Cum evoluează COVID de la o zi la alta. Ce simptome poți manifesta și cum le deosebești de o simplă răceală

Primele simptome ale infectării pot să apără într-un interval de 2 până la 14 zile de la expunerea la virus.

La început, poți crede că este vorba despre o răceală, deoarece primul simptom care apare, de obicei, este febra, scrie Business Insider.

Însă, situația se poate agrava rapid, astfel că este important să cunoaștem cum evoluează Covid-19 de la o zi la alta.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și Chinei, începând din 20 februarie 2020, 80% din cazurile confirmate de laborator au fost ușoare până la moderate, 14% au fost severe și 6% au fost critice.

Trebuie știut însă faptul că un caz ușor de COVID-19 nu este ca o răceală ușoară. Simptomele vor fi în continuare destul de severe. În această categorie intră toți cei care nu au nevoie de oxigen pentru a respira. Cazurile severe au nevoie de oxigen suplimentar, iar cele critice sunt definite prin insuficiență respiratorie acută sau insuficiență de mai multe organe.

Simptomele, tratamentele și calendarul bolii variază în funcție de categoria de pacienți.

Cum evoluează COVID de la o zi la alta

Iată cum se dezvoltă COVID-19 de la o zi la alta, pentru fiecare nivel de severitate.

Primul simptom poate apărea într-o perioadă de 2 până la 14 zile după expunerea la noul coronavirus. Mulți pacienți ar putea crede că este vorba despre o răceală sau gripa comună. Mulți pacienți dezvoltă febră devreme. Organizația Mondială a Sănătății și China susțin că aproximativ 88% dintre persoanele care aveau COVID-19 aveau febră.

Un alt studiu efectuat în China a arătat că, în timp ce doar 44% dintre pacienți aveau febră la internarea într-un spital, 89% au dezvoltat febră în cele din urmă. Dar au fost și cazuri în care simptomele gastro-intestinale au fost cele care au apărut prima dată. Este vorba despre diaree, greață, vărsăturile și / sau disconfortul abdominal, care pot apărea cu câteva zile înainte de simptomele respiratorii.

Însă, este vorba despre excepții de la regulă, deoarece COVID-19 este o boală respiratorie.

Pentru majoritatea pacienților, Covid-19 va începe și se va încheia cu afectarea plămânilor. În primele zile ale infecției, virusul invadează celule pulmonare. Mai exact, acest lucru poate afecta cilii, celulele aflate în pasajele bronșice, care au rol de curățare a mucusului în exces din cauza infecției. Când aceste celule sunt afectate, mor și sunt eliminate, adăugându-se resturilor și reducând capacitatea organismului de a împiedica intrarea de resturi în plămâni și trahee.

Inflamația provoacă daune, iar pagubele provoacă mai multă inflamație și acest ciclu ar putea continua până nu mai rămâne țesut sănătos. Această inflamație ar putea explica de ce tusea uscată este unul dintre cele mai frecvente simptome în Covid-19. Același lucru este valabil și pentru scurtarea respirației și producția de flegmă.

Sursă: Știrile PRO TV

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*