De cele mai multe ori suntem angrenați în conflicte fără voia noastră și nu știm să gestionăm aproape deloc aceste situații. Ca să nu mai fim luați prin surprindere e necesar să ne cunoaștem emoțiile și să învățăm să le controlăm eficient.
FOTO: pexels.com
Majoritatea dintre noi și-a creat de-a lungul anilor o strategie emoțională proprie legată de modul de gestionare a conflictelor, pe care o perfecționăm permanent.
„Ca să creăm o strategie eficientă avem nevoie de o înțelegere clară a propriilor emoții, astfel încât să le putem controla. E nevoie de conștientizarea relațiilor emoționale pe care le-am acumulat, sincronizarea cu propriile emoții și asumarea acestora”, explică psihologul Stelian Chivu.
Mulți aleg să se lupte cu propriile emoții, deși este o bătălie dinainte pierdută, alții cedează în fața emoțiilor sau le amplifică, în timp ce unii le exteriorează și acuză exteriorul pentru ce li se întâmplă, scrie Adevărul.
Se poate ajunge chiar în punctul în care propriile emoții ne provoacă să ne dezlănțuim, alții devin mai grijulii ori nepăsători, iar cei care au învățat să își gestioneze emoțiile ajung la echilibru emoțional.
„Sunt doar câteva dintre fațetele pe care le pot îmbrăca emoțiile și ele ne fac să înțelegem cât de mult le controlăm, astfel încât să ne putem construi o strategie emoțională proprie de apărare și protecție. Emoțiile exterioare pot fi realmente invazive. De pildă, cum ne simțim când intrăm într-un spital și vedem bolnavi pe coridoare?”, ține să puncteze psihologul Stelian Chivu.
Continuarea AICI: