Cum va arăta configurația Parlamentului European în legislatura 2024-2029. Partidul Reformist al Alternativei Democratice (ADR), de extremă dreapta, a intrat pentru prima dată în Parlamentul European, scrie Monitorul de Cluj.
Parlamentul European 2024-2029
Grupul Partidului Popular European (PPE) va obţine 185 de locuri în viitoarea legislatură comunitară, potrivit ultimei proiecţii realizate de Parlamentul European din 26 de ţări.
Proiecţia PE de la ora locală 10.30 (11.30 ora României) se bazează pe rezultate parţiale din 18 ţări şi rezultatele finale din Slovacia, Polonia, Malta, Lituania, Germania, Franţa şi Grecia. Singura ţară din care lipsesc estimările este Irlanda.
Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) ar urma să obţină 137 de locuri, iar Renew Europe – 80 de locuri, conform proiecţiei PE.
Grupurile PPE, S&D şi Renew, care au format şi în fosta legislatură „marea coaliţie” care a decis compromisurile în hemiciclul european, ar urma să cumuleze 402 locuri dintr-un total de 720 şi vor continua să deţină controlul în legislativul comunitar.
Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) este creditat cu 73 de locuri.
Grupul Identitate şi Democraţie (ID) ar urma să obţină 58 de locuri, după ce a capitalizat rezultatele foarte bune din Franţa, Austria, Olanda. Pe de altă parte, deşi AfD a obţinut al doilea scor în Germania, faptul că a formaţiunea a fost exclusă din grupul ID face ca locurile sale să nu fie atribuite acestuia în proiecţiile PE.
Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană ar urma să obţină 52 de locuri, iar Grupul Stângii – GUE/NGL, 36 de locuri.
Deputaţii neafiliaţi ar urma să obţină 46 de locuri, iar partidele intrate în categoria „Alţii”, respectiv care nu sunt încă afiliate unui grup constituit în PE, alte 53 de locuri.
Ultima proiecţie privind rezultatele alegerilor europene în România indică faptul că S&D ar obţine 13 locuri, PPE – 11 locuri, Renew Europe – două locuri, ECR – un loc, iar partidele înscrise la categoria „Alţii” – şase mandate.
ADR, în Parlamentul European
Partidul Reformist al Alternativei Democratice (ADR) din Luxemburg, de extremă dreapta, a intrat pentru prima dată în Parlamentul European după ce a obţinut aproape 12% din voturi la alegerile europene de duminică.
Luxemburg, una dintre cele mai mici, dar cele mai bogate ţări din UE, cu o populaţie de aproximativ 660.000 de locuitori, dispune de şase mandate în Parlamentul European.
Partidul Creştin-Social (CSV) al premierului Luc Frieden a obţinut aproape 30% din voturi la scrutinul de duminică, şi va trimite, ca şi până acum, doi deputaţi în Parlamentul European.
Partidul Socialist Muncitoresc Luxemburghez (centru-stânga), Partidul Democrat (DP) şi Verzii vor avea fiecare câte un mandat în Parlamentul European, conform rezultatelor oficiale publicate luni dimineaţa.
DP dispunea până acum de două mandate de europarlamentar.
CSV formează cu DP o coaliţie guvernamentală din noiembrie anul trecut.
Fostul premier Xavier Bettel, din DP, deţine în prezent funcţia de vicepremier şi ministru de externe.