Azi, prefectul județului Sibiu, Mircea Dorin Crețu, a prezidat ședința grupului de lucru pentru siguranța în școli și prevenirea absenteismului și abandonului școlar în conformitate cu prevederile Planului Teritorial Comun de Acțiune, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar.
În cadrul ședinței, Ivancea Tiberiu, inspector șef al Inspectoratului de poliție al județului Sibiu, a prezentat raportul privind siguranța în școli pentru trimestrul IV din 2022. Astfel că, în acest trimestru, pe linia asigurării climatului de ordine și liniște publică în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, au fost angrenate efective ale poliției, jandarmeriei și poliției locale, media zilnică fiind de 70 polițiști, 8 jandarmi și 20 polițiști locali.
Au fost organizate 53 de acțiuni, 23 pe linia prevenirii și combaterii delicvenței juvenile, 24 pe linia absenteismului școlar și 6 pe linia respectării regimului circulației rutiere. Pentru gestionarea fenomenului violenței școlare au fost realizate 22 de instruiri ale cadrelor didactic, iar un număr de 72 de elevi s-au aflat în situații de risc și consiliați de către polițiștii din cadrul I.P.J. Sibiu.
În ceea ce privește activitățile preventive au fost desfășurate 274 de activități cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor, pe diferite teme, precum: bullying/ cyberbullying, prevenire trafic de persoane, respectarea regimului circulației rutiere, prevenirea infracțiunilor comise cu violență, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, legislația referitoare la răspunderea penală a minorilor.
De asemenea, conform raportului, față de perioada similară a anului trecut, numărul infracțiunilor sesizate este în creștere, de la 21 la 41 de infracțiuni, din cauza faptului că în anul 2021 prezența fizică a fost redusă, pe fondul contextului pandemic. Activitățile preventive vor fi desfășurate în mod constant, deoarece se înregistrează un trend ascendent, iar faptele pot degenera.
În a doua parte a ședinței, Marius Emilian Novac a prezentat raportul privind prevenirea absenteismului și a abandonului școlar pentru perioada septembrie-decembrie a anului 2022.
Acesta a prezentat proiectele, parteneriatele și colaborările ale ISJ Sibiu și ale unităților de învățământ pentru prevenirea abandonului școlar. Printre acestea:
- Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar( PNRAS),
- Proiectul ”EDUACCES”,
- Proiectul ”Acces spre Succes”,
- Proiectul” Creșterea incluziunii și abilitarea romilor”,
- Proiectul ”ROSE”,
- Programul ”Masa caldă”.
Activitățile pentru prevenirea abandonului școlar și absenteismului au constat în:
- Activități didactice diferențiate pentru elevii cu risc de abandon,
- Realizarea unor planuri de intervenție personalizate pentru elevii cu risc de abndon prin cooperarea dirigintelui cu profesorii clase, cu psihologul școlii și părinții,
- Derularea unor ore de dirigenție cu această tematică,
- Organizarea de întâlniri comune școală-poliție-consilier școlar-părinți cu scopul prezentării efectelor abandonului școlar și stabilirea măsurilor comune de prevenire a acestui fenomen,
- Informarea reprezentaților Inspectoratului Județean de Poliție și a D.G.A.S.P. cu privire la elevii cu risc de abandon din unitățile școlare
- Participarea elevilor la activităț8i educative non-formale.
La finalul ședinței, prefectul a mulțumit instituțiilor abilitate pentru efortul depus și a asigurat membrii grupului de lucru de întreg sprijinul atât în acțiunile aflate în derulare, cât și în cele viitoare.