Crucea Roșie Sibiu lansează servicii medicale la domiciliu

Crucea Roșie Sibiu își va lansa, în mai puțin de câteva luni, propriul departament de servicii medicale de bază pentru îngrijiri medicale la domiciliu. Va avea un dispecerat, mașini de ambulanță, o echipa de medici și asistente angajați, precum și un portofoliu generos de servicii medicale, fie că e vorba de un exsudat faringian pentru cei mici sau un tratament injectabil pentru o persoană vârstnică.

Unele servicii prestate de Crucea Roșie vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, iar celelalte vor trebui plătite de beneficiari. Spre deosebire de ceilalți furnizori privați de servicii medicale, cele furnizate de Crucea Roșie vor avea tarife modice, urmând a fi suportate mai degrabă costurile operaționale. „Ne-a luat puțin timp să înțelegem că noi, toți ceilalți, trebuie să ridicăm cât mai repede presiunea de pe spitale și să mutăm îngrijirea medicală spre domiciliul celor suferinzi. În condițiile în care un pat la terapie intensivă se ocupă în doar câteva minute, e obligatoriu să găsim alternative pentru ajutorarea bolnavilor. Noul serviciu Crucea Roșie Sibiu va fi acreditat de toate instituțiile statului și va funcționa cel mai probabil din luna martie a anului viitor“, anunță Răzvan Biriș, directorul Crucea Roșie Sibiu.

Servicii pentru angajații din zonele industriale

În paralel, Crucea Roșie a mobilizat mediul de afaceri local și a lansat servicii „corporate“. În urma unui parteneriat cu zece clinici locale și Spitalul Clinic Județean de Urgență, va putea intermedia o serie de acte medicale gratuite sau la prețuri modice angajaților din platformele industriale de vest sau est, partenere ale programului.

Ce facem dacă avem COVID?

În această perioadă, Crucea Roșie Sibiu continuă să se afle în preajma celor din linia întâi în lupta cu coronavirusul. De luna trecută, a pus la dispoziția populației o linie telefonică dedicată pandemiei și modului de gestionare eficientă a bolii. Așadar, dacă nu știți cine are prioritate la testare, ce să faceți după ce ați primit decizia de carantinare sau cum se acordă concediile medicale, puteți afla sunând la Crucea Roșie. Puteți apela, zilnic, între orele 9.00 – 20.00, numărul 0369-105.950 (tarif normal în rețeaua de telefonie fixă), iar voluntarii vor încerca să vă aducă lămuriri. „Este o legătură cu comunitatea prin care sperăm să putem oferi cât mai curând informații cu privire la vaccinarea populației“, transmite Crucea Roșie Sibiu.

Eroii voluntari

În spatele acțiunilor Crucea Roșie se află eroii voluntari. Sunt peste 200 la număr și se implică acolo unde li se cere, astfel încât viața celorlalți să fie mai bună. Răzvan Biriș, directorul de la Crucea Roșie Sibiu, spune că dacă la începutul pandemiei erau 70 de voluntari activi, astăzi, Crucea Roșie numără peste 200. Dacă simțiți că vreți să vă dăruiți pasiunea și priceperea și puteți să contribuiți la sănătatea, fericirea sau bucuria celor din jurul dvs., deschideți site-ul www.crucearosiesibiu.ro și accesați secțiunea „Cum pot să devin voluntar?“.

Crucea Roșie Sibiu, în 2020

Cu sprijinul grupului de inițiativă civică „Vă ajutăm din Sibiu“, în aprilie 2020, Crucea Roșie Sibiu a recrutat 200 de voluntari majori, din rândul cărora a fost constituită o echipă permanentă de intervenție disponibilă la orice oră din zi și din noapte. „Cu ajutorul voluntarilor, am intervenit cu sprijin alimentar în peste 300 de gospodării, am donat pături, saltele, articole de încălțăminte și îmbrăcăminte, am contribuit la dotarea  cu rechizite a elevilor, am  desfășurat programe de informare despre răspândirea Covid-19, am organizat cursuri de prim-ajutor și ne-am mobilizat să renovăm sediul organizației noastre, pentru ca acesta să poată deveni un adevărat centru educațional al comunității“, arată Cruce Roșie, într-o postare pe pagina de socializare.

Voluntarii au dovedit curaj în a-și ajuta semenii, și-au asumat riscuri, iar pe parcursul anului trecut au distribuit peste 100.000 de echipamente medicale în spitale și către medicii de familie, aflați în prima linie în lupta cu virusul SARS-COV 2. „Și tot prin ei, au ajuns în instituțiile publice și primii dezinfectanți fabricați local, în laboratoarele ULBS, atunci când aceștia nu se găseau încă pe piață și când a fost nevoie de determinare și colaborare, ca să rezulte un produs indispensabil „made in Sibiu“.

2020 a fost anul care ne-a ținut în tensiune, aducându-ne pe toți la cel mai important numitor comun al aspirațiilor noastre – acela de a ne apăra sănătatea individuală, dar și pe cea a comunității.

A fost un an care a stat mai mult ca niciodată sub semnul #solidarității, iar dacă acest lucru s-a întâmplat, vrem să credem că a fost și prin contribuția voluntarilor Crucii Roșii, deveniți nervurile fibrei noastre comunitare aflate în lupta cu un virus necunoscut.

Tot cu multă hotărâre din partea lor, Crucea Roșie  Sibiu si DSP Sibiu au încheiat un parteneriat, pentru a suplimenta cu resursă umană o situație de criză și a contribui astfel la redactarea anchetelor epidemiologice, în folosul neîntârziat al cetățenilor. Din decembrie 2020 este funcțional și un Infoline al Crucii Roșii Sibiu, deschis exclusiv prin contribuția de expertiză și resursă umană a voluntarilor noștri – o legătură cu comunitatea prin care sperăm să putem oferi cât mai curând informații cu privire la vaccinarea populației.

Am luat lucrurile așa cum sunt și am intervenit de fiecare dată, așa cum ne-au dictat valorile pentru care ne-am înrolat în Crucea Roșie. Ne-am dorit autenticitate și am încercat ca prin comunicarea cu toți cei peste 8.000 de utilizatori Facebook care au dat like paginii noastre să vă informăm despre ceea ce facem, recunoscând deopotrivă meritele și implicarea în comunitate a atâtor ONG-uri locale, a autorităților și în special a companiilor private care s-au dovedit a fi stâlpi în oprirea pandemiei, pe forța cărora am putut conta.

Concertul de binefacere susținut cu sprijinul Filarmonicii de Stat Sibiu, sau strângerea de fonduri la care am participat prin  prezența echipei noastre la Maratonul Internațional Sibiu, au fost printre puținele momente care ne-au mai scos, punctual, din starea de grijă.

În mod evident, încrâncenarea confruntării cu virusul nu a trecut – și știm că mai sunt mulți pași până la normalitate.“, a transmis Crucea Roșie Sibiu.

Singura certitudine pe care o avem însă în acest moment este aceea ca vrem să fim parte din speranța de mai bine a lui 2021, împreună – voluntari, autorități, ONG-uri, companii private, comunități“, mărturisește echipa Crucea Roșie Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura