Muzeul de Istorie Naturală, sala Multimedia va găzdui în perioada 31 august 2023 – 31 martie 2024 expoziția „Culorile în natură”.
Foto: Arhivă
Curatorul expoziției este Dr. Nicolae Trif, iar colaboratori sunt Ana-Maria Păpureanu, Dr. Ghizela Vonica, Silviu Țicu, Maria Stănciugelu, Raluca Bugneriu.
„Cromatica mediului înconjurător adunată la un loc în expoziția temporară ‘Culorile naturii’, este o sursă de informare asupra gamei policrome oferită de patrimoniul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu. Expoziția abordează perspective multiple asupra naturii, chimiei și fizicii de-a lungul spectrului vizibil de culori. Vizitatorii au posibilitatea de a admira și compara diferite nuanțe de culoare formate ca fenomene naturale.
Ochii, indiferent de specie nu percep în realitate culoarea, ei percep doar lumina. Omul spre exemplu percepe lungimi de undă de la 380 (violet) până la 740 (roșu) nanometri. Lumina stimulează celulele fotosensibile, iar apoi creierul preia controlul și procesează informația. Culoarea este, mai degrabă, efectul reflectării de către un obiect a anumitor lungimi de undă de lumină vizibilă și absorbția restului. Unele viețuitoare ca de exemplu albinele percep alte lungimi de undă și prin urmare obiectele, florile, totul este diferit pentru ele. Albul este galben, albastrul este verde iar galbenul este roșu.
Așa cum omul dă înțelesuri sociale culorilor și în natură acestea pot purta diverse semnificații precum cele de primejdie, de vârstă, de sex, de dominanță, de hrană sau de toxicitate.
Curatorul și colaboratorii săi au pregătit o expoziție cu piese foarte variate pornind de la pigmenții minerali din subteran, la structurile mineralo-organice, sclipirea aripilor de fluturi rari, plante, irizațiile păsărilor exotice și aberațiile cromatice ale specimenelor albinoase de vertebrate.
Piesele provin din colecțiile de Mineralogie, Botanică, Entomologie, Mamifere, Reptile, Malacologie și Ornitologie” spune despre această expoziție Dr. Nicolae Trif.