Inspectorii de muncă din Sibiu au descoperit numeroase nereguli în firmele de curierat, unde angajații sunt expuși la riscuri pentru sănătate din cauza lipsei măsurilor elementare de protecție. Controalele făcute între aprilie și noiembrie 2024 au scos la iveală că multe companii nu respectă regulile de bază pentru siguranța angajaților.
Conform ITM Sibiu, este cunoscut faptul că livrarea de colete sau serviciile de curierat se organizează din ce în ce mai mult prin platforme digitale de muncă. Acest lucru prezintă noi provocări pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor din sectorul serviciilor de livrare. Se înregistrează, de asemenea, o creștere a subcontractării și a formulelor de lucru atipice.
ITM Sibiu susține și promovează în cadrul angajatorilor și angajaților respectarea legislației privind sănătatea și securitatea care are ca scop îmbunătățirea condițiilor de muncă, reducerea accidentelor de muncă și a bolilor profesionale precum și asigurarea unui loc de muncă sigur și sănătos pentru toți lucrători.
De asemenea, în discuțiile purtate cu angajatorii, ITM Sibiu recomandă, pe de o parte o mai bună coordonare a activității de prevenire în domeniul securității și sănătății în muncă și pe de altă parte, fiind cunoscut faptul că prevenția este prioritară pentru a preveni accidentele de muncă, punctul de plecare esențial ar trebui să fie acela ca lucrătorii care au diferite sarcini de muncă să acționeze conform unei instruiri corespunzătoare referitoare la riscurile existente. Deoarece lucrătorii sunt cei mai în măsură să identifice problemele legate de sănătate și securitate, întrucât se confruntă cu acestea în fiecare zi, angajatorii trebuie să-i implice în identificarea și evaluarea pericolelor.
Au fost efectuate de către inspectorii de muncă cu competențe în domeniul securității și sănătății în muncă 33 controale la angajatori, angajatori la care își desfășoară activitatea 681 de lucrători. Au fost identificate 59 de abateri de la prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă. Pentru deficiențele constatate au fost aplicate 59 de sancțiuni contravenționale, 58 de avertismente și o amendă în valoare de 4000 lei pentru lipsa examinărilor medicale la angajare și periodice pentru lucrători.
Cele mai frecvente deficiențe constatate în urma efectuării controalelor au fost următoarele:
- Lipsă evaluare riscuri de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru toate locurile de muncă organizate la nivel de angajator;
- Planul de prevenire și protecție nu a fost actualizat pe baza lucrării de evaluare a riscurilor;
- Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate și sănătate în muncă pentru activitatea de distribuție colete, andocare rampă, etc;
- Evidența zonelor cu risc ridicat și specific, neactualizată;
- Semnalizarea de securitate și sănătate în muncă este insuficientă;
- Lucrătorii nu purtau echipamentul individual de protecție;
- Lipsa controalelor medicale la angajare, a celor periodice și a avizelor psihologice pentru curieri;
- Nu au fost actualizate deciziile pentru lucrătorii care aplică măsurile de prim ajutor, stingere incendii, legătura cu serviciile specializate;
- Instruirea și informarea în domeniul securității și sănătății în muncă a fost deficitară;
- Neprezentarea tuturor documentelor solicitate.