Pentru a răspunde tuturor frământărilor părinților, elevilor, dar mai ales dascălilor legate de începerea cursurilor noului an școlar și bunei funcționări a acestuia, Ministerul Educației și Cercetării a publicat câteva ghiduri dedicate învățământului preșcolar, primar, gimnazial și liceal, profesional și tehnic, precum și celui special și vocațional.
Fiecare document are zeci de pagini care reglementează numărul de minute pe care preșcolarii sau elevii și-l vor petrec într-o instituție de învățământ sau recomandări de igienă, în contextul epidemiei de COVID-19. Ghidurile au fost concepute pentru toate nivelurile de învățământ, prin raportare la particularitățile fiecăruia în parte: învățământ preșcolar, învățământ primar, gimnazial și liceal, învățământ vocațional, învățământul special, respectiv învățământ profesional și tehnic.
În teorie, totul sună bine
„Prin intermediul acestor ghiduri, Ministerul Educației și Cercetării vine în sprijinul decidenților de la nivel local/județean și al cadrelor didactice, în vederea planificării deschiderii anului școlar 2020-2021 în condiții de siguranță pentru toți preșcolarii, elevii și pentru întregul personal al unităților de învățământ. În același timp, ghidurile propun repere pentru crearea, în unitățile de învățământ preuniversitar, a unui mediu sigur și favorizant pentru învățare relevantă și oferă modalități de colaborare la nivelul comunității locale, pentru a găsi soluții dinamice de lucru în acord cu provocările contextului pandemic. Materialele prevăd recomandări de selectare și organizare a scenariilor, de aplicare a acestora, precum și de organizare a orarului. Fiecare scenariu posibil este prezentat din perspectiva măsurilor necesare și a impactului asupra curriculumului, a resurselor, a orarului, a evaluării, a modului de colaborare în echipa pedagogică, a interacțiunii cu profesorii, cu elevii și părinții și măsuri destinate siguranței sanitare“, se precizeacă în comunicatul Ministerul Educației.
Obligații noi
Pentru protecția sănătății celor mici s-au instituit măsuri obligatorii și „gesturi barieră“. Astfel, e obligatorie distanțarea fizică de cel puțin un metru și recomandată evitarea atingerii feței. Va fi interzis accesul parinților în școli sau grădinițe. Copiii vor fi preluați de la poarta unității de învățământ de către o persoană desemnată de conducerea unității și în același mod vor fi conduși spre ieșire și predați părinților sau aparținătorilor. Nu vor circula obiecte sau jucării de acasă la grădiniță și nici de la grădiniță spre domiciliul copiilor. Părinții sunt rugați să folosească folie sau șervețel de unică folosință pentru ambalarea hranei și să uite de cutiile de plastic pentru mâncare. Grupele urmează a fi divizate în subgrupe, numărul maxim de elevi în fiecare subgrupă fiind de 10.
Nici una dintre orele de curs nu se va desfășura până nu se vor respecta toate protocoalele de curățenie și igienă. Astfel, toate suprafețele și punctele de contact, inclusiv videoproiectoarele sau calculatoarele, trebuie dezinfectate la finalul fiecărei zile. Ministerul recomandă personalului didactic să fie cu ochii pe mânere, balustrade, toalete, clanțe, scaune sau băncile din clase. De același protocol de igienă ar trebui să aibă parte și spațiile de joacă prevăzute cu jucării de exterior. Acestea ar trebui curățate și igienizate zilnic cu jeturi de apă și apoi dezinfectate cu soluții avizate. Obligatoriu, curtea unității de învățământ va fi măturată și spălată cu jeturi de apă în fiecare dimineață.
Dana MUNTEANU