Publicarea de către Ministerul Sănătății a listei spitalelor finanțate prin PNRR, constând în etapa de evaluare conform eligibilității proiectelor depuse, nu a produs vreo surpriză.
Neincluderea celui mai avansat proiect de spital din țară, cel de la Sibiu, în lista proiector ce vor fi finanțate prin PNRR nu arată doar incompetența, ci și lipsa oricărei viziuni de management strategic a ministrului Rafila, asta o știm cu toții de peste un an de când orice reformă în sănătate s-a blocat.
Întrebarea pentru sibieni, în special pentru reprezentanții lor în Consiliul Județean este: ce se întâmplă mai departe?
Împrumutul prin BEI și Programul Operațional Sănătate, vor răspunde ei la unison. Mica problemă este că alocarea financiară din POS pentru spitale județene, 7 la număr, nu acoperă 50% din valoarea investiției astfel că va fi nevoie de o a treia sursă de finanțare care nu poate veni decât din partea Guvernului, care va trebui să contracteze și garanteze împrumutul și restul cofinanțării.
Întrebarea mai tehnică este: ne resemnăm definitiv pe tema PNRR? Dacă nu, ar fi de folos pentru mentalul sibianului care așteaptă de mai bine de 10 ani o structură spitalicească nouă și servicii medicale compatibile cu anul 2022 CUM înțelege Consiliul Județean să se ia la trântă cu Guvernul în arena legală. Chiar dacă nu ne vor fi date toate detaliile și subtilitățile juridice, măcar strategia s-o cunoaștem.
„Decizia de a nu finanța Spitalul Județean din Sibiu confirmă însă o realitate pe care fiecare sibian o înțelege și o vede foarte clar: politic PNL nu mai există. De un an și jumătate PNL mai este doar un partid argat care robotește cuminte în grajdurile cu interese sulfuroase ale PSD.
Un județ transformat de ani de zile în megabaronat PNL, un județ controlat complet de acest partid care „are” și un prea absent președinte al țării, nu reușește să fie pe o listă a premianților nici atunci când are cea mai bună lucrare de control, proiectul cel mai avansat. Pentru oricine înțelege politică, aceasta nu e o întâmplare”, sustine Dan Barna, deputat USR.
Pe de-o parte, înțelegem unele motivații pentru restrângeri. Doar 1.089 miliarde euro sunt prevăzute pentru construcții și 635 de mil. euro pentru dotare cu aparatură. Iar banii aceștia se împart spre 25 de unități sanitare, cu nevoi complet diferite. E o matematică diavolească, din care rezultă cu certitudine că nu va fi alocat bugetul maxim spre câteva spitale mari noi nouțe, ci mai degrabă spre renovări și construcții mai mici, extinderi și câte un corp nou de clădire.
Pe de altă parte nu înțelegem cum poate ajunge un proiect în acest stadiu fără a avea garantată finanțarea. Și dorim, alături și pentru concetățenii noștri din județul Sibiu, răspunsuri și certitudini, o minimă predictibilitate asupra etapelor următoare. Nu doar în numele transparenței, ci al responsabilității și respectului datorat electoratului.
„Desigur, la Sibiu PNL poate decide netulburat ce clientelă mai angajează la mediu sau la spital dar, la nivel național, pentru proiectele mari care contează cu adevărat pentru Sibiu și sibieni cel care decide acum e doar și exclusiv PSD, pentru care Sibiul nu e vreo prioritate”, a mai precizat Dan Barna.
Bineînțeles, ca și în cazul Schengen, nu e nimeni responsabil.
Filiala Județeană USR SIBIU