Critici dure în privința situației fiscale din România, care „merge în direcția greșită”. Comisia Europeană: „Ne așteptăm la un deficit de 7% în acest an”

Deficitul în România ar putea urca anul acesta la 7% din PIB, iar Comisia Europeană avertizează în privința situaţiei fiscale din România și a întârzierilor din PNRR, scrie Monitorul de Cluj.

Foto: Arhivă

Reprezentanții Comisiei Europene derulează o vizită în România, în perioada 18-21 martie, iar discuțiile se axează pe situația fiscală a țării, cererea de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Comisia Europeană critică haosul fiscal și prognozează un deficit bugetar de 7% 

„Vreau să spun că noi, la Comisie, suntem îngrijoraţi, nu, suntem foarte îngrijoraţi referitor la situaţia fiscală din România. Aşa cum ştiţi, România este acum într-o poziţie de deficit care ar fi trebuit corectat până la finalul anului acesta. Obiectivul pentru 2023 a fost un deficit mai mic pentru PIB. Când ne-am uitat la cifre, în toamna anului trecut, am anticipat un deficit de peste 6. Acest deficit trebuia să scadă anul acesta, dar tendinţele merg într-o direcţie nepotrivită.

Dacă avem 7% deficit fiscal, combinat cu deficitul curent de 7% pe conturi, nu este sustenabil şi reprezintă riscuri foarte mari pentru România pe viitor. Ce este de făcut? În primul rând, 2024 este un an important. Ştim că este an electoral, dar este important acum pentru managementul bun al ţării să nu se facă mai mult rău”, a declarat Declan Costello, director general adjunct pentru afaceri economice şi financiare, DG ECFIN, la Conferinţa anuală privind implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Costello a arătat că reforma pensiilor reprezintă o măsură bună, însă va contribui la adâncirea deficitului bugetar. De asemenea, oficialul european a recomandat să continuăm să atragem fonduri nerambursabile, dar și implementarea reformelor aferente cererii de plată numărul 3 din PNRR.

„În al 3-lea rând, România trebuie să adopte un plan structural pe termen mediu şi lung ca parte din noua guvernanţă şi o parte centrală a acestui plan va fi o reformă fiscală ca parte din PNRR. Aşadar, folosiţi-vă de următoarele şase luni să lucraţi cu noi, cu banca, cu experţii, astfel încât să creaţi o reformă sustenabilă”, a mai spus Declan Costello.

Contrar situației creionate de oficialii europeni și a avertismentelor cu privire la întârzierile din PNRR, Ministerul Proiectelor Europene a susține că „România a reușit să facă pași importanți în direcția unei implementări adecvate a măsurilor”.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*