Coreea de Nord, văzută la Sibiu prin ochiul magic al camerei foto

În această după-amiază, la ora 13.00, la Casa Albastră, va avea loc deschiderea expoziției de fotografie intitulată „Korean Dreams”, semnată de Nathalie Daoust.

„Încă de la primele mele experimente în fotografie, am fost fascinată de comportamentul uman și de diferitele sale realități, de dorința umană de a trăi într-o lume a viselor. Estetica noului meu proiect continuă această explorare vizuală la granița dintre vis și realitate, dar de această dată ea îmbrățișează escapismul unei țări și actul de a se pierde în ea. Obiectivul meu ca artist este să împing granițele fotografiei prin metode experimentale, de a lucra cu medii noi și de a descoperi noi tehnici în camera obscură”, a mărturisit artista.

Expoziția, al cărei curator este dr. Adrian Luca, poate fi vizitată până pe 3 iunie.

 

Cel mai recent proiect al fotografei Nathalie Doust reprezintă o serie complexă care abordează vacuitatea neliniștitoare a Coreei de Nord, explică Samantha Small, artist fotograf din Australia. „Pierzându-și vălul cu lentilă, aceste imagini dezvăluie o țară care pare să existe în afara timpului, ca un miraj coregrafiat cu atenție. Daoust și-a petrecut o mare parte din carieră explorând lumea himerică a fanteziei: dorințele ascunse care îi îndeamnă pe oameni să viseze, să se îmbrace, să treacă dincolo de limitele convenției și să scape de realitate. Cu expoziția «Visele coreene», ea explorează acest impuls escapist nu ca o alegere individuală, ci ca un mod de viață forțat unei întregi națiuni. Daoust își obturează în mod deliberat fotografiile în timpul etapei de dezvoltare, pe măsură ce straturile de film sunt decolorate, imaginile sunt înăbușite până când faptele devin «pierdute» în proces și se dezvăluie un sentiment de detașare de realitate. Această metodă de cameră întunecată mimează modul în care informațiile sunt transferate în Coreea de Nord – fotografiile, cum ar fi oamenii din Coreea de Nord, sunt tratate până când adevărul care stă la bază nu este altceva decât un blur. Imaginile rezultate vorbesc cu societatea nord-coreeană, despre lipsa de informații și despre adevărul ascuns”, apreciază Samantha Small.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*