Craniu de rinocer lânos descoperit în județul Sibiu. Iată unde-l puteți vedea

Vineri, 15 iulie 2022, la Muzeul de Istorie Naturală, Sala multimedia, Str. Cetăţii nr. 1, va avea loc deschiderea expoziţiei 2022 – The European Year for Greener Cities.

Expoziția:  2022 – The European Year for Greener Cities

Locul de desfășurare: Muzeul de Istorie Naturală, Sala multimedia

Durata: 15 iulie – 15 septembrie 2022

Curatori: Dr. Nicolae Trif, Ana-Maria Păpureanu, Dr. Ghizela Vonica

 

Text oferit de curatorii expoziției:

În data de 17 septembrie 2020, Parlamentul European a propus ca anul 2022 să fie „Anul european al orașelor ecologice”.

Scopul este de a face mediile urbane mai verzi și de a crește gradul de conștientizare cu privire la beneficiile spațiilor verzi într-un mediu urban. Acestea includ nu numai beneficii pentru mediu, ci și beneficii legate de sănătate, cultură și educație.

Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu, prin patrimoniul său, contribuie la conturarea faunei și florei din trecutul orașului Sibiu, a județului și nu numai. Prin colecțiile sale muzeul nostru conservă valorilor naturale care se regăsesc în țară.

Expoziția va cuprinde specimene colectate, de-a lungul timpului, din fauna și flora locală, valori naturale culturale care trebuie protejate în situ, actual, dar și pentru generațiile viitoare.

Vizitatorii vor putea observa craniul unui rinocer lânos descoperit în județul Sibiu, specie dispărută în timpul ultimei perioade glaciare, în urmă cu 12.000 – 10.000 de ani.

Din colecție de moluște (melci, scoici) a muzeului sunt etalate cutii cu specimene aparținând uneia dintre cele mai valoroase şi complete colecţii de tipul acesta din ţară și anume colecția malacologică Bielz. Colecția cuprinde peste 200.000 de exemplare. Vor fi expuse specimene aparținând la trei specii native țării noastre descrise pentru prima data la nivel mondial de către Michael Bielz (1787 – 1866) şi Eduard Albert Bielz (1827 – 1898) în anii 1851, 1853 și 1860.

În expoziție vor fi etalate și imaginile cu păsări realizate de către fotografii Mircea Radu Achim (1980-2018) și Marian Huc (1976-2018), imagini aflate în custodia muzeului. Într-un oraș verde, păsările sunt parte din viața noastră de zi cu zi, ele ne luminează diminețile și ne încântă în parcuri cu trilurile lor colorate.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura