Corul vânătorilor strigă „hoţii”: Pompil Varga e luat în vizor

Sibianul Pompil Varga este singurul şef al vânătorilor care are interdicţie să folosească arma n Sub conducerea sa, filiala AJVPS Sibiu îşi pierde autoritatea, dar şi patrimonial, pe zi ce trece

Dacă, în urmă cu câţiva ani, în Asociaţia Vânătorilor din Sibiu treburile mergeau cum se poate mai bine, iată că acum atmosfera de aici seamănă mult cu un butoi cu pulbere gata să explodeze. Numărul vânătorilor s-a împuţinat semnificativ, pentru că alte opt asociaţii i-au preluat, fondurile de vânătoare au rămas şi ele puţine. S-au înmulţit doar dosarele penale şi numărul acuzaţiilor adresate conducerii. Chiar şeful cel mare al vânătorilor sibieni a rămas fără arme, autorizaţia de port armă fiindu-i ridicată de procurorii bucureşteni.

De fapt, mai toate acuzele se îndreaptă spre Pompil Varga, directorul AJVPS Sibiu. Printre cei nemulţumiţi de managementul filialei se numără oameni cu greutate din Sibiu. Unii au părăsit AJVPS sau au fost excluşi, tocmai din cauză că au îndrăznit să-şi exprime în public punctele de vedere.

Ţarcul de vânătoare

În urmă cu cinci ani, societatea Cinegetica SRL din Tălmaciu obţine o suprafaţă de aproape 2.000 de hectare pe care amenajează un ţarc de vânătoare asemănător cu celebrul domeniu de la Balc, deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac. Aici apar tot felul de animale, în special mistreţi şi cerbi, care sunt crescute în captivitate. Numai bune de împuşcat. Astfel, dacă în anul 2005, la Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, fondul de vânătoare Agnita avea o suprafaţă de 11.811 hectare, acelaşi fond, doi ani mai târziu, rămânea cu doar 10.058 de hectare. Lipseşte tocmai suprafaţa destinată ţarcului de vânătoare. De aici încep toate problemele la Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor (AJVPS) Sibiu. Directorul Varga este acuzat că are anumite legături cu această firmă. „Am sesizat această problemă Comitetului AJVPS şi am arătat că Pompil Varga a fost direct interesat de această afacere”, a menţionat fostul vicepreşedinte al asociaţiei, Laszlo Sajtos.

Apar capcane pentru mistreţi

O razie a poliţiştilor a dus la confiscarea a două cuşti-capcană amplasate în pădure, în imediata apropiere a cabanei unui poliţist pe nume Sorin Popa. Iniţial, poliţiştii au transmis un comunicat de presă în care susţineau că patronul unui club de striptease ar fi folosit cuştile pentru braconaj. Având dimensiuni mari, nu puteau fi folosite decât la capturarea animalelor mari – mistreţ sau urs. „Deci vă puteţi închipui la ce au fost folosite aceste cuşti, care au fost găsite cu mâncare în ele şi armate. Probabil, animalele prinse erau mutate la ţarcul de lângă Agnita”, explică Sajtos. După câteva săptămâni, ancheta este blocată de un document prin care AJVPS arăta faptul că instalaţiile ar fi fost amplasate legal, pentru prinderea şi vaccinarea mistreţilor vii.

Doi cerbi la preţ de măcelărie

Grija şefului AJVPS pentru Cinegetica este mult mai evidentă dacă luăm în calcul o factură din 30 octombrie 2008. La această dată, firma din Tălmaciu a cumpărat de la AJVPS Sibiu doi cerbi vii, la preţul de 1.500 de lei. Deci un cerb valorează fix 630,26 lei fară TVA. O simplă căutare pe internet poate afişa tarifele reale practicate la nivelul anului 2008: „Tarife autorizaţie cerb mascul – până în 7 kg: 1.500 euro. Mai departe, din kg în kg, peste 11,5 kg este 8.800 de euro. O zi de vânătoare: 20 de euro.
Carne: 2,5 euro/kg”. E limpede ca preţul e unul prietenos, însă nu este la fel de limpede dacă AJVPS Sibiu avea dreptul să vândă un animal viu. Cert este faptul că directorul Pompil Varga recunoaşte că a transportat în ţarcul de vânătoare din zona Agnita cei doi cerbi şi chiar a fost de acord să plătească din propriul buzunar contravaloarea benzinei.

Varga se asociază cu Cinegetica

Deşi a insistat că nu are nici o legătură cu firma Cinegetica, firmă administrată de Cătălin Octavian Hadăr, directorul AJVPS uită că a semnat un contract de asociere în participaţiune cu această societate. Contractul amintit a apărut în 2007 între Bio- Cinegetica – firma directorului AJVPS – şi Cinegetica – firma lui Hadăr – şi se referă la amenajarea unui ţarc de vânătoare în comuna Chirpăr, pe o suprafaţă de 170 de hectare. După cum precizează contractul, aici urmau să fie crescuţi mistreţi şi alte specii de interes cinegetic. Aportul lui Varga – dreptul de folosinţă asupra terenului – reprezintă 3 % din asociere, în timp ce „grosul” vine de la firma din Tălmaciu: „fonduri necesare în vederea construirii unui ţarc, logistica necesară şi know-how-ul creşterii intensive a mistreţului, reprezentând 97 % din asociere”. Fără îndoială, o afacere bună.

Apar dosarele penale

La filiala de vânătoare de la Agnita, un control de rutină descoperă unele nereguli serioase. Şeful Lucian Ţerbea este dat pe mâna anchetatorilor, fiind suspectat de o fraudă de 100.000 de euro. „Chiar eu am tras un semnal de alarmă în privinţa situaţiei de la Agnita”, precizează chestorul de poliţie Nicolae Şuteu, care la rândul său a condus, la un moment dat, AJVPS Sibiu. „Nu s-a verificat atent şi nu s-a făcut corect descărcarea de gestiune şi am depus o plângere penală în acest sens, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals şi uz de fals”, confirmă Şuteu. Fostul vicepreşedinte Ioan Poiană, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, a sesizat la rândul său anchetatorii şi cu privire la o eventuală implicare a directorului Pompil Varga în acest dosar. „Chiar zilele astea am fost invitat la Poliţie în calitate de martor în acest dosar, care zace de cam multă vreme în sertare”, a mărturisit magistratul Poiană, contactat de reporterii Mesagerului de Sibiu.

Procurorii i-au luat armele lui Varga

Nici procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu stau deoparte. Bucureştenii instrumentează un dosar care anchetează acordarea ilegală a unor aproximativ 30 de permise de vânătoare. Tocmai în acest dosar s-a dispus ridicarea dreptului de a deţine arme de vânătoare pentru directorul AJVPS Pompil Varga. Este, poate, singurul director de asociaţie de vânători care de mai bine de un an nu are dreptul să deţină arme. De altfel, fostul vicepreşedinte Sajtos lămureşte că la Sibiu au primit permise de vânător şi implicit de port armă doi fraţi, braconieri, care au împuşcat mortal un paznic de vânătoare pe undeva pe lângă Roşiorii de Vede. Iancu Adrian şi fratele său au susţinut examenul la AJVPS Sibiu şi l-au luat cu brio.

Asociaţii noi – contestatarii sunt excluşi

Recent, în judeţul nostru au apărut alte opt asociaţii de vânătoare. Unele dintre acestea au văduvit AJVPS Sibiu de unele fonduri de vânătoare, altele au preferat să obţină terenuri de la primării sau de pe la Romsilva. „Am licitat şi am reuşit să obţin un fond de vânătoare în condiţii legale. AJVPS Sibiu nu a participat la licitaţie şi nici nu îndeplinea condiţiile de participare”, susţine magistratul vânător Ioan Poiană. De fapt, Pompil Varga nici nu s-a mai arătat interesat să închirieze fonduri de vânătoare. Mai mult, el şi-a dat cu generozitate girul, atunci când i s-a solicitat să cedeze un teren al asociaţiei pe care o conduce, situat în zona comunei Merghindeal. „Suntem de acord cu înfiinţarea complexului de vânătoare în zona cuprinsă parţial în fondul de vânătoare 42 Merghindeal gestionat de AJVPS Sibiu”, se arată în adresa nr. 173 din 2008, semnată de Varga.
Cu toate acestea, în situaţia lui Ioan Poiană s-a dispus excluderea, pentru că a intrat în conflict de interese cu AJVPS atunci când a acţionat pentru înfiinţarea unui fond privat de vânătoare. La fel s-a petrecut şi în cazul lui Laszlo Sajtos.

Chestorul Şuteu e optimist

Fostul şef al Poliţiei din Sibiu, chestorul Nicolae Şuteu, crede că toată această situaţie poate fi depăşită. „Până nu există o soluţie definitivă la adresa directorului asociaţiei, nu se poate aduce nici un reproş. Ca jurist, cred că magistraţii bucureşteni ar fi trebuit să hotărască începerea urmăririi penale pe baza unor probe şi nu a unor indicii. Au apărut şi alte fonduri de vânătoare. La Marpod s-a luat fondul grupei de acolo, la Laslea şi la Dumbrăveni asociaţiile au licitat fonduri de la Romsilva. La Gura Râului, am aflat că e al lui Videanu şi la Valea Viilor e cineva din Bihor. Toate acestea puteau fi evitate dacă exista o mai bună pregătire profesională vânătorească la nivelul filialelor”, consideră Şuteu.
Cu sau fără pregătirea profesională, vânătorii sibieni s-au împuţinat, vânatul se mută cu factură sau fără în ţarcurile private, iar fondul AJVPS se face tot mai mic.

Nicolae ŞUTEU | chestor poliţie

„Toate acestea puteau fi evitate dacă exista o mai bună pregătire profesională vânătorească la nivelul filialelor.”

Shopping pe picior mare

Acum trei ani, sub conducerea aceluiaşi Pompil Varga, AJVPS a cumpărat de la o firmă din Sibiu câte 46 de perechi de bocanci, şosete şi jambiere, contra sumei ameţitoare de 29.789 de lei.

CIFRĂ
1.753

de hectare a pierdut fondul de vânătoare Agnita

FOTO: Directorul AJVPS  Pompil Varga nu mai are voie să deţină arme de vânătoare, aşa după cum au decis procurorii bucureşteni

 

Corul vânătorilor strigă hoţii”: Pompil Varga e luat în vizor

n Sibianul Pompil Varga este singurul şef al vânătorilor care are interdicţie să folosească arma n Sub conducerea sa, filiala AJVPS Sibiu îşi pierde autoritatea, dar şi patrimonial, pe zi ce trece


Dacă, în urmă cu câţiva ani, în Asociaţia Vânătorilor din Sibiu treburile mergeau cum se poate mai bine, iată că acum atmosfera de aici seamănă mult cu un butoi cu pulbere gata să explodeze. Numărul vânătorilor s-a împuţinat semnificativ, pentru că alte opt asociaţii i-au preluat, fondurile de vânătoare au rămas şi ele puţine. S-au înmulţit doar dosarele penale şi numărul acuzaţiilor adresate conducerii. Chiar şeful cel mare al vânătorilor sibieni a rămas fără arme, autorizaţia de port armă fiindu-i ridicată de procurorii bucureşteni.

Ovidiu SCUTELNICU

ovidiu@mesageruldesibiu.ro

 

De fapt, mai toate acuzele se îndreaptă spre Pompil Varga, directorul AJVPS Sibiu. Printre cei nemulţumiţi de managementul filialei se numără oameni cu greutate din Sibiu. Unii au părăsit AJVPS sau au fost excluşi, tocmai din cauză că au îndrăznit să-şi exprime în public punctele de vedere.


Ţarcul de vânătoare

 

În urmă cu cinci ani, societatea Cinegetica SRL din Tălmaciu obţine o suprafaţă de aproape 2.000 de hectare pe care amenajează un ţarc de vânătoare asemănător cu celebrul domeniu de la Balc, deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac. Aici apar tot felul de animale, în special mistreţi şi cerbi, care sunt crescute în captivitate. Numai bune de împuşcat. Astfel, dacă în anul 2005, la Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, fondul de vânătoare Agnita avea o suprafaţă de 11.811 hectare, acelaşi fond, doi ani mai târziu, rămânea cu doar 10.058 de hectare. Lipseşte tocmai suprafaţa destinată ţarcului de vânătoare. De aici încep toate problemele la Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor (AJVPS) Sibiu. Directorul Varga este acuzat că are anumite legături cu această firmă. „Am sesizat această problemă Comitetului AJVPS şi am arătat că Pompil Varga a fost direct interesat de această afacere”, a menţionat fostul vicepreşedinte al asociaţiei, Laszlo Sajtos.

 

Apar capcane pentru mistreţi


O razie a poliţiştilor a dus la confiscarea a două cuşti-capcană amplasate în pădure, în imediata apropiere a cabanei unui poliţist pe nume Sorin Popa. Iniţial, poliţiştii au transmis un comunicat de presă în care susţineau că patronul unui club de striptease ar fi folosit cuştile pentru braconaj. Având dimensiuni mari, nu puteau fi folosite decât la capturarea animalelor mari – mistreţ sau urs. Deci vă puteţi închipui la ce au fost folosite aceste cuşti, care au fost găsite cu mâncare în ele şi armate. Probabil, animalele prinse erau mutate la ţarcul de lângă Agnita”, explică Sajtos. După câteva săptămâni, ancheta este blocată de un document prin care AJVPS arăta faptul că instalaţiile ar fi fost amplasate legal, pentru prinderea şi vaccinarea mistreţilor vii.

 

Doi cerbi la preţ de măcelărie

 

Grija şefului AJVPS pentru Cinegetica este mult mai evidentă dacă luăm în calcul o factură din 30 octombrie 2008. La această dată, firma din Tălmaciu a cumpărat de la AJVPS Sibiu doi cerbi vii, la preţul de 1.500 de lei. Deci un cerb valorează fix 630,26 lei fară TVA. O simplă căutare pe internet poate afişa tarifele reale practicate la nivelul anului 2008: Tarife autorizaţie cerb mascul – până în 7 kg: 1.500 euro. Mai departe, din kg în kg, peste 11,5 kg este 8.800 de euro. O zi de vânătoare: 20 de euro.
Carne: 2,5 euro/kg. E limpede ca preţul e unul prietenos, însă nu este la fel de limpede dacă AJVPS Sibiu avea dreptul să vândă un animal viu. Cert este faptul că directorul Pompil Varga recunoaşte că a transportat în ţarcul de vânătoare din zona Agnita cei doi cerbi şi chiar a fost de acord să plătească din propriul buzunar contravaloarea benzinei.

 

Varga se asociază cu Cinegetica

 

Deşi a insistat că nu are nici o legătură cu firma Cinegetica, firmă administrată de Cătălin Octavian Hadăr, directorul AJVPS uită că a semnat un contract de asociere în participaţiune cu această societate. Contractul amintit a apărut în 2007 între Bio- Cinegetica – firma directorului AJVPS – şi Cinegetica – firma lui Hadăr – şi se referă la amenajarea unui ţarc de vânătoare în comuna Chirpăr, pe o suprafaţă de 170 de hectare. După cum precizează contractul, aici urmau să fie crescuţi mistreţi şi alte specii de interes cinegetic. Aportul lui Varga – dreptul de folosinţă asupra terenului – reprezintă 3 % din asociere, în timp ce „grosul” vine de la firma din Tălmaciu: „fonduri necesare în vederea construirii unui ţarc, logistica necesară şi know-how-ul creşterii intensive a mistreţului, reprezentând 97 % din asociere”. Fără îndoială, o afacere bună.

 

Apar dosarele penale

 

La filiala de vânătoare de la Agnita, un control de rutină descoperă unele nereguli serioase. Şeful Lucian Ţerbea este dat pe mâna anchetatorilor, fiind suspectat de o fraudă de 100.000 de euro. „Chiar eu am tras un semnal de alarmă în privinţa situaţiei de la Agnita”, precizează chestorul de poliţie Nicolae Şuteu, care la rândul său a condus, la un moment dat, AJVPS Sibiu. „Nu s-a verificat atent şi nu s-a făcut corect descărcarea de gestiune şi am depus o plângere penală în acest sens, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals şi uz de fals”, confirmă Şuteu. Fostul vicepreşedinte Ioan Poiană, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba, a sesizat la rândul său anchetatorii şi cu privire la o eventuală implicare a directorului Pompil Varga în acest dosar. „Chiar zilele astea am fost invitat la Poliţie în calitate de martor în acest dosar, care zace de cam multă vreme în sertare”, a mărturisit magistratul Poiană, contactat de reporterii Mesagerului de Sibiu.

 

Procurorii i-au luat armele lui Varga

 

Nici procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu stau deoparte. Bucureştenii instrumentează un dosar care anchetează acordarea ilegală a unor aproximativ 30 de permise de vânătoare. Tocmai în acest dosar s-a dispus ridicarea dreptului de a deţine arme de vânătoare pentru directorul AJVPS Pompil Varga. Este, poate, singurul director de asociaţie de vânători care de mai bine de un an nu are dreptul să deţină arme. De altfel, fostul vicepreşedinte Sajtos lămureşte că la Sibiu au primit permise de vânător şi implicit de port armă doi fraţi, braconieri, care au împuşcat mortal un paznic de vânătoare pe undeva pe lângă Roşiorii de Vede. Iancu Adrian şi fratele său au susţinut examenul la AJVPS Sibiu şi l-au luat cu brio.

 

Asociaţii noi – contestatarii sunt excluşi

 

Recent, în judeţul nostru au apărut alte opt asociaţii de vânătoare. Unele dintre acestea au văduvit AJVPS Sibiu de unele fonduri de vânătoare, altele au preferat să obţină terenuri de la primării sau de pe la Romsilva. Am licitat şi am reuşit să obţin un fond de vânătoare în condiţii legale. AJVPS Sibiu nu a participat la licitaţie şi nici nu îndeplinea condiţiile de participare”, susţine magistratul vânător Ioan Poiană. De fapt, Pompil Varga nici nu s-a mai arătat interesat să închirieze fonduri de vânătoare. Mai mult, el şi-a dat cu generozitate girul, atunci când i s-a solicitat să cedeze un teren al asociaţiei pe care o conduce, situat în zona comunei Merghindeal. Suntem de acord cu înfiinţarea complexului de vânătoare în zona cuprinsă parţial în fondul de vânătoare 42 Merghindeal gestionat de AJVPS Sibiu”, se arată în adresa nr. 173 din 2008, semnată de Varga.

Cu toate acestea, în situaţia lui Ioan Poiană s-a dispus excluderea, pentru că a intrat în conflict de interese cu AJVPS atunci când a acţionat pentru înfiinţarea unui fond privat de vânătoare. La fel s-a petrecut şi în cazul lui Laszlo Sajtos.

 

Chestorul Şuteu e optimist

 

Fostul şef al Poliţiei din Sibiu, chestorul Nicolae Şuteu, crede că toată această situaţie poate fi depăşită. Până nu există o soluţie definitivă la adresa directorului asociaţiei, nu se poate aduce nici un reproş. Ca jurist, cred că magistraţii bucureşteni ar fi trebuit să hotărască începerea urmăririi penale pe baza unor probe şi nu a unor indicii. Au apărut şi alte fonduri de vânătoare. La Marpod s-a luat fondul grupei de acolo, la Laslea şi la Dumbrăveni asociaţiile au licitat fonduri de la Romsilva. La Gura Râului, am aflat că e al lui Videanu şi la Valea Viilor e cineva din Bihor. Toate acestea puteau fi evitate dacă exista o mai bună pregătire profesională vânătorească la nivelul filialelor”, consideră Şuteu.

Cu sau fără pregătirea profesională, vânătorii sibieni s-au împuţinat, vânatul se mută cu factură sau fără în ţarcurile private, iar fondul AJVPS se face tot mai mic.

 

CITAT

Nicolae ŞUTEU | chestor poliţie

 

Toate acestea puteau fi evitate dacă exista o mai bună pregătire profesională vânătorească la nivelul filialelor.”

 

CASETĂ

Shopping pe picior mare

 

Acum trei ani, sub conducerea aceluiaşi Pompil Varga, AJVPS a cumpărat de la o firmă din Sibiu câte 46 de perechi de bocanci, şosete şi jambiere, contra sumei ameţitoare de 29.789 de lei.

 

CIFRĂ

1.753

de hectare a pierdut fondul de vânătoare Agnita

 

FOTO: Directorul AJVPS  Pompil Varga nu mai are voie să deţină arme de vânătoare, aşa după cum au decis procurorii bucureşteni

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*