Copiii dau lecții de artă

Micii iconari de la Grădinița nr. 15 expun, în aceste zile, la Muzeul Național Brukenthal, printr-un parteneriat inedit între cele două instituții.

Vernisajul expoziţiei „Micuţii iconari” a avut loc miercuri, în sala de expoziţii temporare a Palatului Brukenthal.

„Când cresc mare, vreau să fac licori!“

Icoanele micuţilor au fost realizate conform tehnicilor tradiţionale, având ca model desenul pe hârtie, pe care l-au transpus pe spatele sticlei, după care suprafeţele au fost pictate după imaginaţia şi îndemânarea fiecăruia. „Am 6 ani, şi când am să cresc mare, vreau să fac licori şi să ştiu să număr. Nu pictez de foarte mult timp, doar de când eram mic. Îmi place ceea ce fac, iar părinţii mei sunt foarte mândri de mine. Am învăţat să pictez de la Răzvan”, ne-a povestit Alex, unul dintre preşcolari. La cei 5 anișori, Sara Andreea Năstase a făcut cunoștință cu pictura datorită parteneriatului cu Muzeul Brukenthal. „Am început să pictez de când am făcut icoanele, iar Simona m-a învăţat tot ceea ce ştiu. Îmi place foarte mult să pictez. Când am să cresc mare, vreau să devin şoferiţă“, mărturisește micuţa artistă.

Parteneriatul va continua

Educatoarea Doina Langa a recunoscut că, la începutul proiectului, nu se gândea că lucrările vor fi atât de reușite. „Suntem mândri de copiii noştri, de echipa care i-a instruit şi sperăm ca în anii următori să continuăm parteneriatul cu Muzeul Brukenthal. Au fost în total șase întâlniri pentru realizarea acestui proiect. În primele două preşcolarii au ales lucrarea pe care vor să o întocmească, au realizat conturul pe sticlă, iar în  ultimele patru întâlniri a avut loc pictura propriu-zisă. A fost o muncă concretizată prin lucrări deosebite, de către copii care, în fond, au doar 6 ani. Este prima noastră colaborare cu Muzeul Brukenthal şi dorim să continuăm şi în anii care vor urma”, a precizat îndrumătoarea copiilor.

Sursă de inspirație

Reprezentanţii Muzeului Brukenthal i-au felicitat, la rândul lor, pe tinerii artişti, încurajându-i să îşi fructifice în continuare talentul şi să revină cu cât mai multe lucrări. „Proiectul educativ «Micii iconarii» inițiat de Muzeul de Istorie – Casa Altemberger, din cadrul Muzeului Național Brukenthal, în parteneriat cu Grădinița nr. 15 Sibiu, și-a propus apropierea de patrimoniului cultural şi religios românesc prin intermediul picturii pe sticlă, o formă strălucită de exprimare plastică tradițională. În cadrul proiectului s-au realizat lucrări pe sticlă după scene întâlnite pe vasele de cositor din colecțiile Muzeului de Istorie – Casa Altemberger, alături de imaginile clasice după icoane pictate pe sticlă. Expoziția deschisă în Palatul Brukenthal prezintă 68 de lucrări ale copiilor preșcolari realizate pe durata proiectului. Ei au lucrat după tehnica tradiţională folosită în pictarea icoanelor, având ca model desenul pe hârtie, pe care l-au  transpus pe spatele sticlei şi au pictat suprafeţele. Fiecare lucrare are amprenta imaginației și îndemânării micului «artist»“, au menționat curatorii Răzvan Malanca și Simona Georgescu. Expoziția poate fi vizitată până pe 14 mai.

Premiați de Cîmpean

Președintele Consiliului Judeţean Daniela Cîmpean, le-a înmânat diplomele artiştilor și le-a urat succes pe mai departe. „Alţi oameni, ca să realizeze astfel de picturi, fac ani de şcoală. Micuţii sunt atât de talentaţi, încât mă întreb de unde atât de multă inspiraţie. Doresc să vă felicit pentru lucrările voastre frumoase şi, totodată, să vă încurajez la cât mai multe”, le-a spus Cîmpean.

 

MARIA CHESLEREAN | director grădiniță

„Cu toții ne pregătim pentru praznicul luminat al Învierii, fiecare după puterile sale, după înțelegerea fiecăruia. Cu toții ne bucurăm de minune, dar poate cel mai bine percep taina copilașii pe care Mântuitorul ne-a cerut să îi lăsăm să se apropie de El. Prin icoana care e fereastră spre cer și spre viețile sfinților, copiii se exprimă cel mai bine, pentru că ei pun în culori candoarea, nevinovăția, bucuria, credinţa curată, sinceritatea și, nu în ultimul rând, dragostea pentru Dumnezeu, Maica Domnului și sfinţi. Pentru micuța, dar valoroasa lor jertfă, Dumnezeu îi va răsplăti acum şi mereu prin dragostea părinților și a noastră, a tuturor. Lucrările au fost expuse inițial în interiorul grădiniţei noastre, ulterior fiind contactaţi de către Muzeul Brukenthal, pentru a muta lucrările în vederea unui spectru mai larg.”

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura