ticketing – Kompostor.ro sau de la sediul administrativ al instituției (Parcul Tineretului, nr. 1, Sibiu).

 „Dama cu camelii”, o tulburătoare poveste de dragoste

Un mit al pasiunii, al doliului și al dorului. Un strigăt de deznădejde totală în fața vieții, un țipăt, despărțirea și singurătatea în cea mai amară renunțare. Ne emoționează suferința provocată de moartea Violetei. Participăm la evoluția ei, la speranța ei, la disperarea ei și trăim tragedia unei tinere femei dincolo de limitele timpului. Vedem prin ea și intuim prin contururile imaginii ei himerice, pe predecesoarea sa Alphonsine Duplessis, care, în Parisul de la mijlocul secolului al XIX-lea, își cultiva frumusețea și eleganța, devenind astfel un idol consacrat al vremii sale, fiind celebră pentru bunul ei gust extraordinar, și care și-a etalat tinerețea la petreceri distinse.

 

Mehmet Balkan – Coregraf

Născut în Ankara, Turcia, Mehmet Balkan a studiat la Conservatorul Național din Ankara, la Academia de Teatru Bolshoi, unde s-a specializat în tehnica Vaganova lucrând cu Asaf Messerer și Serghei Prokofiev. La 18 ani, Ninette de Valois, fondatoarea Royal Ballet, i-a oferit o bursă de studii la Royal Ballet School. După absolvirea Royal Ballet School a devenit solist al Baletului Național din Ankara. De-a lungul carierei a dansat în calitate de solist în companii prestigioase de dans precum: Baletul de Stat Munchen, Calgary Ballet Canada, Baletul Operei Naționale Berlin, Baletul Operei Naționale Rhein Düsseldorf, Teatrul de Balet Tokyo etc. A activat ca maestru de studii, director artistic, coregraf și regizor de operă în Turcia, Marea Britanie, Italia, Spania, Suedia, Germania, Finlanda, Franța, Japonia, Olanda și Portugalia. Mehmet Balkan activează pe scena dansului de peste 45 de ani și a coregrafiat și regizat de-a lungul carierei peste 60 de spectacole de dans și operă.

 Caseta artistică a spectacolului „Dama cu camelii”

Coregrafia: Mehmet Balkan

Asistenți coregrafie: Lale Balkan Aleisha Gardner

Muzica: Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Aram Khachaturian

Decoruri: Çebi Tayfun

Costume: Gülay Korkut Dinç

Videoproiecție: Ahmet Șeren

Light design: Radu Drusan

Durată aproximativă: 1 h 35 min

Distribuție:

Violeta: Gabriella Delgado

Alfredo: Maynard Miranda Fernández

Moartea: Franco Cubero Acosta

Baronul: Antonin Faraut

Anina: Alba Fernández

Servitorii: Dalia Millan, Kenichi Murata

Flora: Jessica Arechavaleta

Țiganii: Michaela Gobas, Remi Nakano, Manuel Sanchez

Tatăl: Marco Palamone

Doctorul: Alexandros Karampatsakis

Copiii: Sara Gorun, Teodor Mihuleț

Prietenii Violetei: Camille Texier, Eva Chatal, Maria Trabalón, Michaela Gobas, Natalie Barbis, Remi Nakano

Ansamblu: Camille Texier, Eva Chatal, Ellie Hennequin, Gabriela Checo, Maria Trabalón, Natalie Barbis, Remi Nakano, Sara Zanzon, Tereza Dragomir,

Gavin Nicholson, Henrique Ferreira, Johan Mancebo, Manuel Sanchez, Marco Palamone, Mattia Longhitano, Miguel Teixeira, Răzvan Iacob

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura