Copiii dezavantajați învață să folosească calculatorul

Copiii dezavantajați din satele și orașele județului Sibiu care nu știu să folosească calculatorul și nici nu-i înteleg utilitatea au șansa să descopere fascinația lumii virtuale.

Grație unui parteneriat care se semnează luna aceasta de către Consiliul Județean Sibiu cu Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, copiii din Județul Sibiu vor beneficia de proiectul de educație pentru gândire critică și competențe digitale „New Kids of the Code: Fun, Creativity, Applicability, Sustainability”.

Intitulat  „New Kids of the Code”, parte a programului „Alt Viitor” lansat în această vară de Microsoft România, proiectul se va desfășura în 8 județe din țară. Acesta pornește de la necesitatea îmbunătățirii ofertelor educaționale din domeniul IT, în vederea dezvoltării abilităților digitale ale viitorilor absolvenți, cu impact pozitiv asupra șanselor lor de angajare.

În județul Sibiu principalii beneficiari vor fi copiii din Centrul de plasament de la Orlat, dar și alți copii din mediul rural. Se va asigura formarea educatorilor din centru, dar și a altor învățători interesați, care predau în mediul rural, pentru a implementa sesiunile educative.

 „Competențele digitale și gândirea critică vor fi cheia succesului în viitor. Ne bucurăm că astfel de proiecte vin și înspre copiii dezavantajați, către mediul rural, pentru că aici sunt cele mai mari nevoi. Centrul nostru se va acredita ca centru de formare și va putea juca un rol și mai puternic în comunitate. Este necesară o abordare inovatoare în ceea ce privește atragerea copiilor spre informatică”, declară Daniela Neguț, directoarea Centrului de plasament Orlat.

Conform protocolului aprobat în ultima ședință de către consilierii județeni, CEDP Step by Step va pune la dispoziție ghiduri de gândire critică pentru copiii de ciclu primar, un curriculum bazat te tehnologia informației, programe de formare cu credite pentru cadrele didactice din ciclul primar și din ciclul gimnazial, un pachet de kituri ale cunoașterii pentru diverse discipline (dispozitive conținând senzori, kit Arduino/RasberryPi pentru opționalului integrat), acces la resursele Microsoft puse la dispoziție în proiect și suport în utilizarea acestora, cursuri de formare pentru cadrele didactice/pedagogii interesați să susțină cursuri de coding și un program de coding care va fi pus la dispoziție gratuit către copiii interesați din comunitate.

Rezultatele obținute cu activitățile pilot vor fi utilizate pentru a îmbunătăți programa școlară națională cu un program opțional integrat, la decizia școlii, bazat pe tehnologia informației, program destinat învățământului secundar inferior.


VM

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura