Contracte de investiție în proiecte educaționale, în valoare de 75 de milioane de euro, semnate de ministrul Educației Ligia Deca, la Cluj. ULBS se numără printre beneficiari

Ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat, sâmbătă, la Primăria din Cluj-Napoca, contracte de investiție în infrastructura educațională în valoare de 75 de milioane de euro, fonduri PNRR, pentru universitățile din Transilvania.

Foto: Monitorul de Cluj

Cele două Universități sibiene, Universitatea Lucian Blaga și Academia Forțelor Terestre au fost reprezentate de cei doi rectori, Sorin Radu de la ULBS și Ghiță Bârsan de la AFT.

La ceremonie au participat ministrul Educației, Ligia Deca, primarul Clujului Emil Boc și reprezentanții mai multor universități din zona Transilvaniei, precum: rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Anca Buzoianu; prorectorul UBB, Dan Lazăr; rectorul USAMV Cluj-Napoca, Cornel Cătoi; rectorul UTCN, Vasile Țopa; rectorul Valer Breaz, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba-Iulia; rectorul Constantin Bungău, Universitatea din Oradea; rectorul Leonard Azamfirei, Universitatea de Medicină „George Emil Palade” din Târgu Mureș;

Astfel, în cadrul ceremoniei au fost semnate primele 13 contracte de finanțare din PNRR (construcție și modernizare a căminelor, cantinelor și a spațiilor de recreere pentru studenți): 5 contracte pentru construcție, 8 contracte pentru modernizarea infrastructurii universitare, în valoare de peste 51 de milioane de euro.

Investiția vizează un număr de peste 8.000 de studenți, beneficiari ai proiectelor educaționale.

Foto: Monitorul de Cluj

„Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră, mai ales cu acest prilej, al semnării unor contracte de finanțare, care înseamnă transformarea din punct de vedere al infrastructurii a învățământului universitar și preuniversitar din România.

Este vorba despre cămine noi, cantine, locuri de relaxare pentru studenți, ceea ce se traduce prin garanția atractivității universităților pentru absolvenții noștri de liceu, de a continua studiile universitare în România.

Ne aflăm într-un oraș etalon în ceea ce privește implicarea autorității publice locale în bunăstarea școlilor și a universităților. Clujul este demult timp un model, nu numai în privința rezultatelor, de la indicatori și rezultate la Evaluarea Națională la indicatori de inovare și internaționalizare, însă este un loc unde vedem o implicare constantă a întregii comunități pentru ceea ce înseamnă baza societății, și anume educația.

PNRR-ul are o componentă importantă alocată educației, în valoare de 3,5 miliarde de euro, cu un termen relativ scurt, de cinci ani, valabil până la finalul lui 2026, când toate investițiile din PNRR vor trebui recepționate. Iar din aceste 3,5 miliarde, 1 miliard de euro a mers pe dotarea și schimbarea școlii românești” a spus ministrul Ligia Deca în timpul ceremoniei.

În ceea ce privește Universitatea Lucian Blaga din Sibiu aceasta a primit fonduri pentru reabilitarea și modernizarea Căminului studențesc nr. 4 și a Cantinei studențești. Proiectul are o valoare de 4 milioane euro.

Astfel, în urma intrevențiilor, Căminul studențesc nr. 4 situat în Sibiu, Str. Vasile Aron Nr. 14, ar urma să pună la dispoziția studenților 328 de locuri de cazare, care să asigure o infrastructură adaptată la standardele europene de calitate și eficiență energetică.

Lucrările privind Cantina studențească din Bulevardul Victoriei nr.31 vizează modernizarea spațiului cu o capacitate de 120 de locuri destinate servirii mesei.

Consumul anual de energie pentru încălzire în cazul Căminului studențesc nr. 4 și a Cantinei studențești este estimat să scadă cu cel puțin 50% față de consumul anual realizat anterior renovării.

Termenul de implementare pentru lucrările de modernizare și reabilitare ale celor două obiective este de 36 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura