Dă o fugă la piscină!

Când vara își (re)vine în drepturi, pune-ți costumul de baie, pregătește-ți loțiunea de plajă și fii gata să strălucești la soare. Anul acesta, proprietarii de piscine și primăriile din județul Sibiu pun la dispoziție câteva sute de metri pătrați de piscine încălzite și locuri special amenajate unde sibienii și turiștii au ocazia să se relaxeze, să se simtă bine și să prindă toată lumina și căldura soarelui.

Rămas fără o concurență serioasă, ștrandul Aqua Fun din Sibiu reprezintă cea mai la îndemână variantă pentru o bălăceală. Zilnic, între 9.00 și 19.00, ai zece ore la dispoziție pentru a te răcori. Îți recomandăm, însă, să alegi intervalul orar 16.00 – 19.00, de luni până vineri, pentru că, pe lângă șezlongul inclus în preț, ai parte și de o reducere de 50 la sută a tarifului de acces. Astfel, adulților li se percepe o taxă de intrare de 15 lei, iar elevilor, studenților și pensionarilor, de doar 10 lei.

Party la Tălmaciu

Dacă îți dorești mai mult divertisment, zgomot și voie bună, dă o fugă până la Tălmaciu, unde în „meniu“, pe lângă șezlong gratuit (în limita a 700 de bucăți) și gama de băuturi răcoritoare extrem de diversificată poți fi surprins de un party cu spumă sau o să poți să dansezi pe ritmurile unui DJ. Nu o să fii nevoit să îți faci griji în privința unei posibile răceli, deoarece temperatura apei fluctuează întotdeauna între 29 și 31 de grade Celsius. Tariful de intrare pentru cei peste 14 ani este de 25 de lei, iar pentru copiii între 7 și 14 ani, de 15 lei. Răsfățații sunt cei sub 7 ani, care au parte de acces gratuit.

Mai avantajos cu abonament

O altă variantă excelentă de răcorire când temperaturile explodează în termometre ar fi Aqua Club Elatis din Avrig. Cu muntele aproape, temperatura apei fluctuează aici între 21 și 26 de grade. Deși este o piscină cu sisteme performante de încălzire, managerul Mihaela Voica recunoaște că temperatura scăzută din timpul nopții nu permite temperaturii apei să rămână constantă în timpul zilei. Pentru că accesul unui adult costă 20 de lei și al unui elev sau student – 15 lei, îți recomandăm să alegi un abonament lunar cu acces nelimitat la 200, respectiv 150 de lei (elevi/studenți). Aici se percepe o taxă de șezlong de 10 lei, iar pentru baldachin închiriat de 50 lei pe zi.

Doar cu rezervare

Numită de unii oaspeți „Rai“, pensiunea Casa Soarelui de la Cisnădioara are și ea facilități de piscină. Accesul aici e însă limitat, în funcție de numărul de oaspeți cazați în pensiune și se face doar pe baza unui rezervări telefonice în prealabil. Tariful este de 20 lei pentru adulți și 10 lei pentru cei mici. Piscina nu beneficiază de sisteme de încălzire, motiv pentru care temperatura apei poate să fie uneori răcoroasă.

O piscină ascunsă de ochii multora se află la conacul Maria Theresa din Orlat. Accesul aici e gratuit, însă dedicat în exclusivitate celor care aleg un pachet cu cel puțin o noapte de cazare. Noi spunem că merită, deoarece peisajul este superb, mâncarea fantastică, iar liniștea desăvârșită.

Înghețată pentru copii

Pregătiți să ofere o experiență inedită și o zi de neuitat la piscină sunt și cei de la pensiunea Carpatia din Șura Mare. Retrasă, modernă și extrem de cochetă, piscina încălzită de la Carpatia îți poate schimba starea și îți face ziua fericită. Accesul în complex (pisină, jacuzzi, bar, restaurant) se face contra unei taxe de 30 de lei pentru adulți și 15 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani. Copilașii sub 6 ani sunt răsfățați cu acces gratuit și șapte feluri de înghețată.

Tarife „înghețate“

După ample lucrări de întreținere și de igienizare, de câteva zile se poate face baie și la Măgura Cisnădie. Neluțu Precup, directorul complexului, ne spune că, pe lângă mirosul de „curat“ și liniștea locurilor, la Cisnădie te poți bucura anul aceasta exact de același prețuri practicate și anul trecut, respectiv 10 lei/zi/adult și 5 lei/zi pentru copii, elevi și studenți. Pentru închirierea unui șezlong sau a unei umbrele, tariful este și el tot de 5 lei.

Oficialii din Primăria Cisnădie au explicat că nu există nici o hotărâre de Consiliu Local pentru modificarea prețurilor, motiv pentru care, cel mai probabil, pentru tot sezonul, tarifele de acces vor rămâne neschimbate.

Vestala, mai scumpă

Vestala Veștem, unul dintre cele mai populare ștranduri ale zonei, și-a deschis și el porțile în urmă cu aproximativ o săptămână și îți stă la dispoziție pentru o porție bună de distracție.

Dacă, anul trecut, piscina aflată în proprietatea Primăriei Șelimbăr era administrată chiar de Consiliul Local, de acum Vestala are un nou administrator, stabilit în urma unei licitații. Acesta este motivul pentru care prețurile de acces în incinta ștrandului au ajuns de trei ori mai mari. Dacă în 2017 tariful pentru adulți era de 5 lei/zi, acum el este de 15 lei/zi în zilele lucrătoare și de 20 lei în weekend. Modificări au suferit și tarifele pentru copii, de la 3 lei/acces/zi la 5 lei. Durata contractului de chirie este de patru luni, până în octombrie, cu posibilitate de prelungire în funcție de sezon. Complexul de agrement funcționează de luni până duminică, în intervalul orar 10.00 – 20.00.

Petrecere privată pe malul apei

Când vrei să fii doar tu la piscină, iar privirile celorlați să nu te incomodeze deloc, sau vrei să organizezi o petrecere privată de succes, sună-i pe cei de la Versailles! Situată în drum spre Cisnădioara, piscina încălzită (27 – 28 grade C) se dovedește generoasă cu cei pretențioși. Pe lângă intrări separate, are de anul acesta loc de joacă pentru copii și zonă de grill. Tot aici găsești și un teren de volei pe nisip, într-un peisaj de vis. Victor Armenciu, administratorul piscinei, spune că rezervările sunt întotdeauna recomandate, în condițiile în care pe perioada week-end-urilor sunt evenimente în desfășurare.

Litoralul Ardealului

Dacă iubești să ai la pachet sănătatea, distracția, bălăceala și relaxarea, mergi negreșit la Ocna Sibiului. Situat la doar 15 km de Sibiu, complexul de lacuri naturale include 12 lacuri sărate și cu nămol, o piscină cu apă sărată pentru copii, piscine cu apă dulce, locuri de joacă pentru cei mici, filigorii, dușuri cu apă rece și caldă, multe terase, zone de shopping, precum și două parcări supravegheate cu camere video.

Locuită încă din vremea dacilor, Ocna Sibiului a devenit stațiune în 1858 și este locul miraculos de unde vii bolnav și pleci sănătos, uiți de durerile de spate și îți tratezi cu succes afecțiunile ginecologice. Te invităm cu căldură să nu pleci acasă până nu ai facut o baie în Lacul fără Fund. Format pe locul fostei saline Francisc Grube, părăsită la 1775, lacul cu o adâncime de 34 de metri și o suprafață de 1.665 metri pătrați este declarat monument al naturii, având cel mai puternic fenomen de helioterapie din zonă.

Tariful pentru o intrare pe zi, în intervalul orar 7.00 – 18.00, este de 25 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copiii de peste 10 ani, până pe 26 august. După ora 18.00, tariful scade la 15 lei pentru adulți și este gratuit pentru toți copii. Taxa de parcare este de 5 lei pe zi.

La Mediaș – la soare

Mediașul e generos în oferte atunci când e vorba de petrecerea timpului liber la piscină. Poți, pe lângă bălăceală, să faci un tratament balneoclimateric, să-ți provoci prietenii la un fotbal sau o partidă de șah sau să dansezi pe muzica unui DJ.

Cu o capacitate de peste 300 de persoane, Reya Event Club îți garantează pentru acest sezon o vacanță perfectă la doar doi pași de casă. Își susțin promisiunea prin colțul lor de poveste cu piscină încălzită pentru adulți și copii, baldachine, un meniu ușor de vară, precum și un lounge bar. Taxa de intrare care presupune accesul la piscină, șezlong sau baldachin inclus este de luni până joi de 20 lei/adult și 10 lei/copil și 30 lei/adult, respectiv 15 lei/copil de vineri până duminică. Cei de la Reya Event spun că fericirea celor mici, precum și liniștea părinților e mereu importantă pentru ei, motiv pentru care din vara acestui an există în peisaj și un loc de joacă pentru copii.

Recomandarea noastră merge către Expro Bazna, unde plata tarifului de intrare îți permite accesul atât la piscină cu apă sărată și încălzită aflată în interiorul complexului, cât și la cele exterioare, plus sala de fitness și sauna. Șezlongul e și el inclus. Dacă, de luni până vineri, accesul unui adult costă 25 de lei, iar al unui copil – 15 lei, sâmbăta și duminica tarifele sunt de 50 de lei pentru adulți, respectiv 25 de lei pentru cei mici. Avantajoase sunt și abonamentele de 5, 10 sau 15 intrări, care odată achiziționate pot fi folosite pe întreaga perioadă a anului. Prețurile sunt și aici diferențiate, abonamentele de 15 intrări costând 280 de lei de luni până vineri și 630 lei în weekend. Copiii beneficiază de tarife reduse la jumătate.

Direcția Sanitară, cu ochii pe calitatea apei

Pentru că sănătatea noastră e mai prețioasă decât orice, inspectorii de specialitate ai Direcției de Sănătate Publică Sibiu vor fi pe teren, monitorizând lună de lună normele igienico-sanitare, precum și parametrii legali ai valorilor clorului și PH-ului din apa de îmbăiere: „Calitatea apei din bazinele de înot, piscine acoperite/descoperite trebuie monitorizată, conform Ordinului nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, cel puțin de două ori pe lună. Monitorizarea se poate face la solicitarea proprietarului piscinei sau pe baza unui contract încheiat cu instituția noastră. În anul 2017, în cazul piscinelor descoperite, care funcționează în perioada estivală, DSP Sibiu a încheiat contracte de monitorizare a calității apei de îmbăiere cu un număr de 7 bazine, restul efectuând analize la solicitare. În cazul piscinelor acoperite, există încheiate 5 contracte pentru monitorizarea calității apei de îmbăiere din bazinele acoperite“, a precizat directorul Gabriel Budescu. Pe parcursul anului trecut, au fost efectuate 65 de acțiuni de inspecție pentru verificarea conformității apelor de îmbăiere și au fost aplicate trei avertismente și o amendă pentru neîntocmirea corectă a registrelor de evidență.


Viorica MAIER

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura