Viorel Alexandrescu, unul dintre cei mai renumiți virusologi români, spune că SARS-CoV-2 nu este nicidecum un virus „scăpat” din laborator.
Prof.dr. Viorel Alexandrescu, fost director al Institutului Cantacuzino din Bucureşti, şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă, este unul dintre cei mai experimentaţi virusologi. Cercetătorul a declarat că SARS-CoV-2 nu este un virus creat în laborator.
„Este un virus care a bătut toate recordurile. El se elimină pe cale respiratorie, prin salivă, prin secreţie oculară, se transmite prin sânge la donatori, pe cale fecalo-orală, prin spermă. Deci, a bătut toate recordurile. Este un virus care nu-i făcut în laborator! Natura este cel mai performant laborator. Natura poate să creeze monştri!”, a declarat Alexandrescu, citat de Adevărul.
Potrivit specialistului, SARS-CoV-1 este părintele SARS-CoV-2, virus care după o pauză de câţiva ani a evoluat în gazde animale până când a ajuns din nou la om şi se transmite aşa cum ştim.
„Nu știm cât va ține imunitatea”
„La vaccinul gripal, dacă apare o pandemie de gripă cum a fost în 2009, s-a putut face în 5-6 luni vaccin pandemic şi s-a putut controla pandemia, dar tehnologia de preparare a vaccinului gripal este foarte bine pusă la punct de ani de zile. Pentru că pandemii au mai fost: în 1918, în 1957, în 1968 şi în 2009. Deci, virusul gripal e mult mai cunoscut. Pe când SARS-CoV-2 este un virus nou şi n-avem nici antivirale specifice cum avem în gripă cu care poţi să tratezi cazurile la început. Acum se caută şi se pare că vor apărea în ianuarie şi substanţe specifice antivirale pentru acest nou coronavirus”, a mai spus virusologul.
Problemele sunt altele, subliniază universitarul: „Cât timp va ţine imunitatea după vaccinare? Asta nu o ştie nimeni şi câte doze vor fi? Se pare că două doze sunt suficiente. Moderna a încercat şi cu trei doze dar au constatat că nu se câştigă foarte mult în anticorpi, dar apar reacţii secundare mai multe. Şi atunci, au ajuns la concluzia că sunt suficiente două doze. Dar gândiţi-vă că pentru vaccinarea a 300 de milioane de oameni, trebuie fabricate 600 de milioane de doze.”
Populaţia trebuie să respecte regulile de prevenţie
Cercetătorul recomandă în continuare românilor să fie atenţi şi să-şi protejeze sănătatea.
„Populaţia trebuie să respecte regulile de prevenţie. Israelul a instituit timp de două luni un blocaj destul de serios şi infectările au scăzut foarte mult. Românul trebuie să se obişnuiască cu restricţiile. Ştiţi cum este? Viaţa este mai scumpă decât orice. Orice se poate relua: chiar şi o economie care e distrusă se poate reface. Dar viaţa o mai aduci înapoi? Nu!”.