Cum restartăm clasa politică, cu o „generaţie ratată de tineri“

Specialiştii se întreabă de ce nu a existat o restartare intenţionată a clasei politice, pornind de la stimularea tinerilor.

Victor Ponta (PSD), Monica Iacob Ridzi (PDL) și Dan Șova (PSD)

Preşedintele Klaus Iohannis vrea să reînnoiască clasa politică şi să o ia de la capăt cu o generaţie de politicieni mai tineri şi mai curaţi.

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune în schimb, că din păcate, politica românească are o generaţie ratată de tineri.

Cum restartăm însă clasa politică altfel decât în „zornăitul cătușelor”, şi mai ales cum rămâne cu noi, electoratul de rând şi cu anii în care am investit, mai multă sau mai puţină încredere în politicienii pe care i-am ales.

Nu s-a dorit rastartarea clasei politice

Specialiştii subliniază că remarcile fostului preşedinte Traian Băsescu referitoare la tinerii din politică, de săptămna trecută, sunt tardive şi dezamăgitoare.

„În opinia mea, aceste observaţii ale fostului preşedinte sunt tardive. Dacă până acum Traian Băsescu observa rateuri doar la opozanţi, acum vede rateuri şi în propria ogradă- şi mă refer aici la PDL şi PMP. Cee ce este mai grav aici este că de fapt până acum nu am văzut restartări ale clasei politice, o restartare intenţionată, care să stimuleze participarea tinerilor şi implicarea lor în politică, degeaba se vine acum cu astfel de remarci”, a comentat sociologul clujean Ioan Hosu.

De ce tace “politicianul Băsescu”?

Mai mult, specialiştii se întreabă de ce omite fostul preşedinte anumiţi tineri din politică, penalizându-i doar pe unii dintre ei, atunci când vorbeşte de generaţia tinerilor din politică rataţi.

“Băsescu a vorbit de o generaţie de rataţi care s-a aflat, la un moment dat în preajma lui, iar aici vorbim de Ridzi, prietenă cu Elena Băsescu, de exemplu, şi care acum este după gratii. Totuşi, fostul preşedinte nu spune nimic despre Elena Udrea până când- spune el- judecătorii se vor pronunţa. Vorbeşte cu prea multă uşurinţă despre asta, şi mai grav este că pe unii îi blamaează, în timp ce pe alţii nu. Eu cred că politicianuil Băsescu poate să sancţioneze nesimţirea, parvenirea, nu să aştepte o sentinţă din partea judecătorilor pentru a face asta. Sesizăm o dublă măsură îi sancţionează pe unii dintre foştii săi apropiaţi, în timp ce pe alţii nu”, a completat Hosu.

Ce variante avem?

Analistul politic Ion Cristoiu critica recent teza asumată de Klaus Iohannis, de primenire a clasei politice prin „zornăit de cătuşe”.

„Teza pare luată din realitățile staliniste de pe vremuri. Dincolo de acest aspect odios, teza e deopotrivă periculoasă și tembelă. Periculoasă, pentru că, din cîte se vede, DNA operează selectiv (…) Eu cred că înnoirea clasei politice e un proces istoric, în care sunt implicate alte cauze decât zornăitul cătușelor: refuzul alegătorului de a se lăsa mituit electoral, creșterea spiritului critic al cetățeanului, ivirea unei societăți civile puternice. Principala cauză stă însă în ivirea și afirmarea unui cetățean conștient că politicianul e servitorul său, și nu invers, un cetățean care să ia locul alegătorului iobag de azi. Dacă e o vorba de înnoirea clasei politice, trebuie să începem cu Poporul Român“, sublinia Cristoiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura