Copiii din Săliște și Săcel, primii spectatori ai concertelor educative organizate de Asociatia Develop Sibiu

Asociaţia Develop Sibiu organizează o serie de concerte educative pentru copiii din satele şi oraşele judeţului Sibiu, reunite generic sub titulatura „Învăţăm să ascultăm”. Primele concerte sunt programate în Sălişte şi Săcel, în 27 mai şi 3 iunie 2022.

 Concertele din 27 mai (Sălişte) şi 3 iunie 2022 (Săcel), vor fi prezentate de către violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, cu participarea specială a tinerei violoniste Rafaela Fernandez Samodaiev (13 ani). La cele două evenimente vor participa copii de grădiniţă şi elevi din din ciclul primar şi gimnazial.

“Concertele educative “Învățăm să ascultăm” sunt destinate celor mici (dar) şi celor mari. Scopul lor este de a atrage atenția asupra capacității de a asculta conștient muzica și, în acelaşi timp, importanța pe care o are sensul ascultării muzicii, cât și impactul asupra calității vieții noastre, mai ales într-o lume modernă axată în cea mai mare parte pe vizual şi înconjurată constant de o poluare fonică, în special în mediul urban. Astfel, pentru a ilustra fenomenul sunetului şi al muzicii, introducem lucrări ale marilor compozitori din secole XVI-XX, adaptate la publicul și audiența de față.”, explică  violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev.

Programul celor două zile de concerte include compoziţii semnate de J.S. Bach şi Reinhold Glière şi se vor desfăşura la Liceul Tehnologic “Ioan Lupaş” din Sălişte respectiv Şcoala Gimnazială şi Grădiniţa din Săcel.

Acest eveniment este organizat de Asociația Develop Sibiu în parteneriat cu Asociaţia „Florescu, Fernandez&Friends” şi cofinanțat de către Consiliul Judeţean Sibiu prin “Agenda culturală și pentru dezvoltarea comunității 2022 (ApC)”.

 

Violoncelistul belgian de origine ruso-cubaneză Makcim Fernandez-Samodaiev este absolvent al Conservatorului Regal din Anvers, Belgia, cu diploma în „Interpretare Muzicală – Violoncel” și specializare ca „Solist concertist”. A concertat în țări precum Belgia, Olanda, Franța, Elveția, Marea Britanie, Suedia, Germania, Spania, Romania, Cuba, Mexic și China. În decursul carierei sale, a interacționat cu muzicieni precum: Tomas Kakuska/ Alban Berg Quartet, Alexander Ivashkin, Mijail Kugel, Renaud Capuçon, Mark Drobinsky, Natalia Pavlutskaja, Lluis Claret, Torleiff Teiden, Philippe Herreweghe, Mikhail Bezverkniy și a colaborat cu dirijori precum Ovidiu Bălan, Valentin Doni, Ilarion Ionescu-Galați, Victor del Torro, Valentin Uryupin, Werner Gabor și Alexandre Myrat.

Makcim Fernandez Samodaiev s-a stabilit la Sibiu în 2015, când a devenit solist instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu. Pe lângă activitatea din filarmonică, desfășoară o intensă activitate muzicală susținând concerte camerale. În 2016, împreună cu pianista Monica Florescu, a creat Stagiunea Camerală „Florescu-Fernandez & Friends”, un proiect independent și unic în Sibiu, cu concerte „full house” în fiecare lună. Stagiunea propune o serie de concerte lunare, unde invitați sunt muzicieni cunoscuți din România, dar și din afara țării. Din 2017 colaborează cu Teatrul de Balet Sibiu unde, împreună cu coreografa Aleisha Gardner, a creat spectacole originale de balet contemporan precum „Peer Gynt” (2017) cu muzica lui Alfred Schnittke, Dmitri Shostakovich, aranjamente și compoziții proprii (2017), iar în 2018, anul centenarului, a creat două producții originalae valorificând muzica lui George Enescu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*