Cum pot seniorii României să se mențină sănătoși și în formă până la adânci bătrâneți (P)

A rămâne în formă odată ce înaintezi în vârstă nu este doar despre cât de mult sport practici. Specialiștii susțin că anumite rutine, pe lângă activitatea fizică, ajută foarte mult la păstrarea unui tonus bun, pentru ca fiecare persoană să ajungă la o vârstă respectabilă. Așadar, cum anume pot seniorii din România să se mențină sănătoși și cu energie până la adânci bătrâneți? Citește mai departe acest articol și descoperă secretele.

foto: freepik.com

Vârstnicii din România nu stau prea bine la capitolul speranță de viață

A fi activ din punct de vedere fizic ajută foarte mult la prevenirea accidentărilor și la o rată mai accelerată de vindecare după vreo maladie suferită. De asemenea, tot activitatea fizică este asociată puternic cu sănătatea mentală și cu funcționarea corectă a creierului.

Seniorii din România se pare că se află într-una dintre cele mai joase rate de locuitori cu o speranță de viață de peste 65 de ani din întreaga Europă. Nici nu-i de mirare dacă stăm și ne gândim la cât de grea e viața vârstnicilor din țara noastră.

Cât de mult exercițiu are nevoie un senior de 80 de ani? Doctorii recomandă exerciții fizice regulate, plimbări ușoare, timp de 30 de minute, cel puțin de 5 ori pe săptămână.

Celor de vârsta a treia li se sugerează să se apuce poate și de sesiuni de fitness în grupuri precum orele de zumba  sau orice care să crească ritmul cardiac.

foto: freepik.com

Activitate pentru minte

Nici creierul nu trebuie să fie neglijat. Simpla citire a ziarului, căutarea de informații pe Google, sau rezolvarea de rebus ori jocul de puzzle pot contribui masiv la un creier mai ascuțit, pentru mai multă vreme. Cititul, practicarea diferitelor pasiuni cum ar fi șahul sau jocul de remi și chiar și visatul cu ochii deschiși îi pot ajuta pe seniori să aibă mintea limpede.

Socializare în permanență

Se fac diferite campanii la TV despre singurătatea apăsătoare care îi face să sufere pe vârstnicii din România. Pune-te tu în locul lor. Să stai toată ziua în casă, de unul singur, fără să te viziteze nimeni, fără să ai un animal de companie sau pe cineva să-ți zică o vorbă bună, nu-i așa că e trist? Ei bine, este un motiv pentru care seniorii nu mai prind vârste frumoase deoarece singurătatea și depresia chiar pot ucide.

foto: freepik.com

Specialiștii recomandă celor care au rămas singuri pe lume să rămână cât mai conectați cu cei din jur. Vecinii pot deveni prieteni sau cunoștințe pentru vizite. Plimbările prin parc pot deveni prilej pentru discuții simpatice. Copiii sau nepoții pot suna pentru întâlniri de suflet sau pot veni în vizită cu apariții surpriză.

Pe lângă asta, voluntariatul, mersul la biserică, mersul la piață sau comunicarea pe WhatsApp pot fi și ele metode bune de conectare cu ceilalți, pentru a scăpa de povara singurătății.

O rutină bună de somn poate face minuni

La o anumită vârstă nici prea mult, nici prea puțin e ideal când vine vorba de somn și odihnă. Se pare că, cu cât înaintăm în vârstă, devenim și mai sensibili la cofeină. Dacă înainte puteai să bei o ceașcă de cafea seara și nu aveai probleme cu somnul, acum va trebui să fii mai atent la asta, deoarece ai putea adormi mai greu.

O rutină bună te poate ajuta mult. Pentru început, nu mai consuma cafea la ore târzii(după amiaza). În al doilea rând, ajustează temperatura în dormitor pentru a face odihna mai plăcută. În al treilea rând, pune deoparte electronicele înainte de culcare deoarece se poate să te agite în loc să te lase să dormi liniștit.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*