Creștere modestă a economiei, în vara acestui an. Avertisment BNR: Incertitudini și riscuri majore din cauza măsurilor fiscale.

Cele mai recente analize indică o creștere mai modestă a economiei în perioada iulie-septembrie 2023, comparativ cu previziunile precedente. Potrivit BNR, noul pachet de măsuri fiscale adoptat de Guvern prezintă riscuri majore pentru anul viitor din perspectiva inflației.

Foto: Arhivă

Banca Națională a României a anunțat, joi, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an.

Potrivit analizei specialiștilor BNR, economia României este marcată de o creștere modestă în trimestrul al III din 2023, adică în perioada iulie-septembrie.

De asemenea, avansul produsului intern brut s-a redus peste așteptări, iar vânzările din sectoarele comerțului cu amănuntul, auto-moto și servicii au înregistrat scăderi notabile.

Printre provocăriile pe termen lung, adică dincolo de finalul anului 2023, specialiștii avertizează asupra riscurilor reprezentate de măsurile fiscal-bugetare aprobate de Guvern.

Provocările economiei românești, sub asaltul măsurilor fiscale   

Potrivit analizei BCR, activitatea economică și-a accelerat creșterea în trimestrul II 2023 la 0,9 la sută, de la 0,5 la sută în precedentele trei luni (variație trimestrială), depășind previziunile.

Însă, față de aceeași perioadă a anului anterior, avansul PIB a continuat să se reducă peste așteptări în trimestrul II, la 1,1 la sută, de la 2,4 la sută în primele trei luni ale anului.

„Cele mai recente date și analize indică o creștere mai modestă a economiei în trimestrul III comparativ cu previziunile precedente și în decelerare față de trimestrul anterior, implicând totuși o relativă redresare a avansului în termeni anuali al PIB, sub influența unui efect de bază”, arată raportul BNR.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura