Fostul preot Cristian Pomohaci rămâne caterisit şi nu mai poate sluji în biserică, a decis Consistoriul Mitropolitan de la Sibiu, hotărâre validată de Sinodul Mitropolitan condus de Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza.
„Cazul fostului preot Cristian Dorin Pomohaci s-a încheiat astazi, 6 octombrie 2017, prin Decizia Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului. (…) Pe baza abaterilor canonice reţinute şi a mărturiilor aduse în apărare, Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului (…) a hotărât: Aplică fostului preot Cristian Dorin Pomohaci sancţiunea: ‘DEPUNEREA (DESTITUIREA) DIN SLUJIREA CLERICALă’ (pierderea dreptului de a săvârşi lucrări sfinte, de a purta ţinuta clericală şi de a se împărtăşi în altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfăşura activităţi social-filantropice, culturale, educaţionale sau de a fi cântăreţ, dupa caz; activitatea şi conduita sa vor fi evaluate anual de Chiriarh), art. 4 (q) din Regulament”, se arată într-un comunicat de presă remis ieri AGERPRES. Hotarârea Consistoriului Mitropolitan este definitivă şi irevocabilă (fără drept de recurs).
„Consistoriul Mitropolitan a constatat că sarcina preoţiei, cu toate exigenţele ei morale, dogmatice şi canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Dorin Pomohaci. De aceea, pentru a-i acorda totala libertate de manifestare în afara ierarhiei bisericeşti de drept divin şi a-şi putea soluţiona problemele juridice din instanţele civile, fără implicarea Bisericii, Consistoriul Mitropolitan l-a degrevat de marea responsabilitate a preoţiei, trecându-l în rândul teologilor laici”, se mai arată în comunicat.
Pomohaci a fost judecat de două ori de „instanţele” preoţeşti: la Alba Iulia şi Sibiu. Fostul preot Cristian Pomohaci a plecat joi de la judecata Consistoriului Mitropolitan după şapte ore, evitând presa şi pe susţinătorii lui, fără să afle verdictul. Dacă la Alba Iulia nu a fost prezent la judecată, la Sibiu Pomohaci a venit la primul termen şi a cerut o amânare, pentru a putea studia dosarul şi a aduce martori credincioşi în apărarea sa, iar la termenul de joi s-a apărat timp de aproape şapte ore.