În perioada 5-6 februarie 2024 a avut loc o întâlnire anuală de lucru a Asociațiilor crescătorilor de ovine, organizată de Asociația crescătorilor de ovine „Păstorul Crișana” Arad.
Foto: Ion Talpoș
Întâlnirea s-a desfășurat la hotelul „Fântânița Haiducului” din județul Sibiu, tema întâlnirii fiind axată pe „Instruire bonitare”. La întâlnire au participat reprezentanți ai Asociațiilor crescătorilor de ovine din mai multe regiuni ale țării, reprezentanți ANZ, MADR, ANSVSA, APIA, OJZ.
Din partea Asociației agricole „Țara Loviștei” a fost prezentă la întâlnire o echipă de lucru coordonată de Constanța Ștefan, Președintele asociației.
Am consemnat din ordinea de zi a ședinței de lucru, câteva dintre obiectivele întâlnirii:
-Prezentarea activității desfășurate de către Societatea de ameliorare și asociațiile colaboratoare, părți terțe afiliate.
-Prezentarea rezultatelor în urma încheierii activității pentru anul 2023-2024 și valorificarea rezultatelor.
Foto: Ion Talpoș
-Regulamentul de Organizare și Funcționare al Registrului Genealogic al rasei Țurcană, în contextul atingerii tuturor țintelor, conform Regulamentului ameliorării 1012/2016.
-Bonitarea, etape în realizarea acestei activități și corelarea tehnică a caracterelor cantitative cu cele calitative pentru atingerea obiectivului ameliorării rasei Țurcană.
-Prezentarea procedurilor de bonitare, eliberare C.Z., eliberare adeverințe.
-Colaborarea cu instituțiile statului, relația cu autoritățile: OJZ, ANZ, APIA, DSVSA, ANSVSA.
-Creșterea gradului de securitate sanitar veterinară. Efectuarea analizelor ADN și scrapie prin laboratorul ANZ-ului și înscrierea animalelor în Programul Național de creștere a rezistenței la scrapie.
-IDEEA SOFT: implementare module de dezvoltare bază de date în acord cu cerințele Obiectivului PA, normele legislative și tehnice conform ICAR (Comitetul Internațional pentru Controlul Performanțelor la Animale).
Foto: Ion Talpoș
Dincolo de exprimarea în termeni tehnici a ordinei de zi amintite, au stat problemele reale ale crescătorilor de ovine prezenți la întâlnirea de lucru. Am stat de vorbă cu Constanța Ștefan, Președintele Asociației agricole „Țara Loviștei”, care mi-a precizat următoarele aspecte:
„Ieri, 5 februarie 2024, a avut loc o instruire făcută de specialiști în domeniul creșterii ovinelor, personalului asociațiilor prezente aici. Instruirea a fost făcută la o fermă din județul Sibiu și s-a referit la modul în care se face bonitarea. Prin bonitare înțelegem tehnica evaluării performanțelor productive ale ovinelor după descendenți, pentru producțiile de carne, lapte, lână, etc. și recunoașterea animalului pentru apartenență de rasă, pentru performanțele sale, în vederea găsirii celor mai buni reproducători pentru îmbunătățirea rasei Țurcane în România (rasă dominantă la noi, la ora actuală, peste 80% dintre ovinele deținute de crescătorii de ovine din țară fiind din această rasă). La această întâlnire anuală de lucru participă peste 100 de persoane din cele 39 de asociații care aparțin de Registrul Genealogic Țurcana ”Păstorul” Arad. Pe lângă personalul tehnic din asociații, participă la întâlnirea de lucru și președinții asociațiilor pentru că aici trebuie purtate o serie de discuții despre modul în care noi ne vom desfășura activitatea, în continuare, având în vedere că începem noul Program Național strategic și multe dintre prevederile acestui program nu sunt foarte clare, în acest moment. Ieri a fost prima zi de lucru, echipele tehnice s-au deplasat în teren iar președinții au avut o întâlnire de lucru în Sala de conferințe a hotelului „Fântânița Haiducului”, unitate care ne găzduiește în fiecare an aceste întruniri. L-am avut ca invitat, ieri, pe vicepreședintele ANSVSA, dr. Ioan Oleleu, care, fiind alături de fermieri, ne ajută să îmbunătățim condițiile de lucru ca să putem să ne autorizăm…
Foto: Ion Talpoș
-În ce raport se află Asociația agricolă „Țara Loviștei” cu celelalte asociații prezente aici, la această ședință de lucru?
-Asociația agricolă „Țara Loviștei” este una dintre asociațiile care efectuează controlul performanțelor de producție la nivelul mai multor județe din țară (Vâlcea, Sibiu, Olt, Prahova, Buzău, Bistrița Năsăud, Argeș). Colaborăm cu peste patru sute de fermieri din aceste județe și noi facem controlul performanțelor de producție. Toate datele privind performanțele asociațiilor sunt încărcate într-o bază de date, pe o platformă electronică a Registrului Genealogic.
-De ce este important lucrul acesta pentru crescătorii de ovine?
-Vedeți, în Europa, această activitate de control a performanțelor de producție și de ameliorare se face de circa 70-80 de ani. Și în România, în perioada vechiului regim comunist, se făcea controlul performanțelor de producție în vederea selecției, dar procesul a fost întrerupt după Revoluție… Activitatea a fost reluată, în România, de circa zece ani… Practic, noi suntem pionieri în acest domeniu… Este foarte greu să atragi oamenii în această activitate, mai ales că ei trebuie să achite și niște taxe, serviciile care le sunt oferite nefiind în totalitate gratuite. În jur de 70 % dintre serviciile oferite sunt plătite de către Statul Român, iar aproximativ 30% din costurile serviciilor trebuie suportate de către fermieri. De aceea, noi, personalul asociațiilor crescătorilor de ovine, suntem prezenți în fiecare lună în fermele de animale de care răspunde asociația respectivă.
Foto: Ion Talpoș
De ce facem asta? Cum spuneam, pentru determinarea calității genetice a animalelor. Orice țară are o Bancă de gene și există o Bancă de gene și la nivel mondial. Orice țară trebuie să-și înscrie genele speciilor animalelor autentice, performante, acolo. Asta urmărim noi! Nu numai să ameliorăm rasa, pe diferite direcții: producția de lână, producția de lapte, producția de carne… Dar și rezultatele obținute trebuie să fie, oficial, înregistrate în Registrul Genealogic… În a doua zi a întâlnirii de lucru, după ședința tehnică, după vizita în teren și discuțiile purtate cu reprezentanții ANSVSA, așteptăm să primim informații și noutăți de la reprezentanții instituțiilor centrale, prezenți astăzi aici, pentru că am vrea ca fermierii care sunt în aceste programe de ameliorare să nu aibă numai îndatoriri! Să aibă și beneficii! Ei fac performanță și noi asta urmărim în discuțiile purtate aici: să le fie recunoscută performanța, înregistrată, dar să le fie și recompensată! Trebuie să ținem cont de acest aspect, dacă vrem să ridicăm performanța muncii lor!”
Am luat și eu parte la dezbateri, am fost atent la problemele crescătorilor de ovine ridicate în cadrul ședinței, am fost atent la răspunsurile primite de aceștia din partea reprezentanților autorităților centrale și locale. Sigur că aria problemelor cu care se confruntă crescătorii de ovine din țară este una largă și problemele lor au nevoie și de soluții concrete, eficiente. Acesta a fost rolul întâlnirii anuale de lucru de la „Fântânița Haiducului”, din perioada 5-6 ianuarie 2024: să pună față în față problemele reale ale crescătorilor de ovine din România cu autoritățile centrale și locale și deciziile luate de aceștia (sau care urmează să fie luate), pe baza unui dialog constructiv!
Autor: Ion Talpoș