Cum ne putem ține copiii departe de trafic și exploatare?

Mediul online poate fi unul sigur doar dacă știi cum să te protejezi. Metodele de păstrare a siguranței pe internet oferă posibilitatea de a stopa orice fel de situație care ne creează nesiguranță, rușine, constrângere sau care ne atacă demnitatea. Este foarte important să învățăm cum să ne protejăm în mod corect pentru a putea continua să ne bucurăm de spațiul online în siguranță.

FOTO: Mesagerul de Sibiu 

IPJ Sibiu: „Poate ai auzit la un moment dat glume sau discuții despre termenul „loverboy”. Chiar dacă denumirea poate sugera romantism, conceptul de „loverboy” este de fapt o metodă de racolare a tinerilor în scopul exploatării sexuale. Procesul de racolare începe în mediul online și poate continua și în viața reală. În spatele profilului celui care te face să te simți înțeles / înțeleasă, poate pentru prima oară în viața ta, se află o rețea de trafic de carne vie.

Există persoane care ți se pot adresa atunci când te afli în locuri publice sau te pot aborda și pe internet. Odată inițiată discuția cu tine, persoana respectivă începe să-ți facă promisiuni și să-ți arate că viața ta se poate schimba, că poți vizita locuri inedite, că poți merge în străinătate, că te vei simți bine. Traficanţii de persoane sunt buni cunoscători ai psihologiei umane, ştiu ce “butoane” trebuie apăsate ca să păstreze controlul asupra victimei.

Astfel, recrutorii preferă metoda „Loverboy”, deoarece, odată ce victima este îndrăgostită şi convinsă că viitorul ei este alături de traficant, aceștia folosesc atașamentul emoțional al tinerilor pentru a-i obliga să se prostitueze.

Dragostea pe care o promit aceştia este una falsă, pentru ei victima nu este o fiinţă vie cu dreptul de a-şi trăi viaţa aşa cum consideră, ci un “bun”, un “obiect”, de care se folosesc în scopuri financiare. Traficantul îi promite victimei că situaţia în care se află este una temporară, până când vor strânge suficient de mulţi bani să scape de datorii, să îşi cumpere o locuinţă sau chiar să se căsătorească. Promisiunea căsătoriei este una foarte des folosită de către traficanții de carne vie.

Indiferent de promisiunea făcută, trebuie să știi că totul este o minciună, scopul final este ca traficantul să obțină bani de pe urma exploatării tale.

Chiar dacă îți place compania unor oameni care te fac să te simți special / specială, fii foarte atent/ă la cei care îți fac promisiuni romantice și încearcă să te protejezi cât mai mult de oamenii pe care nu îi cunoști foarte bine.

Din păcate, nu toate poveștile sunt povești de dragoste cu finaluri fericite. Traficul de persoane este pedepsit de lege și este foarte important să apelezi la poliție în cazul în care cunoști astfel de situații.

Reține! Metoda „loverboy” este deosebit de periculoasă, întrucât victima nu îşi dă seama de faptul că a fost manipulată decât atunci când reuşeşte să iasă din procesul de trafic. Persoanele care devin victime ale traficului de carne vie dispar într-o zi obișnuită de acasă și foarte puține sunt cele care se mai întorc”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura