Copiii și adolescenții sibieni combat anxietatea printr-un inovativ atelier de cinema

La a treia sa ediție, care va avea loc în școlile și liceele din Sibiu în perioada octombrie-noiembrie 2024, proiectul de educație cinematografică și dezvoltare personală MOViEs On Junior@ESTE Filmul de Miercuri a ales să lucreze pe anxietate, temă ce îngrijorează tot mai multă lume.

Foto: Gina Stef

Cele 14 întâlniri cu elevi din ciclul gimnazial și adolescenți de la Școala Gimnazială nr. 8, Școala Gimnazială „Ioan Slavici”, Liceul Tehnologic „Henri Coandă” și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, vor oferi participanților nu doar un instrumentar critic pentru interpretarea unui film, dar și o trusă de supraviețuire / mentenanță în fața situațiilor cu potențial stresant.

 „Am ales această temă deoarece copiii și adolescenții sunt mai vulnerabili ca adulții la boala secolului (cum a fost numită anxietatea) atât pentru că nu știu să o combată, dar și pentru că, adesea, nici nu pot recunoaște un stresor; cu alte cuvinte, nu pot identifica sentimentul de anxietate. Considerăm că tema e cu atât mai importantă cu cât efectele psihologice ale pandemiei sunt departe de a se fi resorbit în trepidația existenței de zi cu zi, reluate după pandemie, iar societatea nu a reușit să ofere mijloace pentru purgarea acestui sentiment de frică uneori fără obiect. Felul în care se face astăzi comunicarea, precum și reducerea situațiilor în care confruntările se petrec în spațiul real conduc la o scădere a rezistenței la stres și la pierderea strategiilor de a face față unor situații”, spune psihologul și psihoterapeutul Florentina Beznea, unul din trainerii programului.

 Caracterul inovator al atelierelor marca MOViEsOn Junior @ ESTE Filmul de Miercuri este că sunt gândite ca o modalitate plăcută de a furniza copiilor și adolescenților noțiuni de cinema, stimulându-le în același timp creativitatea, spontaneitatea, imaginația, încrederea în sine și spiritul de echipă. Educația cinematografică constituie pretextul pentru realizarea unui cadru securizant în care dinamica emoțională a fiecarui individ în parte se oglindește în tehnici de acțiune realizate într-o atmosferă destinsă, neconvențională.

Foto: Gina Stef

 „Într-o societate în care accesul la informații dăunătoare nu cunoaște limite, aceste ateliere care includ vizionarea unor scurte filme, urmate de discuții & jocuri îi ajută pe copii și adolescenți să-și creeze filtrele valorice și să își dezvolte inteligența emoțională, discernământul și încrederea în sine. Cinemaul a fost dintotdeauna un mijloc de evaziune – și nouă ne place această idee, dar nu vrem doar să-i ajutăm pe participanți să recunoască și să se scufunde în cinemaul de calitate, dar și să își descarce emoțiile vizavi de ce văd și să înțeleagă cum pot folosi creativitatea în viața de zi cu zi”, adaugă criticul și educatorul de cinema Iulia Blaga, cel de-al doilea trainer al programului.

MOViEs On Junior@ESTE Filmul de Miercuri este o continuare a proiectului MOViEs ON, pe care Iulia Blaga și Florentina Beznea l-au inițiat în anul 2017 la București, și ai cărui participanți au avut vârste cuprinse între 16 și 65 de ani. În vara lui 2022, MOViEs ON s-a mutat la Sibiu și a organizat un proiect-pilot împreună cu ESTE Filmul de Miercuri. Interesul copiilor și părinților pentru acest genul de ateliere le-a făcut pe cele două trainere să meargă în 2023 direct în școli și licee din Sibiu.

„Anxietatea e un factor tot mai stringent în rândul copiilor și adolescenților. Sperăm ca aceste ateliere de dezvoltare personală prin film, pe care noi le-am gândit ca pe o modalitate placută și relaxantă de a furniza noțiuni de prevenire a anxietății, și de a încuraja un stil de viață sănătos, să-i ajute pe tineri să se descopere pe ei înșiși, și, în egală măsură, să-și dezvolte încrederea în sine”, declară Ioana Ciuban, președinta Asociației ESTE Film.

Iulia Blaga este critic şi jurnalist de film, trainer și formator în programul de educație cinematografică pentru liceeni Éducation à l’image, precum și în programul de educație cinematografică pentru elevi de clasă primară și gimnazială CinEd. Are experiență de voluntariat în centrele de plasament din București, în cadrul Programului Ajungem Mari, unde a folosit filmul ca pretext pentru dezvoltare personală.

Licențiată în Psihologie la Facultatea de Sociologie, Psihologie și Pedagogie a Universităţii Bucureşti, unde a obținut un Master în Psihoterapii cognitiv-comportamentale, și membru al Colegiului Psihologilor din România, Florentina Beznea are formare în psihodramă și sociodramă, precum și experiență în psihoterapie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*