Cultura se mută în Mărginime – Tradiţiile autentice reînvie, în acest sfârşit de săptămână, în Mărginimea Sibiului, dar şi la Cisnădie şi Tălmaciu

Mărginimea Sibiului îmbracă straie de sărbătoare şi îşi aşteaptă oaspeţii cu spectacole de joc şi cântec, picnicuri tradiţionale şi multe alte surprize circumscrise Zilelor Culturale ale judeţului Sibiu.

După Valea Secaşelor şi Ţara Oltului, este rândul Mărginimii să „ducă greul“ proiectului Zilele Culturale ale judeţului Sibiu, în 25 şi 26 mai. Gura Râului a fost desemnată comuna gazdă, însă turiştii vor avea evenimente pe alese şi în Răşinari, Sălişte, Sadu, Cristian, Tălmaciu, Jina, Cisnădie sau Sibiel. „Urmărim ca, prin acest proiect, să facem cunoscută fiecare localitate din judeţ, să evidenţiem potenţialul cultural şi turistic. Credem că evenimentele culturale variate cu care întâmpinăm publicul sibian, dar şi din ţară şi străinătate, dau vizibilitate fiecărei localităţi şi atrag un număr mare de turişti, aşa cum a fost cazul Zilelor Culturale ale judeţului organizate pe Valea Secaşelor şi în Ţara Oltului. Am remarcat că există o «foame» de cultură a oamenilor şi ne bucurăm că putem să le oferim acţiuni culturale de calitate“, a apreciat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.

 

 

Picnic şi folk

Deschiderea oficială va avea loc sămbătă, 25 mai, la Tălmaciu, acolo unde o paradă populară va porni, la 12.30, din faţa liceului „Johannes Lebel“ până la căminul cultural, unde se desfăşoară festivalul „La Izvorul Dorului“. Maratonul de evenimente al weekend-ului porneşte însă de la ora 10.00 la căminul cultural din Gura Râului, unde copiii sunt aşteptaţi cu proiecţii de filme la Caravana Astra Film Junior. O oră mai târziu, creativitatea micuţilor va fi pusă la încercare printr-o serie de ateliere de creaţie literară, de meşteşuguri şi tradiţii, ateliere de aeromodele sau de pictură pe sticlă, găzduite de şcoala generală. Seara, de la ora 19.00, pe platoul de la baraj este programat un picnic gurănesc, preţul unui meniu fiind de 18 lei. Organizatorii s-au pregătit pentru aproximativ 200 de persoane, iar doritorii pot face rezervări la numărul de telefon 0744/642.846. De la ora 20.00, în aceeaşi locaţie va avea loc un concert folk, urmat de proiecţia documentarelor „Satul de demult“ şi „La drum“, semnate de regizorul Dumitru Budrala.  În comuna situată la cea mai mare altitudine, la Jina, turiştii pot vizita muzeul pastoral al familiei Morariu, între orele 16.00 şi 21.00. De la ora 11.00, la casa memorială „Octavian Goga“ din Răşinari, demarează „Zilele Culturale Octavian Goga“.

Muzică pe toate gusturile

Un picnic tradiţional în livada „La Marmeladă“ au pregătit şi gazdele din Sălişte. Pentru 35 de lei, oaspeţii se pot bucura de aperitive cu diverse sortimente de brânză, tocăniţă la ceaun, plăcinte cu carne sau cu brânză. Tot la picnicul de la ora 16.00, meşterii sălişteni dezvălui câteva dintre tainele meseriei lor. Oferta culturală pentru ziua de sâmbătă include şi Zilele Cetăţii Cisnădie, în parcul Măgura, cu începere de la ora 15.00, unde invitatul special este solistul de muzică populară Cristian Pomohaci. Tot de la ora 15.00, la şcoala din Sadu au loc o lansare de carte, vernisajul unei expoziţii de desene şi un spectacol folcloric al Ansamblului „Valea Sadului“.În biserica evanghelică din Cristian, de la ora 19.00, Filarmonica de Stat Sibiu le va oferi melomanilor un concert gratuit de muzică clasică.

Joc şi voie bună

Ziua de duminică va fi deschisă la Gura Râului de spectacolul Junilor din comună, deschis la 11.30 de fanfara tradiţională din Jina. La prânz, vor fi dezvelite plăcile memoriale ale fiilor satului, Ioan Macrea şi Nicolae Hanzu,. La casa memorială Ioan Macrea, Junii Sibiului vor marca momentul printr-o horă tradiţională. Două ore mai târziu va fi inaugurat şi noul cămin cultural din Gura Râului, printr-un spectacol folcloric oferit de corul şcolii, de ansamblul de fluieraşi şi de ansamblul de dansuri populare „Bujorul de munte“, prilej cu care peste 100 de copii îmbrăcaţi în costum popular vor urca pe scenă. Printre dansatori se va număra şi primarul Gheorghe Călin. Spectacolul va continua cu prestaţia ansamblului folcloric profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” şi ansamblul „Veteranii – Junii Sibiului“, cu participarea interpretei Nineta Popa. Ziua se încheie la ora 17.00 cu un joc în Pavilion, unde va fi reluată o tradiţie întreruptă de aproape trei decenii.

„Mărul de Aur“, în văzul tuturor

Vizitat de peste 17.000 de turişti în anul 2012, din care aproape 9.000 au fost străini, muzeul de icoane pe sticlă din Sibiel va fi în centrul atenţiei duminică. După terminarea slujbei religioase, primarul Săliştei, Horaţiu Răcuciu, va preda aici trofeul „Mărul de Aur“, decernat în 2009 de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor din Turism pentru nunta tradiţională din Sibiel, pentru ospitalitatea oamenilor şi vechimea practicării agroturismului. Pe parcursul întregii zile, accesul în muzeul va fi gratuit. De la ora 13.30, la Căminul Cultural din Sibiel, va avea loc decernarea premiilor filialei judeţene a Uniunii Scriitorilor din România, premii oferite cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu. Evenimentul literar va fi urmat de un spectacol folcloric susţinut de formaţia de dansuri populare „Mărginenii“. Tot la 13.30, la biblioteca din Sălişte începe biblioatelierul „Copacul cu cuvinte frumoase“. În parcul Măgura din Cisnădie, la ora 14.00, va începe spectacolul folcloric susţinut de elevii Şcolii Populare de Arte „Ilie Micu“, ansamblul folcloric „Crişana“ (Oradea) şi ansamblul profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului“.

Horaţiu RĂCUCIU | primar Sălişte

„Muzeul de icoane de la Sibiel este vizitat aproape zilnic şi cu siguranţă este punctul principal de atracţie în zonă. De aceea, m-am gândit ca «Mărul» să fie păstrat acolo. E păcat să stea în custodia mea şi să nu fie văzut de turişti.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura