Controale în industria textilă și saloanele de înfrumusețare din Sibiu: Amenzi usturătoare

În perioada 8-11 octombrie 2024, inspectorii de muncă din Sibiu au descins în 18 firme din industria textilă și cea a serviciilor de înfrumusețare, într-o amplă campanie de verificare a condițiilor de muncă. Rezultatul? Amenzi de zeci de mii de lei și zeci de avertismente pentru nereguli care pun în pericol siguranța și drepturile angajaților.

Foto: arhivă

S-au desfășurat controale la 18 angajatori din domeniile vizate. Scopul acestor acțiuni a fost de a asigura conformitatea cu cerințele legale și de a îmbunătăți securitatea și protecția sănătății lucrătorilor.

Rezultatele campaniei sunt următoarele:

În domeniul relațiilor de muncă au fost dispuse următoarele sancțiuni:

  • 2 amenzi pentru muncă nedeclarată și subdeclarată, în valoare totală de 30.000 lei: 1 amendă de 20.000 lei pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, respectiv 1 amendă de 10.000 lei pentru primirea la muncă a unui salariat cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.
  • O amendă de 1.500 lei pentru nerespectarea prevederilor legate de timpul de muncă, însoțită de 11 avertismente.
  • O amendă de 5.000 lei și 10 avertismente pentru nerespectarea altor prevederi legale.
  • Măsuri de remediere: 46 de măsuri de remediere pentru asigurarea conformității legale.

În domeniul Securității și Sănătății în Muncă, au fost dispuse următoarele sancțiuni:

  • 2 amenzi în valoare totală de 3.500 lei: 1 amendă de 500 lei pentru lipsă registru unic de control și o amendă de 3.000 lei pentru.
  • 37 de avertismente pentru nereguli identificate.
  • Măsuri de remediere: 39 de măsuri de remediere pentru asigurarea conformității legale.

Printre neregulile constatate de inspectorii de muncă s-au numărat: lipsa unei evidențe a orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, lipsa contractului individual de muncă la locul de muncă controlat, neinformarea salariaților în ceea ce privește drepturile pe care aceștia le au referitor la respectarea principiului egalității de șanse și de tratament în domeniul relațiilor de muncă, neînmânarea unui exemplar al contractului de muncă salariatului, neincluderea în contractul individual de muncă a tuturor elementelor privind munca la domiciliu, instruire insuficientă, lipsa deciziei de nominalizare a lucrătorului desemnat, lipsa evidenței zonei cu risc ridicat și specific, neprezentarea documentelor solicitate.

„Rezultatele acestor controale subliniază importanța respectării legislației muncii și a normelor de Securitate și Sănătate în Muncă. Am constatat atât progrese, cât și aspecte care necesită îmbunătățiri. Este esențial ca toți angajatorii să conștientizeze responsabilitatea pe care o au față de lucrători și să implementeze măsuri adecvate pentru a asigura un mediu de lucru sigur și sănătos” – ITM Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura