Cum a salvat comunitatea locală, împreună cu Ambulanța pentru Monumente, biserica din Retiș

Valoroasa biserică din Retiș a fost pusă în siguranță de voluntarii Ambulanței pentru Monumente cu sprijinul comunității locale. Este un exemplu despre cum oamenii dintr-o localitate s-au mobilizat și au contribuit la salvarea unui monument istoric cu resurse proprii, fără sprijinul autorităților.

Foto: Ambulanța pentru Monumente
”La începuturile Ambulanței, în 2016, ne rugam de comunitățile locale să accepte să-i ajutăm iar în lipsa unui portofoliu ne loveam adeseori de reticiența lor. Astăzi din cauza zecilor și a sutelor de solicitări care ne parvin suntem în incapacitatea de a le putea onora pe toate. Facem însă tot posibilul ca acolo unde ne permite timpul și condițiile să ajutăm, printre picături, cu unelte, materiale, documentații de avizare, consultanță etc.
Iată un adevărat exemplu că acolo unde comunitatea se unește în jurul unui țel mai înalt cum este cel al prezervării mărcii identitare, și cu puțină îndrumare, proiectul poate lua o turnură fericită chiar și atunci când resursele financiare sunt minime. Așa s-a întâmplat în cazul bisericii de la Retiș din județul Sibiu unde toți banii pentru repararea acoperișului s-au strâns exclusiv din resursele membrilor comunității locale. Noi am pus la dispoziție prelata ambulanței, coamele manufacturate și am realizat documentația de avizare. De asemenea am oferit îndrumare de șantier în momentele cheie. S-au potrivit astfel lucrurile să găsim acolo o echipă de execuție excepțională coordonată de dl Adrian Țiglar care a fost dispusă să coopereze cu arhitectul nostru și să lucreze îngrijit.”, au explicat reprezentanții Ambulanței pentru Monumente Transilvania Sud.
Tot ei vorbesc despre valoarea inestimabilă a bisericii din Retiș.„Biserica din Retiș este de o valoare excepțională fiind pictată de celebra familie de zugravi Grecu și este una dintre puținele care au un sistem de construcție de influență bizantină cu cupole în loc de boltă sau tavan. Ne bucurăm că am putut contribui la salvarea a încă unui monument important al Văii Hârtibaciului.
Felicitări Ilarion Bârsan, Barbu Lenuța, Adrian Țânț, Florin Zbârcea și celorlalți membri ai comunității din Retiș!”, conchid reprezentanții Ambulanței pentru Monumente Transilvania Sud.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura