Cum va arăta viața culturală a Sibiului peste 10 sau 20 de ani?

Cum va arăta viața culturală a Sibiului peste 10 sau 20 de ani? Putem deschide împreună o poartă spre lumea de mâine! Filarmonica de Stat Sibiu aduce noile arte în dialog la a doua ediție a festivalului Minunata Muzică Nouă – Brave New Music.

„Cel mai proaspăt festival de muzică nouă se află la a doua ediție și vă invită să fiți curajoși și să veniți către scena Filarmonicii. Zilele acestea se vor metamorfoza în portalul ce ne transportă în viitor. Astăzi suntem binomul om-tehnologie: traversăm virtual planeta într-o fracțiune de secundă, visăm deja vacanțe cosmice în 30 de minute sau creăm realități paralele în care simulăm noi tipuri de existență. Vă invităm să fiți părtași curiozității noastre, care prin concerte și conferințe privește iscoditor către Sibiul anilor 2030-2040!” este mesajul dirijorului Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

 

1 conferință, 2 concerte simfonice, 3 conferințe, 4 concerte camerale

 

Festivalul Minunata Muzică Nouă (4-14 noiembrie) este construit în jurul temei interdisciplinarității și a colaborării creatorilor din diferite domenii pentru realizarea unor produse artistice cu puternic impact cultural.

Propunem anul acesta o expoziție dedicată lui Paul Celan, organizată în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac, o înregistrare de CD cu muzică inedită, două concerte simfonice, trei conferințe și patru concerte și recitaluri camerale cu invitați din România și din străinătate: Sorin Petrescu, Doru Roman (Timișoara), Ansamblul Couleurs (Cluj Napoca), Ansamblul IConArts (București/Sibiu), Cătălin Sava (Iași), Daniel Plier (actor al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, consulul onorific al Marelui Ducat de Luxemburg), Ovidiu Dragoman (managerul Teatrului de Balet Sibiu), Cristian Lupeș (managerul Filarmonicii de Stat Sibiu) și Werner Schulze, Rodica Vică și ImpRoWien Ensemble (Austria).

 

Demers unic la nivel național

 

Prima ediție a Festivalulul Minunata Muzică Nouă – Brave New Music a avut loc în a treia săptămână de sejur în Stațiunea Muzicală Brukenthal, în octombrie 2020.

Contextul în care a luat naștere acest festival a fost creat de vremurile surprinzătoare pe care fiecare dintre noi le-am trăit odată cu al doilea val pandemic: am fost scoși din zona de confort și obligați să găsim soluții inedite pentru a fi împreună. Reușita acestui eveniment a arătat că perseverența și continuitatea sunt cele care ne vor ajuta să conturăm un viitor mai bun, atunci când pare că prezentul este o distopie.

Parafrază la romanul lui Aldous Huxley – „Brave New World” – festivalul Minunata Muzică Nouă a propus explorarea viitorului prin intermediul muzicii și a artelor conexe.

Așa cum în prezent nu știm ce va urma, dar pășim curioși spre viitor, muzica nouă se va deschide în fața noastră și ne va propune realități viitoare nebănuite.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*